Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

20 üzv, 126 topik

İşinizə yarayacaq məsləhətlər

Mətbəx qadınların çox vaxt keçirdiyi məkanlardan biridir. Təbii ki, bu halda qadınlar mətbəx sirlərindən daha çox xəbərdar olur. Lakin bəzən elə gözlənilməz hadisələr baş verir ki, qadınlar onların qarşısında aciz qalır. Məsələn, bəzən ət bişdikdən sonra bərk qalır, tərəvəz yeməyi çox duzlu alınır, hazırladığınız mürəbbələrin şirnisi çox olur və s. Əslində bunların hamısının sadə bir həlli var.

Bişdikdən sonra bərk qalan ətlər
Ət bişməzdən əvvəl çox ləzzətli görünür, lakin bişirdikdən sonra çeynənilməsi çətin olacaq qədər sərt qalır. Bu vəziyyəti aradan qaldırmaq üçün meyvə, kola və ya limon istifadə edə bilərsiniz.
Davamı →
 

Hər gün təmizlənməli olan əşyalar

Hamımız evimizin təmiz və nizamlı olmasını istərdik. Aydın məsələdir ki, hər gün saatlarla təmizliklə məşğul olmağa imkanımız olmur. Amma elə əşyalar var ki, tez-tez istifadə etdiyimiz üçün onları hər gün yaxşı yumaq lazımdır.

Makiyaj fırçaları və süngər
Eyni makiyaj fırçasını uzun müddət istifadə etmək bir çox bakteriya və mikrobun da üzünüzə yığılması deməkdir. Bu səbəbdən də hər istifadədən sonra makiyaj ləvazimatlarını ilıq sabunlu suda yumaq son dərəcə vacibdir.

Davamı →
 

Ev şəraitində meyvələrin qurudulması

Yəqin ki, siz də quru meyvələri sevirsiniz və onları marketlərdən alırsınız. Əslində marketlərdın alınan quru meyvələr sağlamlıq üçün bir o qədər də, faydalı deyil. Biz də sizin üçün meyvələri ev şəraitində qurutmağın üsulunu təqdim edirik.

Meyvələri harda qurutmaq lazımdır?
Meyvə qurutmaq üçün xüsusi sobalar olur, amma evdəki adi sobadan da istifadə etmək mümkündür. Sobanın istiliyi 60 dərəcəni ötməli deyil. Sobada meyvələr bu dərəcədə 5-7 saat qurudulur. Ya da istəsəniz nənələrimizin ənənəvi üsulundan istifadə edə bilərsiniz: meyvələri günəş altında qurutmaq olar, amma bu zaman çox vaxtınız gedəcək.
Davamı →
 

Şərab saxlamağın ən incə detalları

Mantar islansın ki, hava keçirməsin
Şərabları ideal olaraq üfüqi vəziyyətdə saxlayın. Şüşənin üfüqi qoyduğunuz zaman mantar şərabla təmas edərək isladır və məsafələrdən lazımsız havanın keçməsini əngəlləyir.

Şərab şüşəsini səsdən uzaq tutun
Şərabları illərlə saxlamaq istəyirsinizsə, yüksək səs olan ortamlardan uzaq tutun. Həmçinin günəş şüalarının düşməməsinə də diqqət edin. Üfüqi şüalar xoşagəlməz təsirlər yarada bilər. Ən ideal ortam az işıqlı məkandır. Həmin məkanda kimyəvi qoxularda olmamalıdır.
Davamı →
 

Xəmirlə iş

Xəmirə əlavə olunan soda artıq olarsa: xəmir bişdikdən sonra ondan xoşagəlməz iy və dad gələr. Ona görə də sodanı hər hansı bir bişirəcəyiniz reseptdəki miqdara uyğun əlavə etsəniz una bu xoşagəlməz hal sizi narahat etməz.

Xəmir işlərindən sonra: masanın üzərində qalan unu asanlıqla təmizləmək istəyirsiniz amma bu alınmır? Belə halda masadakı unun üzərinə azca duz səpin və nəm dəsmalla silin. Beləliklə masa asanlıqla təmizlənəcək və siz də enerji itirməyəcəksiniz.
Davamı →
 

Yemək bişirmə üsulları

Yemək bişirmək bir sənətdir. Bu sənətin də müxtəlif növləri var. Bir çox xanımlar bu üsulları bilsələr də, bəzilərimiz yemək bişirməyin hansı üsullarının olduğundan xəbərsizik. Deyək ki, bu üsulları bilsək də, bəzən, yemək bişirmə prosesində səhvlərə də yol veririk. Bu yazıda çoxumuzun bilib səhv etdiyi, çoxumuzun isə ümumiyyətlə xəbərsiz olduğu yemək bişirmə üsullarından sizin üçün yazırıq.

Qaynatma üsulu ilə yemək bişirmək
Qaynatma üsulu ilə yemək bişirmək ərzaqların suda qaynama dərəcəsinə gətirilərək bişirilməsidir. Qaynadılma suyu su, ət, toyuq suyu və ya süd ola bilər. Burada 2 nüansa diqqət etmək lazımdır:
1. Ərzaqlar qaynar suya əlavə olunur və təkrar qaynama nöqtəsinə gətirilir, bişməyə davam edilir.
2. Ərzaqlar soyuq suya əlavə edilir, qaynadılır və daha sonra suyu azaldılır, bişməyə davam edilir.
Davamı →
 

Təbii qida boyaları


Uşaqların əlvan qidaya daha çox həvəsli olduqlarını bilən analar qidanın sağlam və gözəl görünüşlü olması üçün kimyəvi qatqısız kulinariya nümunələri hazırlaya bilərlər. Təbii rənglərdən istifadə etməmişdən öncə aşağıdakı bir sıra məqamları nəzərdə saxlamaq lazımdır.

Təbii rənglər konsentrasiya cəhətdən daha durudurlar və bu xassə onlardan daha tünd rənglər almaqda çətinlik yaradır. Beləki, böyük miqdarda əlavə edilən maye hazırlanan qidanın teksturasını dəyişə bilər.
Davamı →
 

Paltar yuyarkən bu səhvləri etməyin

Paltar yumaq qadınların ən böyük qayğılarından biridir. Bununla yanaşı, paltar yuyarkən bilmədən bəzi səhvlər edilir. Bu səhvlərdən hansılarını etdiyinizi bilirsinizmi?

1. Yuyulacaq paltarları səhv qruplaşdırmaq
Paltarlar rənglərinə görə ayrılmalıdır. Eyni zamanda, parçalarına da diqqət etmək lazımdır. Məsələn, dəsmalları sintetik parçalardan olan paltarlarla qarışdırmaq olmaz.

2. Ləkələri səhv formada çıxarmaq
Əgər ləkələri çıxarmaq üçün sərt yoldan istifadə edirsinizsə, çalışın ki, paltarlarınızda dəlik yaranmasın. Bu əməliyyatı yavaş hərəkətlərlə etməlisiniz.
Davamı →
 

Şampanı düzgün açmaq qaydası

Şampanla ehtiyyatlı davranmaq lazımdır və bilməyənlər onun düzgün açılması ilə bu faydalı məsləhətdə tanış ola bilərlər.


1. İlk olaraq əmin olmalısınız ki şampan soyuqdur. Əgər elə deyilsə onu mütləq buzla dolu vedrəyə yerləşdirin. Vedrəniz yoxdursa bir neçə saatlıq soyuducuya qoymanız gərəkdir. Şampanı açmazdan əvvəl qədəhlər təmizlənir, yuyulur və buzlu su ilə doldurulub kənarda saxlanılır.

2. Butulkanın üzərindəki kağız soyulur.
Davamı →
 

Jalüz pərdələrin təmizlənməsi

Həm tül, həm də günəşdən qoruyucu olaraq istifadə edilən jalüz pərdələr olduqca praktik ev əşyalarıdır. Hazırlandığı məhsuldan dolayı çox tez-tez kirlənməzlər. Toz tutmayan xüsusi ipliklərdən hazırlanır. Tez-tez hərəkət etdirildiyi üçün üzərində asanlıqla toz toplanmaz. Ancaq buna baxmayaraq, 2-3 həftədən bir üzərindəki tozu təmizləmək lazımdır.

Jalüz pərdənin üzərindəki tozu təmizləmək üçün tozsoranın nazik ucundan istifadə bilərsiniz. Bundan başqa spirtsiz nəm salfetlərdən istifadə edin. Spirt pərdənin rəngini aça bilər.

Pərdələrin istifadə edildiyi yerlərdən asılı olaraq kirlənməsi də fərqli olur. Mətbəxdə havalandırma olmadığından istifadə edilən jalüz pərdələr tez kirlənə bilər.