Рейтинг
+25.73

Kulinariya

25 üzv, 613 topik

Alman tortu

İnqridientlər:
3 yumurta
1 stəkan şəkər tozu
1 stəkan süd
3 stəkan duru yağ
Qabartma tozu

Kremi üçün:
Yarım litr süd
3 qaşıq un
1 stəkan şəkər tozu
Davamı →
 

Zəncəfilli kök şorbası

Tərkibi:
1 yemək qaşığı duru yağ
1 soğan
2 yemək qaşığı rəndələnmiş zəncəfil
2 diş sarımsaq
2 çay qaşığı kakos
5 stəkan su
500 qr kök
400 qr quru lobya
4 xörək qaşığı doğranmış badam
Davamı →
 

Hamburger bulkası

Tərkibi:
1 ¼ stəkan (300 ml) süd
2 xörək qaşığı (17 qr) toz maya
2 xörək qaşığı (28 qr) şəkər tozu
1/3 stəkan (80 ml) ərinmiş kərə yağı
1 yumurta
4 stəkan (500 qr) un
1 çay qaşığı duz

Üzərinə:
1 yumurta

Hazırlanma qaydası:
Öncə südü 36-38 dərəcəyədək isidin və şəkər tozunu bu süddə həll edin. Südə maya əlavə edin və qarışdırın. Unu ələyin və duzla qarışdırın. Otaq temperaturunda ərinmiş kərə yağını və yumurtanı mayalı südə əlavə edin və 5-7 dəqiqə xəmir yoğurun.
Davamı →
 

Hörük bulkalar

Tərkibi:
250 qr un
3 çay qaşığı qabartma tozu
100 qr şəkər tozu
1 paket vanil
125 qr kəsmik
1 ədəd yumurta
80 ml süd
50 qr əridilmiş kərə yağı

Hazırlanma qaydası:
Öncə un, qabartma tozu və vanili ələyin. Bir qabda şəkər tozunu yumurta ağıyla çırpın. Kəsmik, süd və yağ əlavə edib yaxşıca qarışdırın. Unu da əlavə edib xəmir yoğurun. Xəmiri 6 bərabər kündələrə bölün. Hər kündəni 3 hissəyə bölün. Unlanmış masanın üzərində təxminən 20-30 sm uzunluğunda zolaqlar şəkli verin və hörün.
Davamı →
 

Əzgil turşusu

Tərkibi:
2 kilo əzgil
1 kilo toz şəkər
2 ədəd limon suyu
2 litr su

Hazırlanması:
Bu reseptlə alınmış əzgilləri suda yuyun, suyu süzüldükdən sonra bıçaqla dörd bir yandan 2 sm uzunluğunda kəsin.

Daha sonra 1 litr suya toz şəkərlə və limon suyunu əlavə edin və əriyənə qədər qarışdırın. Əzgilləri qaba boşaldın. Hazırladığınız şəkər qarışığını əzfillərin üzərinə əlavə edin və ağzını yaxşıca bağlayın. 15-20 gündən sonra əzgil turşusu hazır olacaq.
 

Şokoladlı bulka

Tərkibi:
300 qr un
2 çay qaşığı qabartma tozu
1 çay qaşığı soda
1/2 çay qaşığı duz
2 xörək qaşığı şəkər tozu
75 qr doğranmış soyuq kərə yağı
150 ml soyuq süd. 

Aralarına qoymaq üçün:
Arzu etdiyiniz qədər tünd şokolad (60%). 

Üzərinə:
Çalınmış 1 yumurta. 
Davamı →
 

Badımcan turşusu

İnqridientlər:
2 kq kiçik turşuluq badımcan
1 ədəd kələm
1 ədəd kök
3 ədəd qırmızı bibər
1 dəstə kərəviz
1 dəstə cəfəri
1 stəkan sirkə
1 baş sarımsaq
1 çay qaşığı şəkər tozu
3-4 ədəd dəfnə yarpağı

Hazırlanması:
Badımcanları yuyun, sap və uc qisimlərindən bir barmaq buraxaraq ortasını ucu ilə uzununa 4 bərabər hissəyə ayırın. Duzlu suda yumşalana qədər qaynadın. Qaynama prosesi bitdikdən sonra bir qabın içinə üst-üstə yığıb, üzərinə ağır bir şey qoyun, acı suyunun çıxması üçün 3-4 saat saxlayın.
Davamı →
 

Heyva şirniyyatı

Tərkibi:
5 ədəd heyva
1 stəkan yarım şəkər tozu
4 ədəd mixək
1 ədəd çubuq darçın
2 stəkan su

Hazırlanması:
Əvvəlcə heyvaları yuyun. Qabıqlarını soyub ortadan iki yerə bölün və dənələrini çıxarın. Ortasını oyun, amma atmayın. Bir ləyəndə heyvaların boyunu keçməyəcək qədər su tökün və 15-20 dəqiqə qaynadın.
Davamı →
 

Süd və ağartı məhsullarının hazırlanması və saxlanılması

Ümumiyyətlə südün tərkibində 30-a yaxın vitamin var. Bundan başqa, süd, zülal, lipid, mineral maddə, mikroelement və müxtəlif fermentlərlə zəngindir. Azərbaycan mətbəxinin misalında süddən hazırlanan bəzi yemək və ərzaqlar haqqında söhbət açaq.

Qədimdə həkimlər ilk növbədə xəstədən soruşardılar ki, onun inəkdən, camışdan nəyi var və xəstə hər gün südlü yemək yeyirmi? Xəstənin tez sağalması üçün həkimlər ona təzə may balı ilə kərə yağı və ya süd yazardılar. Süd yeməyi sağlamlığın və uzunömürlülüyün rəmzidir. Bu gün də istər şəhər sakinləri, istərsə də kənd əhli, səhər-axşam, bəzən isə günorta yeməklərində də süd ərzaqlarından, eləcə də süddən hazırlanan yeməklərdən faydalanır. Qoyun pendiri, kəsmik, qatıq düzgün qidalanmanın ən əsas komponentlərindəndir.
Davamı →
 

Naringi mürəbbəsi

Tərkibi:
1 limon suyu və bir az limon duzu
4 ədəd nazik qabıqlı naringi
1 stəkan portağal suyu
2 stəkan yarım şəkər tozu
2 stəkan su

Hazırlanması:
Dərin bir ləyənə su, şəkər tozu və portağal suyunu töküb qaynadın. Daha sonra naringiləri yuyaraq dilimləyin. Varsa çəyirdəklərini çıxarın.
Davamı →