Рейтинг
+27.90

Dietologiya

31 üzv, 162 topik

Kökəltməyən qidalar

Qabaq
Qabağın böyük bir qisminin sudan ibarət olması və çox az kalorili olması onun arıqlamaqda ən təsirli qidalardan biri olmağına şərait yaradır. Qabağı həm rəndələyərək salatlarınıza qatıb, həm də müxtəlif tərəvəz yeməkləri və şorbalarınızın içinə əlavə edərək yeyə bilərsiniz.

Davamı →
 

Gündəlik pəhrizdə su

Su bədən çəkisinin 60%-ni əhatə etməklə, bədənimizin ən vacib komponentidir. O, bir çox önəmli bioloji və fizioloji funksiyalar yerinə yetirir. Ona görə də, bədəndə onun səviyyəsini yeniləmək lazımdır.

Su bədəndən müntəzəm olaraq böyrəklər, ağ ciyərlər və dəri vasitəsilə xaric olunur. Su itkisinin əsas yolu böyrəklərdir. Bu xaricolma çox dəyişkəndir və bədənin hidratlaşmasından asılıdır. Gündəlik adətən, 1.4 litrdir.

Ağ ciyərlər alveolda havanı rütubətləndirmək üçün su itirir. Nəfəs alınan hava qurudursa, bu yolla daha çox su itirilir. Bu itkilər fiziki aktivlik və artan bədən temperaturu ilə çoxalır. Buna görə, gündəlik adətən 0.3 litr su itiririk, amma bu rəqəm 2 litrə qədər qalxa bilər! Dəri də həmçinin, su ifraz edir. Bu tərləmə ilə olur. Biz hiss etməsək belə, tərləyirik. Adətən, bu yolla gündəlik 0.5 litr su itiririk. İntensiv fiziki aktivlik və ətraf temperaturun qalxması zamanı bu rəqəm 1.5-2 və ya daha çox litrə qədər arta bilər.
Davamı →
 

Suxari yemək arıqladır, ya yox?

Pəhriz saxladıqda imtina edilən ilk qida çörəkdir. Lakin çörəkdən tamamilə imtina etmək bəzən çoxlarına çətin olur. Bu halda isə onlar suxariyə müraciət edirlər. Suxari sevməyənlər isə lavaş və ya qara çörəyə üz tuturlar. Bəs onların kökəltmədiyi doğrudurmu? Ümumiyyətlə, çörək qrupuna qarşı fikirlər birmənalı deyil. Mütəxəssis çörəkdən imtina edərək suxari, lavaş, qara çörəklə qidalananların məqsədinin əslində nisbətən az kalorili çörək məhsulları qəbul etmək olduğunu bildirir. Lakin bu halda çörəyə alternativ kimi suxari yemək uğurlu seçim sayılmır:

“İnsanların məqsədi hər hansı bir formada ağır karbohidratdan imtina etməkdir. Amma rasional qidalanma mexanizmi ilə müqayisə etsək, burada çox ciddi yanlışlıqlar var. İlk növbədə “suxari kökəltmir” fikrinə aydınlıq gətirək. Əgər suxari yenə də ağ undan bişirilmiş çörək növündəndirsə, onun sadəcə qurudulması nəticəsində tərkibi quruyur və bir az kalorisi azalır. Amma orqanizmə ötürülən tərkibi mürəkkəb karbohidrat olaraq qalır. Bu halda isə orqanizmin arzu etdiyi çörək məhsulu olmur”.
Davamı →
 

Akupressura masajı

Akupressura nədir?
Akupressura qədim Çin təcrübəsinə əsaslanan nöqtəvi masaj növüdür. Bu masaj fəal nöqtələrin stimulyasiyasına və maddələr mübadiləsinin sürətlənməsinə kömək edir. Çin təbibləri iddia edir ki, artıq çəki ilə belə asan və xoş bir mübarizə üsulu ağrısız arıqlamağa kömək edir və bədənə günrahlıq bəxş edir. Lakin başlanğıc üçün əsas 5 nöqtəni tapmaq lazımdır.
Davamı →
 

Arıqlamaq üçün psixoloji məsləhətlər

Arıqlamaq öncəliklə insanın beynində başlayar. Özünüzü arıqlamağa hazırlamaq üçün bir neçə psixoloji məsləhət verəcəyik. Əgər siz də çəki vermək və incəliyinizi qorumaq istəyirsinizsə, buna mane olan psixologiyanızı dəyişdirməlisiniz. Necəmi?

Doyduğunuz an yeməyi kənara qoyun
Bəslənmə davranışlarınız haqqında qərar vermək və yalnış olanları dəyişdirmək, əlsində yalnız sizə qalmışdır. Bu haqda mütləq şüurlu davranmağa çalışın. Bunu ağlınızdan çıxarmayın, doyduqdan sonra yediyiniz hər tikə bədəninizə çəki olaraq yerləşər. Doyduğunuzda çəngəli əlinizdən kənara qoymağı alışqanlıq halına gətirin. Boşqabınıza yeməyinizi kiçik porsiyalar halına gətirin. Zamanla aldığınız kiçik porsiyalarla doymağa başlayacaq və ikinci bir porsiyanı almağa ehtiyac görməyəcəksiniz.
Davamı →
 

Çəki artmasının 9 elmi səbəbi

Günümüzün ən böyük sağlamlıq problemlərindən olan artıq çəki hər kəsin başına bəla vəziyyətdədir. Bəs bu qədər çəki artmasının səbəbi nədir? Bu mövzuda aparılan elmi araşdırmalarda çəki artmasının 9 elmi səbəbinin olduğu qeyd edilib.

Ailə ilə yemək yeməmək
Araşdırmalara görə ailə ilə birlikdə yeyilən yeməklərdə daha səmimi bir mühit olur və daha sağlam yemək yemək mövzusu tez-tez gündəmə gələrək sizin düzgün qidalanmağınız üçün xəbərdarlıq edilir. Ailələri ilə birlikdə yemək yeyən uşaqların piylənmə riski çox aşağıdır.

Doğum iliniz
Araşdırmalar doğum ilinizin çəkinizin artmasına səbəb olduğunu deyir. 1942-ci ildən sonra doğulan hər kəsin piylənmə riski var. Bunun səbəbi qidalanma tərzinin dəyişməsidir.
Davamı →
 

Yaşıl pəhriz

Yaşıl pəhriz – yüngül qidalarla qidalanıb, detoks proqramı keçib arıqlamağın ən yaxşı üsuludur. Yaz fəslində də bu pəhriz xüsusilə işə yarayır.

Yaşıl pəhrizin üstünlüyü
Bu pəhrizdə yaşıl rəngli qidalara daha çox üstünlük. Misal üçün:
 Meyvə və giləmeyvələr: Yaşıl alma, avokado, laym, yaşıl armud, yaşıl üzüm, kivi və s.
 Tərəvəzlər: kələmin yaşıl rəngə olan növləri, ispanaq, xiyar, göyərti, zukkini, yaşıl bibər, bütün yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, yaşıl noxud və s.
Davamı →
 

Kökəldən 10 vərdiş

Siz gündəlik qidanızdan qızardılmış və yağlı yeməkləri çıxarmaqla arıqlayacağaınıza ümid bəsləyirsinizsə o zaman səhv edirsiniz. İnsanın kökəlməyi yanlız onun qəbul etdiyi qidalardan asılı olmur. Vərdiş elədiyiniz 10 adət vardır ki, onlar da orqanizmdə artıq piylərin yığılmasına və azalmamasına səbəb olur. Bu vərdişlər hansılardır?

1. Çox yatan zaman orqanizmdə kortizol hormonu çox ifraz olunur. Bu da yuxudan durduqda yeməyə olan iştahı artırır. Kökəlmək istəmnirsinizsə o zaman gün ərzində 7-9 saatdan artıq yatmayın.

2. Səhər yuxudan durarkən ilk işimiz pəncərəni açmaq və gün şüalarının otağa daxil olmasına şərait yaratmaq olur. Günəş doğarkən 20-30 dəqiqə gün şüası qəbul eləmək orqanizmin çəki indeksinin normallaşmasına səbəb olur. Belə ki, günəş doğarkən gün şüaları qəbul eləmək maddələr mübdiləsini sürtləndirir.
Davamı →
 

Zəncəfilli içkilər

Zəncəfil maddələr mübadiləsini və qan dövranını sürətləndirmək xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu 2 xüsusiyyətə görə zəncəfil artıq çəkidən xilas olunmağa yaxşı kömək edir.

Sizə arıqlamağa kömək edən zəncəfilli içkilərin reseptlərini təqdim edirik:
1. 2-3 sm uzunluqda olan təzə zəncəfil kökü sürtgəcdən keçirilir, 1 dilim limon, 3-4 nanə yarpağı əlavə olunur, üzərinə 200 qr isti su tökülür. 30 dəqiqədən sonra dəmləməni süzün və gündə 2 dəfə yarım stəkan olmaqla için.

2. 1 stəkan təzə qatığın içinə 1 çimdik üyüdülmüş zəncəfil tökün, qarışdırın. Axşam yatmazdan əvvəl bu qarışığı için.
Davamı →
 

Arıqlamağa kömək edən 5 ən yaxşı içki

Yazda hər bir insan qış ərzində yığdığı kilolardan tez bir zamanda azad olmaq istəyir. Buna pəhrizdə müəyyən dəyişikliklər etməklə, fiziki hərəkətliliyini artırmaqla nail olmaq mümkündür. Sizə bu işdə kömək edəcək 5 içkinin reseptini təqdim edirik. Bütün bu içkilər metabolik prosesləri sürətləndirərək arıqlamağa yardım edir.

1. Məşhur Sassi suyu
2 l təmiz suya nazik doğranmış 1 ədəd qabıqlı limon və 1 ədəd xiyar, 1 çay qaşığı sürtgəcdən keçirilmiş təzə zənçəfil kökü, 5-6 nanə yarpaqları əlavə olunur, yaxşı qarışdırılır və səhərə qədər soyuducuda qalır. Növbəti gün ərzində bu suyu içmək lazımdır. Axşam yenə Sassi suyu hazırlanır və növbəti gün istifadə olunur. Kurs 1-2 həftə davam edir.
Davamı →