Рейтинг
+25.73

Kulinariya

22 üzv, 504 topik

Gül kələmi kotleti

Lazım olan ərzaqlar:
– 500 qr gül kələmi
– 2 yumurta
– 3 dolu xörək qaşığı un
– yarım stəkan süd
– 1 fal çörək
– duz
– istiot
– qızardılması üçün bitki yağı

Hazırlanması:
Gül kələmini kiçik hissələrə ayırıb, duzlu suda yumşalana qədər qaynadırıq. Püre əzən alət ilə əzdiyimiz gül kələminin üzərinə süddə isladılmış çörəyi, yumurtaları, un, duz və istiotu əlavə edib yaxşıca qarışdırırıq. Tavada bitki yağını qızdırıb, hazırladığınız qarışımdan kotletler hazırlayıb orta odda hər iki üzünü qızardırıq. Nuş Olsun!

Yunan mətbəxi


Yunan mətbəxinin sirri yeməyin birgə yeyilməsindədir. Məhz bu səbəbdən Yunanıstanda süfrəyə çoxlu miqdarda cürbəcür xörəklərdən verilir ki, masanın arxasında əyləşən hər kəs onlardan yesin.

Yunan mətbəxinin dörd dayağı var: təzə inqrediyentlər, göyərti və ədviyatların məharətli istifadəsi (dağda və kənd yerlərindən yığılmış), füsunkar zeytun yağı və xörəklərin sadəliyi. Təsadüfi deyil ki, dünya ölkələrin arasında Yunanıstanın ən aşağı ürək və ürək-damar xəstəliklərin göstəricisi var.
Davamı →

Fransa mətbəxi

Yeməyi yaxşı bilənlərin bir çoxlarının fikrinə görə, fransız mətbəxi dünyada ən yaxşılardan biridir.

Bu mətbəx millətin mədəniyyəti ilə ayrılmaz olaraq bağlıdır. Fransız mətbəxi aşpazlığın beşiyi və aşpazlar üçün bir cənnətdir. Bu mətbəxin bütün dünyadakı şöhrəti onu göstərir ki, təhsil səviyyəsindən və sosial mənşəsindən asılı olmayaraq bütün fransız xalqı yemək mövzuları haqqında ətraflı danışa bilər.

Adi fransız üçün aşpazlıq gündəlik həyatın ayrılmaz elementidir və nəzakət qaydalarının məhz fransızlar tərəfindən yaradılması sadə bir təsadüf deyil.

Davamı →

Maki suşi

Yapon mətbəxinin bütün dünyanı ovsunlayan yeməyi ənənəvi olaraq, üzüm sirkəsi, balıq, dəniz məhsulları, tərəvəz və digər yerli delikateslərlə tamlandırılmış düyüdən ibarət olur.

İnqrediyentlər:
9 xörək qaşığı suşi düyüsü
9 zolaq noru yosunu — 10x4 sm
3 çay qaşığı qara kürü
3 çay qaşığı qırmızı kürü
3 çay qaşığı sarı kürü
1 çay qaşığı vasabi — qıtığotu

Hazırlanması:
Düyü rollu hazırlayın və onu vasabi ilə yayın Hər bir suşi rollunu nori yosununa bükün, yosunun 1 santimetrini bükülməmiş saxlayın Rolla bir qədər kürü əlavə edin. 

Süfrəyə verilmə:
Suşini yaşıl yarpaq ilə bəzəyin və taxta qabda servis edin.

Suşi düyüsü

Düzgün hazırlandığı zaman suşi düyüsü dənəli qalır və bişdikdən sonra azca yapışqan olur.

İnqrediyentlər:
2 ½ fincan su
2 ½ fincan düyü

Ədviyyat:
4 xörək qaşığı çox sərt olmayan üzüm sirkəsi
3 xörək qaşığı şəkər
2 ½ çay qaşığı duz
2 xörək qaşığı mirin (düyü şərabı)

Hazırlanması:
Düyünü yuyun, 30 dəqiqə isladın. Qaynatmaq üçün su gətirin, 1-2 dəqiqə qaynadın Düyünü əlavə edin və düyü suyu özünə çəkənə qədər, 15 dəqiqə az istilikdə bişirin. Ədviyyat əlavə edin və qarışdırın.
Davamı →

Armud mürəbbəsi

Tərkibi:
400 q armud
100 q şəkər tozu
2 x.q. limon şirəsi
1 x.q. xaş-xaş
0,5 budaq vanil

Hazırlanması:
Armudun cecəyini çıxarıb kubik doğrayın. Qabığını da soya bilərsiniz, amma çox nazikdirsə, saxlaya bilərsiniz. Üzərinə şəkər tozu səpin, 1 qaşıq limon şirəsi töküb 1,5-2 saat saxlayın. Şirəsi çıxacaq. Vanil budağını aralayıb əlavə edin. Vam odda bişirin. Qaynara düşəndən sonra səliqə ilə qarışdıraraq 20 dəqiqə bişirin. Xaş-xaşı quru tavada qovurun.

Xaş-xaşı mürəbbəyə qatın, 1 x.q. limon şirəsi əlavə edib yenidən ocağa qoyun, 10 dəqiqə bişirin. (Bu mərhələdə ocağa qoymazdan əvvəl onu blenderdən keçirib püre halına da sala bilərsiniz, o zaman cem olacaq). Sterilizə edilmiş bankalara yığın. Nuş olsun!

Ərəb mətbəxi

İslam sadəcə din deyil. Müsəlman mədəniyyəti həmçinin dünyanın ən ləzzətli mətbəxlərindən birini yaradıb.

Ərəb mətbəxi Aralıq dənizi reqionun və Afrikan mətbəxlərinin elementlərini özündə cəmləşdirir. Aşağıdakı məhsullar bu mətbəx üçün səciyyəvidir: kus-kus, qoyun əti, noxud, badımcan, zeytun, xurma, ətirli su (portağal suyu və gülab), kömür və nanə çayı.

Ərəb süfrəsi
Ərəb mədəniyyətində yemək adətən ailə və dostlar ilə vaxt keçirmək üçün bir səbəbdir. Adətə uyğun olaraq, hamı balınc üzərində və ya alçaq masa arxasında, hərdən isə yumuru masa arxasında əyləşir. Hər bir tikədən həzz almaq üçün yemək səssiz yeyilir. Yeməkdən sonra çay və söhbət vaxtı gəlir. Çayın dəmləmə və süfrəyə verilmə prosesi xüsusi bir rituala çevrilib. Ev sahibi mis podnosun üzərində olan dəm çaydanı və qızıl qıraqlı balaca fincanlarla otağa girəndə, çaydan imtina etmək qeyri-mümkün gəlir.
Davamı →

Kruassan


Bu şirniyyat(un məmulatı) 1683-cü ildə Vyanada türklərin burada məskunlaşdığı dövrdə yaranıb. Gecə Osmanlı İmperiyası ordusu hücum etmək istəyərkən vyanalı şirniyyatçı (Adam Spiel) sübh zamanı qalxır və xalqı xəbərdar edir. Beləliklə, şəhər qorunmuş olur. Bu qələbəni ölümsüzləşdirmək üçün şirniyyatçılar Osmanlı bayrağındakı simvolun formasına oxşayan «Hörnchen» (alman dilində kiçik buynuz deməkdir) hazırlayırlar.

Beləliklə, bu məşhur şirniyyat doğulmuş oldu, hansının ki, tarixi türklərlə əlaqədardır. Bəs ən dadlı kruassan harada hazırlanır və Parislə əlaqəsi nədir? Fransaya kruassanı gətirən və məşhurlaşdıran vyanalı Marie-Antoinette d’Autriche olub. Bununla belə, bu məşhur şirniyyat artıq 16-cı əsrdə kral ailəsinin təşkil etdiyi ziyafət süfrələrində öz yerini tapmışdır.
Davamı →

Tatar omleti

Tərkibi (2 pay):
6 yumurta
100 q ərinmiş yağ
250 ml süd
4 x.q. mannı yarması
duz

Hazırlanması:
Yumurtaları duzla çalın. Yağın bir qədərin forma üçün ayırın, qalanını əlavə edin. Süd də qatıb qarışdırın. Mannı əlavə edin, şişib, xəmir qatı xama kimi oluncayadək çalın.

Odadavamlı formaya kərə yağı çəkin. Xəmiri içinə töküb vam ocağın üzərinə qoyun. Bir qədər bərkiyəndən sonra formanı 200 dərəcə qızdırılmış sobaya qoyub 10-15 dəqiqə bişirin. Süfrəyə isti-isti verin. Nuş olsun!

Qarpız tortu

Tərkibi:
qarpız
2 paket krem-şanti
2 st. soyuq süd

Üzərinə:
kəklikotu

Hazırlanması:
Qarpızın aşağısını və üstünü hamar şəkildə kəsin (kənarları yumru tort formasında). Qabığını soyun.

Şanti kremini soyuq südlə çalın. Qarpızın hər yerinə kremi çəkin. Kəsib çıxardığınız hissələrdən yuvarlaq bıçaqla qarpız «top»ları kəsin. Bunları «tortun» üzərinə düzün, kəklikotu budaqları ilə bəzəyin. Bir neçə saat soyuducuda saxladıqdan sonra süfrəyə verə bilərsiniz. Nuş olsun!