Рейтинг
+26.38

Azərbaycan mətbəxi

23 üzv, 43 topik

Qiyməli plov

Ərzaqlar:
Qoyun əti -1 kq.
Düyü – 500 qr. 
Zoğal axtası – 30 qr.
Kişmiş -30 qr.

Qazmaq üçün:
Un – 500 qr.
Yumurta – 1 ədəd
Yağ – 100 qr.

Hazırlanması:
Qoyun əti ətçəkəndən keçirilir, yağda qovrulub, qiymə halına salınır. İçinə zoğalı axtası, kişmiş vurulur.
Davamı →

Balqabaqlı qutab

Tərkibi:
Balqabaq — 400 qram
Soğan — 1 ədəd
İsti su
Xəmir (un, su, duz)
Duz (zövqə görə)

Hazırlanma üsulu:
Balqabağı sürtgəcin böyük gözündən, soğanı isə kiçik gözündən keçirtmək Isti su hazırlamaq.
Hazır xəmirə sürtgəcdən keçirilmiş balqabağı və soğanı yerləşdirmək.
Xəmirin kənarlarını azacıq nəmləndirmək.
Davamı →

Şeşrəngi

Ərzaqlar:
Qoyun və ya dana əti – 2 kq.
Soğan – 1 kq.
Kişmiş – 1 kq.
Zoğal axtası (quru zoğal) – 250 qr.
Şirin alça turşu – 100 qr.
Ərik qurusu – 200 qr.
Xurma – 250 qr.
Şəkər tozu – 100 qr.
Alma qaxı (qurusu) – 100 qr.
Kərə yağı – 350 qr.
Yumurta — 6 ədəd.

Hazırlanması:
Laçında böyük mərasimlərin arzulanan yeməyi ŞEŞRƏNGİ həm aş qarası kimi, həm də ayrıca xörək kimi verilir. Reseptdə qeyd olunan kişmiş, zoğal, alça, ərik, alma qaxı təmiz yuyulur, elə nəm halda üzərinə şəkər tozu əlavə edilib bir kənara qoyulur.
Davamı →

Qarabağ kətəsi

Ərzaqlar:
Xəmir üçün:
Un – 1 kq.
Su – 0,5 st.
Bitki yağı – 1 st.
Yumurta – 2 ədəd
Quru maya – 1,5 x.q.
Şəkər tozu – 6 x.q.
Vanil — 0,5 ç.q.
Duz – zövqə görə.

İç üçün:
Un – 2 st.
Şəkər tozu – 150 qr.
Kərə yağı – 150 qr.
Davamı →

Şalampur

Ərzaqlar:
Ət – 2 kq.
Soğan — 1 kq.
Yağ – 1,5 kq.
Kərəviz – 1 dəstə
Şirin bibər – 3 kq.
Acı bibər – 1 ədəd
Pomidor – 2 kq.
Alça turşusu – 1 kq.
Şabalıd — 2 kq.
Duz, istiot.

Hazırlanması:
Ətin üstünə üzərinə çıxanadək su tökülür. Qaynadılır, kəfi yığılır. İçərisinə soyulmuş soğan və duz əlavə olunur. Ət yumşalandan sonra suyu süzülür. Qazanda yağ dağ edilir, üzərinə bir lay ət düzülür.
Davamı →

Milli qayğanaq reseptləri

Milli qayğanaq növləri: nümrü, çalxama, şirin, ballı…
* Nümrü qayğanaqda – yumurtanı heç çalmaq da lazım deyil, elə tavanın kənarına vurub, qaynayan yağa salınır, cızhacız bişir. Gərək sarısını tam bişməyə qoymayasan ki, yaxşı həzm olsun.
* Çalxama – yumurtanın içinə bir az təzə süd əlavə edib çalxalayırsınız. Bir növ, omlet kimi.
* Ağsaq oxlax xörəyi – qaynar qayğanağın üzərinə sarımsaqlı camış qatığı töküb yeyirlər.
* Şirin qayğanaq – yumurtanın üzərinə şəkər səpirlər. Quba bölgəsində üzərinə bəkməz də əlavə edirlər. Onda qayğanaq qəhvəyi rəngdə olacaq.
Davamı →

Abqora şərbəti

Abqora şərbəti qədimdə həm toy süfrələrində, həm də bir çox ailələrdə hər gün masada olan spirtsiz içki növü idi.

Bildiyiniz kimi, Abqora – turş və kal üzüm dənələrindən sıxılmış şirədir. Ondan yeməklərdə: balıq, ət, turşu qovurma, kabab, düşbərədə zövqə görə istifadə olunur.Abqora çox turş olduğundan əti, yağlı yeməkləri yedikdən sonra təzyiqin qalxmasına mane olur və həzmi tezləşdirir. Beləliklə, orta yaşlı insan üçün abqora əsl tapıntıdır. 

Ötən əsrdə statistik orta Azərbaycanlı və xüsusən Bakı ailəsində həmişə bir şüşədə, ağzı bağlanmış abqora mütləq olurdu. İndi isə təəssüf ki, bu unikal vasitə süfrələmizdən, mətbəximizdən itir. Amma biz bu yaxında tədbirlərin birində, milli restoranımızın təqdimatında süfrədə Abqora şərbəti gördük.

Sərin, turşməzə, ətirli Abqora şərbəti dolma, plov, kabab, qutab kimi ağır kalorili yeməklərin yanında əla vəhdət yaradırdı. Yaz və yay aylarında siz də bu faydalı içkini hazırlayıb, soyuducuda saxlaya və süfrənizə verə bilərsiz.
Davamı →

Cız-bız

Ərzaqlar:
Qoyun içalatı (ağciyər, qaraciyər, böyrək, ürək, bağırsaqlar)
Kartof – 1 kq.
Soğan – 2-3 baş
Pomidor – zövqə görə
Quyruq (yoxdursa, yağla əvəz etməli)
Duz-istiot.

Hazırlanması:
İçalat yaxşıca yuyulur, doğranılır, duz-istiot vurulub birlikdə qovrulur. Əgər bağırsaq da vuracaqsınızsa, o zaman onları daha diqqətlə və bol su ilə yumaq lazımdır.
Davamı →

Gürzə resepti

Ərzaqlar:
  • 250 qr. qoyun əti,
  • 80 qr. buğda unu,
  • 30qr. baş soğan,
  • 25 qr. quyruq,
  • 50 qr. qatıq,
  • 10 qr. sirkə,
  • 2 qr. sarımsaq,
  • tama görə duz,
  • istiot,
  • darçın.

Hazırlanması:
Yumşaq qoyun və ya mal ətini soğanla birgə ət maşınının xırda gözündən keçirir, üstünə duz, istiot,darçın səpib qovururlar. Ayrıca duz qatılmış su ilə ələnmiş buğda unundan bərk xəmir yoğurur,kündələyib nazik yuxalar yayırlar. Çay stəkanının nazik ağzı ilə xırda dairələr kəsir, onların üstünə(ortasına) qiymə qoyur, barmaq arasında tutaraq yanlarmı yiv formada büküb bağlayırlar.
Davamı →

Doğramac

Havalar isinibsə, qaynar, acı şorbalar öz yerini soyuq şorbalarla əvəzləməlidir. İçimizi sərinlədəcək və həm də faydalı şorbalar hazırlamalı, süfrəmizi o cür təamlarla bəzəməliyik. Məsələn, doğramac kimi.

“Ovduq”, “Atlama” kimi adları olan doğramac Azərbaycan mətbəxinə aid soyuq şorbalardandır. Onu hamımız sevirik, xüsusilə uşaqlar ləzzətlə yeyir.

Ərzaqlar: ( 2 porsiya)
Qatıq – 400 qr. Su – 200 ml.
Təzə xiyar – 2 ədəd
Göy soğan – yarım dəstə
Keşniş – yarım dəstə
Şüyüd – yarım dəstə
Reyhan – 2-3 sap
Təzə nanə — 4-5 yarpaq
Duz – zövqə görə
Sarımsaq – 1 diş. 
Davamı →