Рейтинг
+26.59

Flora

31 üzv, 187 topik

Böyürtkənin faydaları

  • Flora
Böyürtkən çox faydalı və müalicəvi giləmeyvədir. Böyürtkən, onun yarpaqları və kökləri qədim zamanlardan müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində geniş istifadə olunur. Böyürtkən bir çox vacib vitaminlər (xüsusilə E, PP, C, B qrupu), minerallar (dəmir, kalium, maqnezium, fosfor), orqanik turşular, pektinlər, antioksidantlar və s. faydalı maddələrlə zəngindir.

1. Böyürtkən soyuqdəymə zamanı çox yaxşı təsir edir — hərarəti salır, ümumi vəziyyəti yüngülləşdirir, iltihabı azaldır, sağalmanı tezləşdirir. Belə hesab olunur ki, böyürtkən iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə görə moruqdan faydalıdır.

2. Böyürtkən damarları təmizləyir, möhkəmləndirir, onları daha elastik və sağlam edir.
Davamı →
 

Rəvənd

  • Flora
Turşəngin yaxın qohumu olan rəvənd xoş, turşməzə dada malikdir. Rəvənd xarici görünüşə görə pıtrağa oxşayır.

Bitkinin yarpaqları yeyilmir, yalnız gövdələrdən istifadə olunur. Rəvəndin qırmızımtıl gövdələri əsl vitamin və mineral mənbəyidir. Rəvənd B qrupu, A, C, E, P vitaminlər, orqanik turşular, mineral duzları, pektinlər, dəmir, maqnezium və s. faydalı maddələlə zəngindir. Rəvəndin istehlakı hipovitaminozun qarşısını alır, gümrahlıq verir, orqanizmi tonuslaşdırır, immun sistemini möhkəmləndirir.
Davamı →
 

Orxideya gülünə qulluq

  • Flora
Əvvəlcə orxideyalara uyğun köklərinin də işıq ala biləcəyi şəffaf saxsı bir qab seçin.

Orxideyalar həftədə iki dəfə sulanmalıdır. Təmiz, ilıq və bir stəkan ölçüsündə su orxideya üçün idealdır. Yenə həftədə bir, ya iki dəfə orxideyanın yarpaqlarına su püskürtmək də çiçəyin ehtiyacını qarşılamasına yardım edər. Sulamaq üçün saf su qaynağından istifadə edin.

Orxideyanın nəmi azaldığında çiçəklərini itirməmək üçün özünü müdafiəyə başlayar və çiçək çıxarmazlar. Buna görə orxideyalar 40-70% arası nəmliyi olan məkanlarda saxlanmalıdır.

Təbiətdə yetişən orxideyalar 8-10 dərəcəlik gecə-gündüz istilik fərqində yaşayarlar. Buna görə gecə və gündüz istiliyi nizamlı olmalıdır.

Orxideyanın yarpaqları çəmən yaşılı tonlarında olmalıdır. Əgər çox tünddürsə, deməli, yetəri qədər işıq almayıb.
Davamı →
 

Ağ tutun 7 mühüm faydası

  • Flora
Ağ tut faydalı diyetik məhsuldur. Müxtəlif vitaminlər, minerallar, bioloji aktiv maddələr, pektinlər, təbii şəkərlərlə zəngin olan ağ tut bir çox xəstəliklər zamanı olduqca faydalıdır.

1. Ürək-damar sistemi xəstəlikləri zamanı və bu xəstəliklərin profilaktikası üçün ağ tut yeyin. Ağ tut ürək əzələsini və damarları möhkəmləndirir, aterosklerozun inkişafının riskini azaldır.
Davamı →
 

Mərzə

  • Flora
Qədim yunanlarda bu ətirli ot güclü afrodiziak (cinsi gücü artıran ot) sayılırdı. Həmçinin qədim təbiblər bu otun köməyi ilə əsəb sistemi pozulmaları, həzm problemləri, müxtəlif ağrıları, damaq problemlərini (o cümlədən, sinqanı) müalicə edirdilər.

Ərəblər bu otun müalicəvi gücünə o dərəcədə inanırdı ki, hətta ona «marijamie» — «tayı-bərabəri olmayan» adını veriblər. Orta əsrlərdə Avropada bu ot ədviyyat kimi yüksək giymətləndirir və müxtəlif xörəklərə və içkilərə əlavə olunurdu.

Mərzənin çox zəngin kimyəvi tərkibi var — vitaminlər (B qrupu, askorbin turşusu, A, E, K), orqanik turşular, efir yağları, büzücü maddələr, minerallar və s.
Davamı →
 

Bağayarpağı

  • Flora
Bağayarpağı bitkisinin faydaları barədə bütün tibbi kitablarda əlyazmalara rast gəlinir. Onun yarpaqlarından alınan şirə yaraları sağaltmaq qabiliyyətinə malikdir. Bu səbəbdən də ondan həm xalq təbabətində, həm də müasir tibb sənayesində istifadə edilir.

1. Bağayarpağı şirəsi yaraları sağaltdığına görə ondan dəridə əmələ gələn kəsiklərin müalicəsində və ağcaqanad, ilan sancan yara yerlərinin sağalmasında istifadə edilir.

2. Bağayarpağı şirəsi dəridəki infeksiya və zəhərlənmə əlamtlərini aradan qaldırır.

3. Toxumlarının dəmləməsi orqanizmdə olan iltihabi proseslərin sağalmasınaa yardım edir.
Davamı →
 

Daykon

  • Flora
Turpun yaxın «qohumu» olan daykon çox dadlı və faydalı tərəvəzdir. Uzunömürlülüklə məşhur olan yaponlar bi tərəvəzi çox xoşlayır və bişmiş, qızarmış, marinada qoyulmuş və çiy halda çox geniş istifadə edirlər. Həmçinin daykon digər Asiya ölkələrində də çox populyardır. Çiy daykonun dadı kələmə bənzəyir, çox sulu və dadlıdır.

— Daykon həzm sistemi üçün çox faydalıdır. Onun tərkibində olan qidalı liflər bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, bağırsaqları ziyanlı maddələrdən təmizləyir, qəbizlik zamanı kömək edir, bağırsaqların mikroflorasına müsbət təsir edir.
Davamı →
 

Özü qədər yarpağı da faydalıdır

  • Flora
Bahar və yay aylarında sevərək yediyimiz çiyələyin çox faydalı olduğunu bilirik. Lakin zibil yeşiyinə atdığımız yarpağı haqqında məlumatsızıq. Sən demə, çiyələk yarpağı bir çox xəstəliyə faydalıdır. Aile.lent.az çiyələk yarpağının saymaqla bitməyən faydalarını ilə sizi də tanış edir.

— Antioksidan xüsusiyyəti olan çiyələk yarpağı qanı təmizləyir, immunitet sistemini gücləndirir.
— Bağırsaqlara olduqca faydalıdır.
— Qəbizlik, bağırsaq iltihabı, bağırsaq qazları və bağırsaq qurdlarına yaxşı təsir edir.
— Maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
— Qaraciyər xəstəliklərinə qarşı qoruma təmin edir.
— Böyrəklərin nizamlı işləməsinə kömək olur.
— Qum və daş tökən xəstələrə tövsiyə edilir.
— Sidik sökdürücü xüsusiyyətiylə bədəndəki şişin atılmasında təsirlidir.
— Qırtlaq xərçənginə qarşı qoruyucu təsiri var.
Davamı →
 

Qulançar

  • Flora
Əvvəllər qulançar delikates sayılırdı və onu yalnız krallar, varlı kübar insanlar yeyirdi. Həqiqətən faydalı xüsusiyyətlərinə görə qulançar (mərəcüyüd) əsl «krallar yeməyi»dir.

1. Qulançar «asparagin» adlı maddə ilə zəngindir. Bu maddə damarları genişləndirir və qan təzyiqini aşağı salır. Həmçinin qulançar ürək əzələsini stimullaşdırır ki, bu səbəbdən həkimlər onu ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkən və infarkt keçirmiş insanlara yeməyi tövsiyə edirlər.

2. Qulançar görməyə müsbət təsir edir.

3. Fol turşusu ilə zəngin olan qulançar anemiya (qanazlığı) zamanı çox faydalıdır.
Davamı →
 

Gicitkənin faydaları

  • Flora
Gicitkən qədim zamanlardan faydalı müalicəvi bitki kimi tanınır. Həmçinin təzə gicitkən qiymətli qidalı məhsuldur. Yazda təzə gicitkəndən çox dadlı və faydalı sup, borş bişirmək, salatlara, gutablara əlavə etmək, digər göyərtilərlə birlikdə qovurmaq olar.

— Təzə gicitkən C vitamini ilə olduqca zəngindir. Bu vitamin immun sistemini möhkəmləndirir, damarların sağlamlığını və elastikliyini qoruyur, orqanizmi cavanlaşdırır.

— A vitamini ilə zəngin olan təzə gicitkən dərinin vəziyyətinə müsbət təsir edir, görmə üçün faydalıdır.

— Təzə gicitkən qanazlığı zamanı da çox faydalıdır. Qədim zamanlarda təzə gicitkəni ağır doğuş keçirmiş və çoxlu qan itirmiş qadınlara verirdilər. Bu onlara daha tez ayağa qalxmağa kömək edirdi.
Davamı →