Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

23 üzv, 163 topik

Köhnəlmiş südün 10 istifadə qaydası

Südünüz dadını dəyişəndə başqa əlac olmadığı üçün zibilliyə atırsınız. Halbuki dadını dəyişmiş, köhnəlmiş südü də istifadə etmək olar.

Xəmir işləri
Köhnəlmiş və dadını dəyişmiş südü xəmir işlərində istifadə edə bilərsiniz. Digər ərzaqlar və bişirilmə müddəti südün pis dadını yox edəcək.

Şorbaların qatılığını artırın
Sulu xörəklərinizdə də köhnəlmiş süd istifadə edə bilərsiniz. Köhnəlmiş süd şorbalarınıza qatılıq verəcək. Ancaq miqdarına diqqət edin.

Davamı →

Banka qapaqları asan üsulla necə açılır?

Şüşə bankanın qapağını açmaq üçün əlinizə alıb qapağını çevirirsiniz, amma qapaq heç cür açılmır. Bu hamımızın qarşılaşdığı əsəb pozucu vəziyyətdir. Heç cür açılmaq istəməyən bu qapaqları güc istifadə edərək açmağa çalışırıq.

Amma həyatda təkcə ölümə çarə yoxdur deyirlər. Odur ki, aşağıda qeyd etdiyimiz üsullardan istifadə edərək şüşə bankalarını aça biləcəksiniz.
Davamı →

Qabartma tozunu özünüz hazırlayın

Dükanlarda satılan və bir çox şirniyyatlarda istifadə olunan qabartma tozunu ev şəraitində çox asan hazırlamaq olar.

1. Quru banka götürün.
2. Bankaya 12 çay qaşığı un və ya kartof nişastası tökün (nişasta daha çox qalır).
3. 5 çay qaşığı soda və 3 çay qaşığı limon duzu əlavə edin. Limon duzunu qabaqcadan yaxşı əzin.
4. Bankanın qapağını bağlayın və bankanı yaxşı-yaxşı silkələyin ki, bütün inqrediyentlər yaxşı qarışsın. Qabartma tozu hazırdır.
5. Hazır qabartma tozunu kiçik şüşə qabına tökün və sərin quru yerdə saxlayın.

Tünd rəngli geyimləri belə qoruyun

Hansı yuyucu vasitədən istifadə olunsa da, qara və tünd rəngli geyimlər elə ilk yuyulmada solur. Düzdür, geyimlərin rəngini təzə, canlı tutmaq üçün bir çox kimyəvi üsul var. Təəssüf ki, bu üsullardan istifadə etmək geyimləri daha çox soldura, ya da rəngini dəyişdirə, qarışdıra bilər. Ancaq məsləhət gördüyümüz bu üsuldan istifadə etsəniz, qara paltarlarınızın rəngini qoruyarsınız.

Üsul isə çox sadədir. Sizə yalnız istiot lazım olacaq. Bəli, düz oxudunuz. Yeməklərə qatdığımız qara istiot. Qara paltarlarınızı yumadan əvvəl paltaryuyan maşına bir çay qaşığı istiot tökün. Bu, paltarlarınızın rənginin solmasına mane olacaq, təzə kimi saxlayacaq. Ancaq maşının istilik dərəcəsini mümkün qədər aşağı rejimdə qoyun.

Evi həftədə neçə dəfə təmizləmək lazımdır?

Amerika alimləri ev xanımlarına evi tez-tez təmizləməməyi tövsiyə edirlər. Alimlərin fikrinə görə, evin tez-tez yığışdırılması həm ev xanımının, həm də digər ailə üzvlərinin sağlamlığı üçün… ziyanlıdır.

Belə ki, steril şəraitdə yaşan uşaqların immun sistemi daha zəif olur, onların orqanizmi istənilən infeksiya və virusa daha kəskin reaksiya verir.

Kanadada aparılmış digər bir araşdırmada fermalarda və şəhərdə yaşayan uşaqların sağlamlığı müqayisə olunub. Araşdırma göstərib ki, fermalarda sterillikdən uzaq şəraitdə yaşayan uşaqların immun sistemi şəhərdə yaşayan uşaqlarla müqayisədə daha möhkəmdir, onlar daha az xəstələnir, tez sağalır, allergiyalara meyilli olmurlar.

Digər tərəfdən müasir təmizlik vasitələri ev xanımının sağlamlığına da mənfi təsir edir — allergiya və astmanın inkişafınının riskini artırır.
Davamı →

Südü necə bişirməli?

Ümumiyyətlə südü alumin qabda, orta odda qaynatmaq lazımdır. Yüksək odda bişirilən südün yanmaq ehtimalı böyükdür.

Südü qazana tam deyil, yarıyadək tökün. Süd bişən müddətdə daim qarışdırmaq lazımdır ki, üzərində köpüklər yaranmasın.

Südü qaynadacağınız qazanın içərisini soyuq su ilə yaxalayın. Lakin silib, qurulamayın. Çünki, süd nəinki yana, hətta çürüyə bilər.

Qazanın dibinə üzüaşağı qoyulmuş kiçik boşqab yerləşdirin, sonra südü töküb, ocaqda bişirin.
Davamı →

Divar kağızlarının təmizlənməsi

Sirr deyil ki, hər bir ailədə kiçik rəssamlar böyüyür, və onlar istedadlarını ən çox divar kağızlarının üzərində sübut etməyə çalışırlar. Bu isə ailə büdcəsinə böyük ziyan deməkdir. Rəngli flamasterlə yazılmış divar kağızlarını üz qırxmaq üçün olan köpüklə təmizləyə bilərsiniz. Öncə köpüyü yazıların üzərinə sürtün, 1 neçə dəqiqə saxlayıb, yuyun.

Bundan əlavə qələm, famaster və digər çətin ləkələri kartof nişastası və sudan hazırlanmış şiləyə (kaşa) limon duzu əlavə edərək hazırlanmış məhlulla silə bilərsiniz. Məhlulu öncə pambığa batırıb, ləkələrin üzərinə çəkin. Bu prosesi ləkə tam təmizlənənədək təkrarlayın.
Davamı →

Ədviyyatlardan düzgün istifadə qaydaları

Qoyun və mal əti üçün: qırmızı, qara və pul bibər, mixək, kəklikotu, kimyon, zirə, sarıkök, zərdəçal, soğan, oreqano

Toyuq və digər quş ətləri üçün: kəklikotu, rozmarin, reyhan qurusu, adaçayı, kəklikotu

Balıq əti üçün: dəfnə yarpağı, ağ istiot, zəncəfil, pul bibər,soğan, keşniş və ya toxumu, çili bibəri, xardal, şüyüd, kəklikotu, soğan

Qril (izaqara) üçün: qırmızı istiot, mayoran, hind qozu, zirə, zəncəfil, çili bibəri, hil

Kələm üçün: keşniş, razyana, qara xardalın toxumu, kimyon
Davamı →

Paltar yuyan zaman yol verilən 8 səhv

1. Paltaryuyan maşını təmizləməyi unutmayın
Paltaryuyan makinanın əsas vəzifəsi təmizlik yaratmaqdır. Lakin bu, o demək deyil ki, onun özünü təmizləməli deyilik. Öncə paltaryuyan maşının gözlərini tez-tez təmizləyin ki, yuyucu toz qalıb kirəcləşməsin. Hər dəfə paltar yuduqdan sonra makinanın qapağını açıb, yaxşıca silin ki, xoşəgəlməz qoxular olmasın.

Paltaryuyan maşının alt hissəsində saplar yığılan filtr olur. O hissəni 3 aydan bir təmizləmək lazımdır. Bundan əlavə ildə bir dəfə makinanın barabanına yarım litr sirkə töküb, isti su rejimində boş halda yumaq lazımdır. Bu, paltaryuyan maşının bütün mexanizmini təmizləyir.
Davamı →

Göyərtiləri uzun müddət necə saxlamalı?


Mətbəxlərdə ən çox israf olan qidalar cəfəri, şüyüd, nanə kimi göyərtilərdir. Bəs göyərtiləri uzun müddət xarab olmadan saxlamaq mümkündürmü?
 
Əvvəlcə bildirək ki, alış-veriş edərkən kiçik dəstələri seçməlisiniz.
Göyərtiləri mütləq soyuducuda saxlayın. Açıqda qalan qidalar təzəliyini itirir və soyuducuda qoxu yaranmasına səbəb olur.
Davamı →