Рейтинг
+25.73

Kulinariya

24 üzv, 582 topik

Madlen peçenyesi

Bu «fransız» peçenyesini miksersiz də hazırlaya bilərsiniz, o qədər rahatdır. Həmçinin peçenyeyə müxtəlif dadlı inqredientlər əlavə edə bilərsiz — şokoladdan tutmuş quru meyvə və qoz-fındığa qədər. Madlen pecenyesi

Tərkibi (24 ədəd):
140 q şəkər tozu
3 yumurta
1 x.q. vanilli şəkər 
100 q kərə yağı 
150 q un 
1 dolu x.q. nişasta 
0,5 ç.q. qabartma tozu
1/4 ç.q. duz
şəkər pudrası (üstünə səpməyə)

Ardı →
 

Ballı iris

Tərkibi:Ballı iris
300 q şəkər tozu
120 q bal 
120 q kərə yağı
250 ml yağlı xama, yaxud qaymaq 

Hazırlanması:
Bal və şəkər tozunu qarışdırıb zəif odun üzərinə qoyun. Qaynara düşəndən sonra kəhrəba rəngi alanadək, təxminən 7-10 dəqiqə bişirin.
Hissə-hissə otaq temperaturunda olan kərə yağını əlavə edin. Xamanı qızdırın, qaynar olanda əlavə edin. 
Lazım olan qatılığadək bişirin. Yoxlaya da bilərsiniz: bir damla soyuq səthin üstünə salın, soyumasını gözləyin, sonra isə əlinizlə bərkliyini yoxlayın. 
Ardı →
 

"Şimal ayısı" tortu

Tərkibi: 

xəmir: 
1 yumurta 
200 q şəkər tozu
200 q xama
60 q kərə yağı 
3 x.q. kakao
1 ç.q. söndürülmüş soda
2-3 st. un

qlazur: 
70 q şəkər tozu
60 q kərə yağı 
2 x.q. kakao
80 ml qaymaq 
Ardı →
 

Kokoslu peçenye

Ərzaqlar:
1 ədəd yumurtanın ağı
1 xörək qaşığı şəkər tozu (pesok)
vanil
1 stəkan kakos

Hazırlanma qaydası:
1 yumurtanı götürürük sarsını ağından ayırırıq, bizə lazım olan ağ hissəsidir. Bir qaba yumurtanın ağını tökürük, üzərinə 1 xörək qaşığı şəkər tozu əlavə edib yaxşıca qarışdırırıq. O vaxta qədər ki, həmin şəkər tozu və yumurta tam qarışsın, bir az da vanil əlavə edirik. Ardınca isə 1 stəkan kokos.

Kokosu əzmədən tam bir-birinə qarışana qədər qarışdırırıq. Sonra həmin qarışığı ovcumuzun içində istədiyimiz formaya salıb bir az sıxmaq lazımdır. Sonra zövqümüzə uyğun istəsək, üzərinə yumurtanın sarısından vura bilərik, istəsək də yumurtasız sadə şəkildə qaz sobamıza qoyub bişirə bilərik.  

Çox tez bişdiyi üçün nəzarət edin yanmasın. Cəmi 10-15 dəqiqəyə bişir. Əgər kokoslu peçenyenin üzəri 1 az qızarmışdırsa o deməkdir ki, peçenyemız hazırdır. Çalışın çox qızarmasın, çünki bu estetik cəhətdən pis görünə bilər.
 

Müsli

Səhər yeməkləri həm dadlı, həm də xeyirli olmalıdır. Müsli – səhər yeməkləri üçün ən yaxşı variantdır. Müsli tez mənimsənilir, vitamin və mikrolementlərlə zəngindir, qanda xolesterinin miqdarını azaldır, mübadilə proseslərini tənzimləyir.

Bundan əlavə qəbizlikdən əziyyət çəkən insanlar üçün bu qida əsl müalicəvi effekt verir ki, bağırsaqları “işləməyə” vadar edir. Bu xeyirli yeməyin bir neçə reseptini sizə təqdim edirik.

Zövqünüzə və səhhətinizə uyğun olaraq müxtəlif yarmalara (buğda, yulaf, darı və s.) xoşladığınız meyvələri, giləmeyvələri, meyvə quruları, çərəzlər və s., şirələr ələvə edə bilərsiniz. 


Ardı →
 

Günəbəxan tumu ilə qarğıdalı çörəyi

Şorba ilə yeyildikdə bu çörəyin dadından doyulmaz. Bişirərkən əlavələr də etmək olar, məsələn, konservləşdirilmiş acı istiot parçaları, qarğıdalı konservi və s. 

Tərkibi: 

160 q əla və ya birinci növ buğda unu
160 q qarğıdalı unu
3 x.q. şəkər tozu
1 ç.q. soda
1 ç.q. duz
1/4 ç.q. qara üyüdülmüş istiot 
350 ml qatıq
2 yumurta
120 q pendir
50 q kərə yağı 
100 q təmizlənmiş günəbaxan tumu
Ardı →
 

Dondurmalı meyvə salatı

Tərkibi:
Banan – bir ədəd
Üzüm –bir salxım
Gavalı – üç ədəd
Narıngi (mandarin) – iki ədəd
Kivi — iki ədəd
Alma – bir ədəd (böyük)
Dondurma – 200 – 300qr
Xirdalanmış qoz ləpəsi – 4 xörək qaşığı
Şəkər kirşanı – zövqə görə
Nanə yarpağı – bəzək üçün

Hazırlanması:
Banan və kivinin qabığını təmizləyib eyni ölçüdə dördkünc şəkildə doğrayın.
Gavalını yuyun və tumunu çıxartdıqdan sonra eyni şəkildə doğrayın.
Narıngini və almanı təmizləyin və bu meyvələri də dördbucaqlı şəklində doğrayın.
Üzümü yuyun və dən – dən ayırın.
Bütün hazirladığınız meyvələri dərin salat qabında qarışdırınüstünə şəkər kirşanı səpin.
Sonra bu kütləni şəkildəki kimi gözəl krem qablarında yerləşdirin və üzərinə dondurma əlavə edib süfrəyə verin.
Nuş olsun!
 

Cemli piroq

Tərkibi:
Cemli piroq  üçün lazım olanlar:
2 x.q. xama
1 st. şəkər toz
3 st  un 
1 yumurta
1 ç.q. soda
200 qr. yağ

Hazırlanması: 
3 st un 1st şəkər, 200 qr yağı əlavə edib qarışdırırıq.
1 yumurta 2 x.q. xama, 1 ç.q. soda əlave edib əlimizlə xəmiri qarışdırırıq.
Xəmirdən bir hissəni götürüb soyuducuda 30 dəq. saxlayırıq.
Daha sonra tavanı yağlayıb xəmiri yayıb üzərinə cem çəkirik.
Ardı →
 

Mannı tortu

Tərkibi: 

xəmir:
4 yumurta
2 st. 10-15%-li xama
2 st. şəkər tozu
1,33 st. mannı yarması
1,5 ç.q. söndürülmüş soda
3 x.q. kakao 

krem: 
350 q kərə yağı
1 banka qatılaşdırılmış süd (8,5%-li)
Ardı →
 

Quberniya salatı

Tərkibi:Quberniya salatı

300 q toyuq ciyəri 
1 yerkökü
1 baş soğan 
100 q bərk pendir
50 q qara gavalı
mayonez
bitki yağı (qovurmaq üçün)

Hazırlanması:

Yerkökünü sürtgəcin orta gözündən keçirin. Soğanı nazik yarımhalqa doğrayın. Yerkökü və soğanı yağda yumşalanadək qovurun.
Ardı →