Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

20 üzv, 121 topik

Yemək bişirmə üsulları

Yemək bişirmək bir sənətdir. Bu sənətin də müxtəlif növləri var. Bir çox xanımlar bu üsulları bilsələr də, bəzilərimiz yemək bişirməyin hansı üsullarının olduğundan xəbərsizik. Deyək ki, bu üsulları bilsək də, bəzən, yemək bişirmə prosesində səhvlərə də yol veririk. Bu yazıda çoxumuzun bilib səhv etdiyi, çoxumuzun isə ümumiyyətlə xəbərsiz olduğu yemək bişirmə üsullarından sizin üçün yazırıq.

Qaynatma üsulu ilə yemək bişirmək
Qaynatma üsulu ilə yemək bişirmək ərzaqların suda qaynama dərəcəsinə gətirilərək bişirilməsidir. Qaynadılma suyu su, ət, toyuq suyu və ya süd ola bilər. Burada 2 nüansa diqqət etmək lazımdır:
1. Ərzaqlar qaynar suya əlavə olunur və təkrar qaynama nöqtəsinə gətirilir, bişməyə davam edilir.
2. Ərzaqlar soyuq suya əlavə edilir, qaynadılır və daha sonra suyu azaldılır, bişməyə davam edilir.
Davamı →

Təbii qida boyaları


Uşaqların əlvan qidaya daha çox həvəsli olduqlarını bilən analar qidanın sağlam və gözəl görünüşlü olması üçün kimyəvi qatqısız kulinariya nümunələri hazırlaya bilərlər. Təbii rənglərdən istifadə etməmişdən öncə aşağıdakı bir sıra məqamları nəzərdə saxlamaq lazımdır.

Təbii rənglər konsentrasiya cəhətdən daha durudurlar və bu xassə onlardan daha tünd rənglər almaqda çətinlik yaradır. Beləki, böyük miqdarda əlavə edilən maye hazırlanan qidanın teksturasını dəyişə bilər.
Davamı →

Paltar yuyarkən bu səhvləri etməyin

Paltar yumaq qadınların ən böyük qayğılarından biridir. Bununla yanaşı, paltar yuyarkən bilmədən bəzi səhvlər edilir. Bu səhvlərdən hansılarını etdiyinizi bilirsinizmi?

1. Yuyulacaq paltarları səhv qruplaşdırmaq
Paltarlar rənglərinə görə ayrılmalıdır. Eyni zamanda, parçalarına da diqqət etmək lazımdır. Məsələn, dəsmalları sintetik parçalardan olan paltarlarla qarışdırmaq olmaz.

2. Ləkələri səhv formada çıxarmaq
Əgər ləkələri çıxarmaq üçün sərt yoldan istifadə edirsinizsə, çalışın ki, paltarlarınızda dəlik yaranmasın. Bu əməliyyatı yavaş hərəkətlərlə etməlisiniz.
Davamı →

Şampanı düzgün açmaq qaydası

Şampanla ehtiyyatlı davranmaq lazımdır və bilməyənlər onun düzgün açılması ilə bu faydalı məsləhətdə tanış ola bilərlər.


1. İlk olaraq əmin olmalısınız ki şampan soyuqdur. Əgər elə deyilsə onu mütləq buzla dolu vedrəyə yerləşdirin. Vedrəniz yoxdursa bir neçə saatlıq soyuducuya qoymanız gərəkdir. Şampanı açmazdan əvvəl qədəhlər təmizlənir, yuyulur və buzlu su ilə doldurulub kənarda saxlanılır.

2. Butulkanın üzərindəki kağız soyulur.
Davamı →

Jalüz pərdələrin təmizlənməsi

Həm tül, həm də günəşdən qoruyucu olaraq istifadə edilən jalüz pərdələr olduqca praktik ev əşyalarıdır. Hazırlandığı məhsuldan dolayı çox tez-tez kirlənməzlər. Toz tutmayan xüsusi ipliklərdən hazırlanır. Tez-tez hərəkət etdirildiyi üçün üzərində asanlıqla toz toplanmaz. Ancaq buna baxmayaraq, 2-3 həftədən bir üzərindəki tozu təmizləmək lazımdır.

Jalüz pərdənin üzərindəki tozu təmizləmək üçün tozsoranın nazik ucundan istifadə bilərsiniz. Bundan başqa spirtsiz nəm salfetlərdən istifadə edin. Spirt pərdənin rəngini aça bilər.

Pərdələrin istifadə edildiyi yerlərdən asılı olaraq kirlənməsi də fərqli olur. Mətbəxdə havalandırma olmadığından istifadə edilən jalüz pərdələr tez kirlənə bilər.

Noxudun tez hazırlanması


Noxud bizim gündəlik yeməklərimizdə tez-tez rast gəlinən məhsuldur. Və bir çoxları bilir ki noxudu bişirmək çox vaxt tələb edir. Lakin bəzi sadə məsləhətlərin köməyi ilə bu prosesləri bir qədər tezləşdirmək mümkündür.

1. Yarılmış noxud daha tez qabarır və bişir. Beləliklə, vaxta qənaət etmək üçün çalışın yarılmış noxudlardan istifadə edəsiniz. Müqaisə üçün: yarılmış noxudun bişmə vaxtı 45 dəqiqədən bir saata qədərdir, yarılmamış tam noxudun bişmə vaxtı isə bir saatdan iki saata qədər davam edə bilər.
Davamı →

Evin havasını təmizləməyin yolları

Soyuq fəsillərdə evin havasını mikrob və infeksiyalardan təmizləmək xüsusilə vacibdir. Bununla biz özünüzü bir çox soyuqdəymə və infeksion xəstəliklərdən qoruya bilərik. İlk növbədə evin havasını tez-tez dəyişin, evin bütün səthlərini, qapıların dəstələrini və s. hər gün nəm əski ilə silin.

Bu sadə vasitələr havada mikrobların və virusların azalmasına kömək edir. Bəzi təbii vasitələr var ki, onlar evin havasında olan mikrob və infeksiyalara öldürücü təsir edir, evin havasını zərərsizləşdirir. Bu vasitələr arasında:

1. Sarımsaq və soğan güclü antiseptik və mikrobəleyhinə təsirə malikdir. Sarımsaq və soğanın efir yağları havanı çox yaxşı təmizləyir. 2-3 diş sarımsaq və 1 kiçik soğanı xırda doğrayıb kiçik nimçələrdə evdə qoyun.
Davamı →

Yemək bişirərkən edilən 5 səhv

Yemək bişirərkən resept nə qədər asan olsa da, bəzi məqamlara diqqət etmək lazımdır. Ehtiyacınız olan ərzaqlar qədər istifadə edilən bıçaq, qazan, tava kimi vasitələr da yeməyin ləzzətini təyin edir.

1. Resepti oxumadan işə başlamayın
Hazırlayacağınız yemək gözəyarı edəcəyiniz qədər sıravi yeməklərdən deyilsə və reseptə əsasən edəcəksinizsə, əvvəlcə resepti oxumalısınız. Reseptin başlanğıcından bəhs etmirik. Səhv etməmək, zaman itirməmək üçün yemək bişirməyə başlamazdan əvvəl resepti başdan sona qədər oxumaq lazımdır.

2. Zibil qabı
Zibil qapının yanınızda olması mətbəxdə dağınıqlığın yaranmasına mane olar. İstifadə etdiyiniz hər vəsaitdən sonra zibilləri atmanız sizin daha rahat hərəkət edə bilməyinizi təmin edər.
Davamı →

Cücərmiş kartofu istifadə etmək olarmı?


Mətbəxdə saxlanmaqdan cücərən kartoflara çox rast gəlinir. Mütəxəssislər bu cür kartofaları yeyərkən ehtiyatlı olmağa çağırır.

Kartof işığa çox məruz qaldıqda kimyəvi maddə olan sola istehsalına səbəb olur. Bu səbəbdən də kartoflar qaranlıq və sərin mühitdə saxlanmalıdır.

Kartoflar cücərdikdə nə baş verir?
Kartofa yaxından baxdıqda üzərində kiçik nöqtələr olduğunu görərik. Bu nöqtələr kök bağlarıdır. Yer üstündəki bitkilərdə bu bağlardan yeni yarpaqlar və budaqlar çıxır. Əgər kartofu da işıqlı yerdə saxlasanız, vaxt keçdikcə bu nöqtələrdən cücərtilər çıxar. Evdəki istilik səbəbindən yetişməsində günəş işığı da rol oynayır.
Davamı →