Рейтинг
+27.90

Dietologiya

31 üzv, 181 topik

Soğan suyu qarışımı

Arıqlamaq üçün ən təsirli qarışımlardan biri soğan ilə hazırlanan qarışımdır.

Sağlamlıq baxımından saysız faydası olan soğan metabolizmanı sürətləndirərək, arıqlamağa kömək edir. Bundan pəhriz və məşq proqramlarında çox istifadə edilir. Çünki bədəndə yaranan yağlanmanı azaldaraq, arıqlamağa kömək edir. Lakin adətən soğanın özü deyil, suyu istifadə edilir. Səbəbi isə soğanın içərisindəki faydalı enzimlərin kəsildikdən sonra itməsidir. Buna görə soğan suyu ilə hazırlanan qarışım arıqlamağa daha çox kömək edir.
Davamı →

Fitnes tortu

Tərkibi:
80 qr xırdalanmış yulaf yarması
1 yumurta ağı
3 xörək qaşığı su
zövqə görə darçın. 

İçlik üçün:
250 qr yağsız kəsmik
2 meyvə (alma, armud, gavalı..) və ya 2 ovuc giləmeyvə
1 yumurta ağı
1-2 xörək qaşığı bal
vanil.
Davamı →

Çəki artmasının 9 elmi səbəbi

Günümüzün ən böyük sağlamlıq problemlərindən olan artıq çəki hər kəsin başına bəla vəziyyətdədir. Bəs bu qədər çəki artmasının səbəbi nədir? Bu mövzuda aparılan elmi araşdırmalarda çəki artmasının 9 elmi səbəbinin olduğu qeyd edilib.

Ailə ilə yemək yeməmək
Araşdırmalara görə ailə ilə birlikdə yeyilən yeməklərdə daha səmimi bir mühit olur və daha sağlam yemək yemək mövzusu tez-tez gündəmə gələrək sizin düzgün qidalanmağınız üçün xəbərdarlıq edilir. Ailələri ilə birlikdə yemək yeyən uşaqların piylənmə riski çox aşağıdır.
Davamı →

Beş zərərli səhər vərdişi

Siz artıq uzun müddətdir ki, “fast food” yemirsiniz, müntəzəm olaraq idmanla məşğul olursunuz, amma buna baxmayaraq çəkiniz artır. Ola bilər ki, bəzi adət edilən səhər ritualları sizə artıq çəkidən qurtulmağa mane olur.

Həddindən çox yatırsınız
Yuxu çatışmazlığı orqanizmdə “kortizol” adlı hormonun yaranmasına gətirib çıxarır ki, bu da normadan artıq yeməyə səbəb olur. Lakin həddindən çox yatmaq ən yaxşı variant deyil. “PLOS One” jurnalının tədqiqatlarına görə, 10 saaatdan artıq davam edən yuxu artıq çəkinin yaranmasına səbəb ola bilər. Təsadüfi deyil ki, həkimlər 7-9 saat yatmağı məsləhət görürlər.
Davamı →

Qara istiot arıqladır

Hindistan alimləri araşdırmalar zamanı aşkar ediblər ki, qara istiotun tərkibində olan piperonal maddəsi bədən çəkisini, orqanizmdə piyin miqdarını və şəkərin səviyyəsini azaldır. Həmçinin ədviyyat sümükləri də möhkəmləndirir.

Alimlərin fikrinə görə, piperonal piylənmə ilə bağlı olan bəzi genlərin aktivliyini azaldır ki, bu da arıqlamağa kömək edir. Bundan əvvəl parılmış araşdırmalar həmçinin qara istiotun xərçəng əleyhinə təsirini təsdiq edib.

Qara istioutu qidaya əlavə etdikdən bilavasitə əvvəl üyütmək və qidaya hazır olana yaxın əlavə etmək daha faydalı sayılır.

Ac deyiləm, amma yenə də yeyirəm

  • Çətinliyə düşəndə yemək yeyirəm.
  • Əhvalım olmuyanda soyuducuya yönəlirəm.
  • Stresli olduğum zamanlarda yemək yemək məni rahatlaşdırır.
  • Yemək yedikdən sonra özümü günahkar hiss edirəm.
  • Ac deyiləm amma yenə də yemək yeyirəm.
Siz də yuxarıdakı vəziyyətləri yaşayırsınızsa əgər, bu yazı sizin üçündür ...

Ac olmadığınız halda, xoşbəxt, kədərli ya da sıxıntılı olduğunuz zamanlarda yemək yeyə bilərsiniz. Fiziki aclıq xaricindəki səbəblərdən yemək yemə aktivliyina «psixoloji aclıq» deyilir. Psixoloji aclıq istənməyən kiloların ən əsas səbəblərindən biridir. Bir çox adam ac olmadığı halda yemək yediyindən və bu vəziyyətlə baş etməkdə çətinlik çəkdiyindən şikayətçidir. Bu vəziyyət ilə baş edə bilmək üçün əvvəlcə psixoloji aclığınızın olub olmadığının fərqində olmanız əhəmiyyətlidir.
Davamı →

Orqanizmi toksinlərdən təmizləyən içki

Hazırda dünyada demək olar ki, əksər insanlar piylənmədən və artıq çəkidən əziyyət çəkirlər. Buna görə müxtəlif plastik əməliyyat, idman, pəhriz kimi üsullara əl atırlar. Arıqlamağın ilk şərti düzgün və sağlam qidalanmaqdır.

Cəfəri tərkibindəki birləşmələr sayəsində arıqlamaq üçün ən təsirli vasitələrdən biridir. Antioksidant və fitokimyəvi xüsusiyyətləri sayəsində orqanizmi toksinlərdən təmizləyir, həddindən çox iştah və şirniyyat istəyini kəsərək formanı qorumağa kömək edir.

Bununla yanaşı cəfəri və limon birlikdə istifadə olunduqda çəki itirmə daha qalıcı olur. Çünki limon da içərisindəki vitamin və minerallar sayəsində tam bir sidik qovucudur. Həzm sisteminin mütəmadi işləməsini təmin edir və şişliyi aradan qaldırır.
Davamı →

Dietoloqdan məsləhətlər

Fransa dietoloqu və həkimi Pyer Dükan ənənəvi rus mətbəxinə üstünlük verməyi və sağlamlıq üçün təhlükəli nəticələrə gətirib çıxara biləcək yeni hollivud pəhrizlərindən çəkinməyi tövsiyə edib.

Rusiyanın qonağı olan dietoloq bu barədə İTAR-TASS-a müsahibəsində danışıb. O, hesab edir ki, Rusiya mətbəxi faydalı inqrediyentlərlə zəngindir: "Ümumiyyətlə, Rusiyada mətbəx mədəniyyəti çox yaxşıdır. Məsələn, mən borşu çox sevirəm, hər dəfə bura gələndə yeyirəm. Həmçinin kiçik küftə ilə bişirilən qarabaşağı da xoşlayıram”.

O bildirib ki, ruslar öz qida mədəniyyətini və öz ənənələrini qoruyub saxlamağa çalışırlar: «Amma digər tərəfdən Amerika təsiri hiss olunur. Pitsa və ya dondurulmuş yarımfabrikatlar alan adam bilmir ki, bu məhsulların tərkibinə nələr daxildir. Müasir insanın həyatı çox ağırdır.
Davamı →

Dietoloqdan 7 məsləhət

Tanınmış rus diyetoloq Lidiya İonovanın sözlərinə görə, əslində sağlam, ən əsası hormonal və maddələr mübadiləsi problemləri olmayan insana artıq çəkidən xilas olunmaq kifayət qədər asandır.

Bunun üçün ilk növbədə qeyd etdiyimiz problemlərin olmadığına əmin olmaq, daha sonra isə çox sadə tövsiyələrə əməl etmək lazımdır. 
Davamı →

Xaşsevərlərə dietoloq tövsiyəsi

Azərbaycanda məhz əhalinin qidalanması ilə birbaşa əlaqəli olan bir çox xəstəliklər var: “Başlıca olaraq vitamin D əskikliyi səbəbindən çoxalan bir çox xəstəliklərimiz var. Çoxlarında ciddi şəkildə vitamin D defisiti var. Nəinki uşaqlarda, qadınlarda, demək olar ki, hər kəsdə bu çatışmazlığı görürük. Bildirim ki, ən çox əl, qol, qıç, sümük ağrılarını yaradan səbəb vitamin D əskikliyidir”.

Xaş yalnız düzgün bişirildikdə orqanizmə xeyirlidir
O zaman nə edək, nə yeyək ki, orqanizmdə D vitaminini yığa bilək? L. Zülfüqarlı deyir ki, xaş tərkibində çox miqdarda vitamin D olan ən faydalı yeməklərindən biridir. Lakin xaşın bişirilmə tərzi tamamilə yanlışdır: “Xaş düzgün bişirildikdə xeyirlidir, onu yemək olar. Amma düzgün bişirilmədikdə yeməyin, çünki ziyanlıdır. Xaş düzgün şəkildə bişirilmədikdə xeyirdən çox ziyan verir. Məsələn, mən dedim ki, vitamin D almaq üçün xaş yeyəcəyik. Amma biz o xaşı elə yanlış bişiririk ki, onu yeyən zaman trans yağların orqanizmə ötürüldüyü təqdirdə pis xolesterinin çoxalması nəticəsində qan-damar dövranının bəzi xəstəliklərindən əziyyət çəkə bilərik. Hətta bəzi kilo problemlərini, qaraciyər piy distrofiyası, ürəyin bəzi xəstəliklərini də buna bağlamaq olar”.
Davamı →