Рейтинг
+25.73

Kulinariya

24 üzv, 551 topik

Pendirli gül kələmi

Tərkibi:
Gül kələm,
Pendir,
Süd,
Yumurta,
Uun,
Zeytun yağı,
Duz
İstiot

Hazırlanması:
İlk öncə gül kələm kiçik parçalara ayrılır, duzlu suda yumşalana qədər qaynadılır. Qaynadılan gül kələminin suyu süzülür, soyudulur. Kələm soyuyana qədər pendirli bulamaç hazırlanır; çuxur bir qabın içinə rəndə pendir, süd, yumurta, un, istiot, duz və 1 şorba qaşığı duru yağ qoyulur, yaxşıca çırpılır.

Soyumuş gül kələmlərini hazırlanan bilməcə batırılır, öncədən qızmış yağlı tavada qızardılır. İki üzü də qızaran gül kələmlər kağız dəsmala çıxarılır. Nuş olsun!
 

Mini alman tortu

Lazım olan ərzaqlar:
2 ədəd yumurta
1 stəkan şəkər tozu
1 stəkan süd
1 stəkan duru yağ
1 stəkan su
10 qram maya
1 desert qaşığı mahlep
5 stəkan un
1 paket vanil

Krem üçün:
4 stəkan süd
5 xörək qaşığı un
Davamı →
 

Xarço

Tərkibi:
Mal əti (və ya qoyun əti): 600 q.
Baş soğan: 2 ədəd.
Orta ölçülü kök: 1 ədəd
Pomidor: 4 ədəd
Yaşıl bibər (şirin): 2 ədəd
Acı bibər: 1 ədəd
Sarımsaq: 3 və ya 5 diş
Yumru düyü: 4 qaşıq
Təmizlənmiş qoz ləpəsi: 1/2 stəkan
İstiot (əzilməmiş): 5-10 ədəd dənəcik
Davamı →
 

Holland mətbəxi

Holland mətbəxi əsasən müxtəlif növ pendir və şokoladlarla məşhurdur. Baxmayaraq ki, Holland mətbəxi İtalyan və ya Fransız mətbəxi kimi məşhur deyil, onun populyar və asan hazırlanan xörəkləri var.

Yaşıl siyənəklər
Hollandlılar siyənək, skumbriya, durnabalığı və həmçinin dəniz məhsullardan istifadə edirlər. Çox vaxtı onlar soğanla çiy yeyilən yaşıl siyənək – maatjes haring, bulkaya qoyulan skumbriya -broodje makreel, və həmçinin hisə verilmiş durnabalığından – gerookte paling istifadə edir.Balıq həmçinindaha mürəkkəb əsas yeməklərinin əsasını təşkil edir.

Şimal sadəliyi
Holland mətbəxində balıq və tərəvəzlər çox vacib rol oynayır. Şimal mətbəxinin səciyyəvi xüsusiyyətlərindən biri xörəklərin assortimentinin az olmasıdır. Bu mətbəxin sadəliyi öz başlanğıcını 20-ci əsrin əvvəlində Hollandiyada qızlar üçün evdarlıq məktəbləri (Huishoudschool adlanan) açılandan götürür. Bu məktəblərdə hazırlanan xörəklər sadə idi. İndi onlar Holland mətbəxinin əsasını təşkil edir.
Davamı →
 

Əriştəli şorba

İnqridientlər:
— 1 stəkan əriştə
— Yarım soğan
— Yarım çay stəkanı yaşıl mərcimək
— 2 diş sarımsaq
— 1 ədəd pomidor
— 1 ədəd bibər
— 1 xörək qaşığı ölçüsündə duru yağ və kərə yağı
— 5 stəkan su

Davamı →
 

Pizza xəmiri

Evdə pizza hazırlamaq istəyənlərin ən çox diqqət etdikləri məqam pizza xəmiridir. Pizza xəmiri yaxşı olmadıqda bütün əziyyət heç olur.

İnqridientlər:
— 5 stəkan su
— 1 qaşıq şəkər tozu
— 1 paket instant maya
— 1.5 stəkan süd (ilıq olmalıdır)
— ½ su stəkanı duru yağ
— 1 dənə yumurta
— ½ yemək qaşığı duz

Hazırlanması:
Dərin bir qabın içinə maya, şəkər tozu və ilıq südü töküb qarışdırın. Sonra bu qarışımı 15 dəqiqəyə qədər saxlayın. Qabardığını görəcəksiniz. Qabaran mayalı qarışımın içinə duru yağı, duzu və yumurtanı əlavə edib təkrar qarışdırın. Üzərinə çox yavaş olmaq şərtilə un əlavə edin, əlinizə yapışmayacaq bir xəmir halı alana qədər yoğurun.
Davamı →
 

Dietik omlet

Tərkibi:
1 ədəd yumurta
4 ədəd yumurtanın ağı
az miqdarda duz
bir çimdik çəkilmiş istiot
2 yemək qaşığı göbələk
1 ədəd ispanaq
5 dilim yağsız basdırma
1 dilim yağsız holland pendiri

Hazırlanması:
Yeməyi hazırlamaq üçün əvvəlcə yağsız holland pendiri, yağsız basdırma, isbanaq və göbələkdən başqa bütün ərzaqları (yumurta, yumurtaların ağı, duz, istiot) yaxşıca çırpıb qarışdırın.

Yapışmayan tavaya çırpılmış yumurtaları əlavə edin. Bunun üzərinə isə göbələk, ispanaq, basdırma və holland pendirini səliqə ilə düzün. 5 dəqiqədən sonra tavanı ocağın üzərindən götürə bilərsiniz.
Dietik omlet hazırdır. Nuş olsun!
 

Dadlı kofe üçün 6 məsləhət

Yaxşı kofeni evdə düzəltmək elə də çətin deyil. Kofebişirən, espresso-maşın, “french-press” kimi kofe hazırlayan maşın varsa evdə kafelərdəki kimi ətirli, dadlı kofeniz hazırdır demək. Dadlı kofe haqqında müxtəlif sirlər var ki, ən vacibləri haqqında bu yazıda tanış ola bilərsiniz.

Sirr 1 – üyütmək
Hazırlanma metodundan asılı olaraq kofeni fərqli şəkildə üyütmək lazımdır. Belə ki, espresso-maşın üçün kofe incə olmalıdır, dəmlənməsi 18-23 saniyə çəkir, “french-press”də isə kofelər böyük olmalıdır və isti suda onlar 4 dəqiqəyə həll olunur.

Sirr 2 – su
Kofe düzəldərkən suya diqqət etmək lazımdır. Onun dadlı alınması üçün su ya filterdən keçmə ya da təbii olmalıdır.

Davamı →
 

Argentina mətbəxi

Argentinanın vizit kartoçkası qrildə qızardılmış şirəli mal əti, donuz piyində qızardılmış ləzzətli iri klyoteklər və qeyri-adi qırmızı çaxırdır.

Təəssüf ki, Argentinada bu ölkənin yerli əhalisinin mətbəxi inkişaf etməyib. Vaxt keçdikcə, bu yerlərdə məskən salan Hindlilərin mətbəxləri tamamilə unuduldu. Argentinalılar Avropa konkistadorların mətbəxinə varis oldular, və onu çox sevdilər…

Atlantik okeanın sahili boyu yerləşən bütün restoranlarda Aralıq dənizi reqionunun restoranlarında verilən keyfiyyətli yeməklərdən fəqlənməyən gözəl hazırlanmış dəniz məhsullarını sifariş etmək olar. Argentinalılar hazırladığı yeməklərdən zeytun yağı və ədviyyatların ətiri gəlir. Argentinalılar xörəkləri hazırlayarkan sonsuz qədər ədviyyatlardan istifadə etdiklərinə görə, həmin xörəklərin dadı İtaliya və ya Fransada hazırlanan xörəklərin dadını verir.
Davamı →
 

Südlü toyuq şorbası

Uşaqların qidalanmasında şorbanın yerini heç bir yemək verə bilməz. Şorbalar uşaqların menyusunda ön sırada durur. Südlü toyuq şorbası 6 aylıq və ondan böyük uşaqlar üçündür.

Lazım olan ərzaqlar:
¼ su stəkanı süd
1,5 çay stəkanı toyuq suyu
1 desert qaşığı un
1 xörək qaşığı qədər toyuq əti
1 kök

Hazırlanma qaydası:
Bir xörək qaşığı qədər toyuğu bir kiçik köklə bişirin. Toyuq bişəndən sonra didin. Kökü yaxşıca əzin.

Ayrı bir qabda 1/4 su stəkanı südlə 1 desert qaşığı unu bişirin. İçinə 1,5 çay stəkanı toyuq suyunu, əzilmiş kökü və toyuğu əlavə edin. Qaynayana qədər qarışdıraraq bişirin.