Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

23 üzv, 156 topik

Ədviyyatlardan düzgün istifadə qaydaları

Qoyun və mal əti üçün: qırmızı, qara və pul bibər, mixək, kəklikotu, kimyon, zirə, sarıkök, zərdəçal, soğan, oreqano

Toyuq və digər quş ətləri üçün: kəklikotu, rozmarin, reyhan qurusu, adaçayı, kəklikotu

Balıq əti üçün: dəfnə yarpağı, ağ istiot, zəncəfil, pul bibər,soğan, keşniş və ya toxumu, çili bibəri, xardal, şüyüd, kəklikotu, soğan

Qril (izaqara) üçün: qırmızı istiot, mayoran, hind qozu, zirə, zəncəfil, çili bibəri, hil

Kələm üçün: keşniş, razyana, qara xardalın toxumu, kimyon
Davamı →
 

Paltar yuyan zaman yol verilən 8 səhv

1. Paltaryuyan maşını təmizləməyi unutmayın
Paltaryuyan makinanın əsas vəzifəsi təmizlik yaratmaqdır. Lakin bu, o demək deyil ki, onun özünü təmizləməli deyilik. Öncə paltaryuyan maşının gözlərini tez-tez təmizləyin ki, yuyucu toz qalıb kirəcləşməsin. Hər dəfə paltar yuduqdan sonra makinanın qapağını açıb, yaxşıca silin ki, xoşəgəlməz qoxular olmasın.

Paltaryuyan maşının alt hissəsində saplar yığılan filtr olur. O hissəni 3 aydan bir təmizləmək lazımdır. Bundan əlavə ildə bir dəfə makinanın barabanına yarım litr sirkə töküb, isti su rejimində boş halda yumaq lazımdır. Bu, paltaryuyan maşının bütün mexanizmini təmizləyir.
Davamı →
 

Göyərtiləri uzun müddət necə saxlamalı?


Mətbəxlərdə ən çox israf olan qidalar cəfəri, şüyüd, nanə kimi göyərtilərdir. Bəs göyərtiləri uzun müddət xarab olmadan saxlamaq mümkündürmü?
 
Əvvəlcə bildirək ki, alış-veriş edərkən kiçik dəstələri seçməlisiniz.
Göyərtiləri mütləq soyuducuda saxlayın. Açıqda qalan qidalar təzəliyini itirir və soyuducuda qoxu yaranmasına səbəb olur.
Davamı →
 

Evdəki gülün gec solması üçün 9 məsləhət

Masanın üzərindəki bir dəstə gül hansımızı xoşbəxt etmir ki? Onlara baxanda, ətrini qoxlayanda özümüzü gözəl hiss edirik. Heyf ki, həmin güllər tez xarab olaraq solurlar. Amma Ailem.az-ın verəcəyi məsləhətlərə əməl etsəniz, güldanınızdakı güllərin ömrü bir xeyli uzanacaq.

1. Güllərinizi güldana qoymazdan əvvəl saplağının suyun içində qalacaq hissəsindən yarpaqları təmizləyin. Saplağın boyu mütləq güldandan uzun olsun.

2. Gülün ehtiyac duyduğu suyu ala bilməsi üçün güldanın ən az dörddə üçünü su ilə doldurun. Amma bu su nə çox isti, nə də çox soyuq olsun. Suyu hər gün dəyişdirin. Əks halda gülünüz ona lazım olan qida maddələrini həmin sudan ala bilməz.

3. Güllərin saplağını 2 gündən bir kəsin. Uclarında olan kif və yosunları bitki fırçası ilə təmizləyin.
Davamı →
 

Təzə balığı necə seçək?

Balıq və balıq məhsullarının insan orqanizmi üçün nə qədər faydalı olduğu hamıya məlumdur. Mütəxəssislərin qənaətinə görə, hər bir orta yaşlı insan il ərzində 15-20 kiloqram balıqdan istifadə etməlidir. Sözsüz ki, balığın faydalarından lazımınca yararlanmaq üçün ilk növbədə onun keyfiyyətli və təzə olmasına diqqət yetirmək lazımdır. Bəs balıq alarkən onun təzə olmasını necə müəyyənləşdirmək olar?

Hazırda balıq satışına çox yerdə rast gəlmək olar. Yol qırağından tutmuş ən iri marketlərə qədər. Könlünə balıq düşənlər ilk növbədə onu nəzərə almalıdırlar ki, istənilən qida məhsulunu sanitar-gigiyenik normalara cavab verən ticarət obyektlərindən almaq lazımdır. Yol kənarında satılan balıqlardan təzəlik və keyfiyyət ummayın. Düzdür, inandırmağa çalışacaqlar. Əgər inanmaq istəsəniz, tez-tez rast gəlinən balıq zəhərlənməsi hallarını gözünüzün önünə gətirin.
Davamı →
 

Kətan paltarları necə yumalı?


Ağ kətan parçadan olan əşyalar asan yuyulsun deyə onları qabaqcadan sabunlayıb bir saat müddətində ilıq suda saxlamaq lazımdır. Sonra suya azca paltaryuyan toz və bir xörək qaşığı sirkə qataraq islatdığınız kətan əşyanı yuyub, soyuq su ilə yaxalayın. Suya çəkdikdən sonra yaxşı olar ki, kətan əşyaları günəşli havada ipə sərib quruluyasınız.

Çox çirklənib rəngi bozarmış paltarları və süfrə-dəsmalı skipidarın köməkliyi ilə ağardıb əvvəlki vəziyyətinə qaytara bilərsiniz. Bunun üçün paltar yuduğunuz ləyənə su töküb paltaryuyan toz və stəkanın üçdə biri qədər skipidar əlavə edərək köpükləndirin.
Davamı →
 

Tər ləkələrini aparmağın yolları

Bir çox insan qoltuq altı bölgəsinin çox tərləməsindən şikayətçi olur. Bu tərləmə adətən geyimlərdə ləkə yaranmasına səbəb olur. Bu üsullarla paltarlarınızdakı ləkələrdən xilas ola bilərsiniz.

Duz üsulu
Duz geyimlərinizdəki tər ləkələrinin qısa zamanda yox olmasına yardımçı olacaq. Tər ləkəsi olan hissəni isladın. Üzərinə bir miqdar duz əlavə edin. Duz 12 saat ləkənin üzərində qalmalıdır. Sonra bir daha isladın və duz tökün. Parçanı yavaşca ovalayın. Ardından paltaryuyan maşında yuyun. Ləkələrin getdiyini görəcəksiniz.
Davamı →
 

Naharda şərab- necə verilməlidir?

Ziyafət yeməyi zamanı alkoqollu içkilərin düzgün verilməsi parti təcrübəsinin əsas hissəsidir.Bilirik ki, partilərin çoxunda az olsa belə, alkoqollu içkilər olur. Məsələ onların düzgün təqdim edilməsindədir.

Qədəhləri əsas yemək boşqabının yuxarı sağ tərəfinə qoyun, çünki onları adətən, sağ əlimiz ilə götürürük. Sağ tərəfdə, birinci bəyaz şərab, sonra isə qırmızı şərab qədəhi qoyulur. Su stəkanı asanlıqla əlçatan yerə qoyulur. Bilməliyik ki, desert fincanları ziyafətin əvvəlində qoyulmur, yalnız kofe və ya çay süfrəyə verilərkən qoyulur.
Davamı →
 

Yataq ağlarını ütüləməmək üçün səbəblər

Yataq ağlarının ütülənməsi ev işlərinin ayrılmaz tərkib hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bu kifayət qədər mürəkkəb və vaxt aparan proseduru lazımsız və hətta ziyanlı hesab edir. Amerika və Avropada yataq ağlarını ütüləmək ənənəsi çoxdan unudulub. Belə ki, yataq ağlarını ütüləməmək üçün sizə 5 səbəb:

1. Yataq ağlarının ütülənməsi zamanı onların hiqroskopik (nəmi özünə çəkmək) xüsusiyyəti azalır ki, bu da sağlamlıq üçün faydalı hesab edilmir.

2. Təzə ütülənmiş ağlarda nəmlik qalır. Əgər qadın ütülənmədən dərhal sonra ağları dolaba yığırsa bu nəmişliyin və kif göbələklərinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Kif göbələkləri sağlamlığımız üçün çox ziyanlı sayılır və allergiyadan xərçəngə qədər bir çox xəstəliklər və pozulmaların riskini artırır.
Davamı →
 

Xörəyi nədə bişirək?

Emallı qab
Çuqun və dəmirdən hazırlanıb, üzərinə 2-3 lay emal çəkilir. Belə qabda yemək tez yanır və çətin təmizlənir. Bişirməyə başlamazdan əvvəl mütləq bir neçə dəfə soyuq su ilə yaxalanmalıdır. Emalı qopmuş qazanda yemək bişirmək, xüsusən, süd qaynatmaq olduqca təhlükəlidir.

Alüminium qab
Artıq bir çox ölkələrdə bu materialdan olan qablar istifadə olunmur. Qabın tərkibindəki alüminium tədricən yeməyə qarışıb, orqanizmə keçir. Belə qazanın dibinə yemək tez yapışır, təmizlənməsi çətinlik yaradır. Evdar xanımlar qalıqları təmizləmək üçün dəmir sürtgəcdən istifadə edirlər ki, bununla da qazanın dibi cızılır. Cızılmış hissədən alüminium metal tozları asanlıqla yeməyə keçir və insanın bu metalla zəhərlənmə ehtimalını ikiqat artırır. Alüminium qabda borş, süd, kisel bişirmək olmaz. Uşaqlar üçün belə qabda yemək bişirmək qəti qadağandır.
Davamı →