Рейтинг
+106.21

sağlam həyat tərzi

99 üzv, 533 topik

Qida dəyərini necə artırmaq olar?

Avstraliyalı sağlam qidalanma mütəxəssisi Fiona Tak yemək məhsullarının qida dəyərini artırmaq üçün üzərinə limon sıxmağı məsləhət görüb. Yumurta qabığını limon suyunda saxlayın. Sizə qəribə gəlməsin. Bu, kalsium və mineral faizini artırmağın ən əlverişli yollarından biridir.

Təzə limon suyunu sıxdıqdan sonra boş yumurta qabığını onun içinə qoyun və soyuducuda bir gecə saxlayın. Yumurta qabığındakı minerallar limon turşusuna hopacaq. Həzm sistemini yaxşılaşdırmaq və qidaların yaxşı udulması üçün limon suyunu səhərlər ilıq suyla qarışdırıb için. Meyvələrin üzərinə limon suyu və ya sürtgəcdən keçirilmiş limon qabığı əlavə edin. Meyvələrin üzərinə limon suyu sıxmaq onları C vitamini ilə zənginləşdirir.
Davamı →
 

Bu qidaların girdiyi evə xəstəlik girmir

Gül kələmi
Qaraciyər üçün faydalıdır. Kalsium, A, C və E vitaminləri ilə zəngindir. Antioksidant təsiri vardır.

İspanaq
Hüceyrələri yeniləyir. Fol turşu, C vitamini, kalium və maqnezium ilə zəngindir.

Qarpız
A, C vitamini və yüksək miqdarda likopendən ibarətdir. İnfeksiya və sərbəst radikalları azaltmağa yardımçı olur.
Davamı →
 

Dondurulmuş limonun faydaları

Dünyanın ən böyük dərman şirkətlərindən birinin araşdırmasına görə, 1970-ci ildən etibarən aparılan laboratoriya testlərinə əsasən, limondan istifadə 12 xərçəng növünə faydalıdır. Biz mətbəxdə daha çox onun suyundan istifadə edirik. Lakin limon qabığının xüsusilə xərçəngdən qorunmada təsirli olduğunu bilmək də vacibdir.
 
Dondurulmuş limon xərçəngə qarşı çox təsirlidir
 
Dondurulmuş və doğranmış limon xərçəng hüceyrələrini öldürür. Xərçəng xəstələrinə tətbiq olunan kimya terapiya zamanı daha təsirli olduğu bildirilir.
Davamı →
 

Ən faydalı içkilər

Mütəxəssislər insan sağlamlığı üçün ən faydalı içkilərin siyahısını tərtib ediblər. Xarici KİV-lərin məlumatına görə, içkilər faydalı xüsusiyyətlərə görə belə sıralanıb:

1-ci yer. Ağ çay
Xüsusi çay növüdür.

2-ci yer. Yaşıl çay
Hər iki çay polifenol maddələrlə zəngindir ki, bu maddələr orqanizmi hüceyrə səviyyəsində cavanlaşdırır, xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Ağ çay polifenolların miqdarına görə çempion sayılır.

3-cü yer. Karkade çayı
Bu tünd qırmızı rəngdə olan dadlı və ətirli içki Hibiscus sabdariffa gülündən hazırlanır. Karkade antosian maddələrlə zəngindir. Bu maddələr ürək-damar sisteminin sağlamlığını qoruyur.
Davamı →
 

Qışda şorba içmək üçün 5 səbəb

Dietoloqlar xəbərdarlıq edir ki, qış mövsümündə bir öyün də olsa, mütləq şorba yeməliyik.

1. Mədə divarının gərilməsinin qarşısını alır.

2. Yeməyə şorba ilə başlamaq iştahanızı kəsəcək və bunun sayəsində artıq kilo almayacaqsınız.

3. İçinizi isidəcək bir qida olduğu kimi, ruhi anlamda da özünüzü xoşbəxt hiss edəcəksiniz.
Davamı →
 

Sağlam qidalanma uşaqları xoşbəxt edir

Sağlam qidalanma çəkidən asılı olmayaraq uşaqların daha sakit olmasına səbəb olur. İsveçin Höteborq Universitetinin nəzdində fəaliyyət göstərən Salqrensika Akademiyasının alimlərinin apardığı araşdırma nəticəsində rafinə edilmiş şəkər və yağın istifadəsinin məhdudlaşdırılması və meyvə-tərəvəz istehlakının artırılması uşaqlarda özünəhörmət duyğusu yaratdığı məlum olub.

Bununla yanaşı, həmin qidalar sayəsində balacaların özlərini güclü hiss etməsi, emosional problemlərlə üzləşməməsi, yaşıdları və ailələri ilə daha yaxşı münasibət qurduğu aşkarlanıb.
Davamı →
 

Bişmiş noxudun faydaları

Noxud ən qədim bitkilərdən biridir. Qurumuş noxud hətta qədim ehramlarda tapılırdı. Noxudun faydaları saymaqla bitməz. Zülallarla zəngin olan noxudu hətta «kasıbların əti» adlandırırlar.
Noxudun tərkibində zülallar, bir çox vacib minerallar (kalium, dəmir, kalsium, fosfor və s.), nişasta, B qrupu vitaminləri, aminturşuları, qidalı liflər və s. faydalı maddələr var. Bişmiş noxud öz faydalı xüsusiyyətlərini itirmir.
Davamı →
 

İstilik sistemləri sağlamlığa zərər vurur

Soyuq fəsillərdə evləri qızdırmaq üçün müxtəlif istilik sistemlərindən (kombi, kondisioner, kamin) istifadə olunur. Lakin bizə istilik bəxş etməklə bu sistemlər evin havasını qurudur və bununla da sağlamlığımızda bəzi problemlər yaradır.

Orqanizmin müdafiə sistemi olan burun, ağız boşluğu, nəfəs yollarının selikli qişaları bizi infeksiya və mikroblardan qoruyur. Virus və mikroblar selikli qişalara düşərək burada «ilişir» və məhv olur. Evin havası quru olanda bu, selikli qişaların qurumasına səbəb olur ki, onlar artıq öz müdafiə funksiyasını normal yerinə yetirə bilmir. Bu isə soyuqdəymə və qrip xəstəliklərinin inkişafı riskini artırır.
Davamı →
 

Əncirli süd

İnsan orqanizminə ən faydalı qidalar sırasında süd, bal, yumurta, əncir və s. bir çox qida məhsullarının adını çəkə bilərik. Ayrı-ayrılıqda onların hər biri insan orqanizmini lazımı vitaminlərlə təmin edir. Bəs siz əncirli südün inanılmaz faydalarını bilirdinizmi?

Əncirin insan sağlamlığına möcüzəvi faydaları ilə yanaşı, qurudulmuş ənciri südün içərisində saxlayıb içmək iki qat daha faydalıdır. 

Əncirlə südün birlikdə qarışımından alınan ləziz qida orqanizmi zəngin vitaminlərlə təmin etməkdən əlavə qəbizlik, öskürək, boğaz ağrısı kimi bir çox xəstəliklərin də qarşısını alır. Qəbizlik üçün əncirli südü necə istifadə etməli?
Davamı →
 

Çia toxumu

Çia toxumu saçları və dırnaqları yaxşılaşdıran, dərini cavanlaşdıran nadir və faydalı bitki növüdür.
Bu sehrli toxumu hələ qədim dövrlərdə maya və ink tayfaları yüksək qiymətləndirirdi. Və bu gün elm sübut edib ki, onlar haqlı olub! 

Çia toxumları bir növ müasir bitki kimi görünür, lakin onlar artıq min ildir mövcuddur. Bəsləyici dəyəri o qədər yüksəkdir ki, keçmişdə onlardan pul kimi istifadə edilib. Çia toxumları yağ turşularıyla, zülallarla, antioksidantlarla və dietik liflərlə zəngindir. Onlar mayeni udmaq kimi böyük qabiliyyətə malikdir, bu da orqanizmin hidratlaşması üçün ideal vasitədir.
Davamı →