Рейтинг
+26.38

Azərbaycan mətbəxi

24 üzv, 45 topik

İrəvan kətəsi

Azərbaycan mətbəxinin ən qədim şirniyyatlarından biri də İrəvan kətəsidir. Əvvəllər bu kətəni hazırlamaq böyük şan-şöhrət, məharət hesab edilərdi. Düzdü, son illər xanımlarımız arasında bu cür şirniyyatlara maraq azalsa da, amma bişirən, ənənələri yaşadanlar da az deyil.

Xəmir üçün:
Kərə yağı – 250 qr.
Xama – 200 qr.
Soda – 1 ç.q.
Sirkə – 1 x.q.
Vanilin – 1 paket
Un – 4-4,5 st.

İçlik üçün:
Un – 1,5 st.
Şəkər tozu – 1,5 st.
Kərə yağı – 100 qr.
Davamı →

Buğlama

Tərkibi:
Qoyun əti – 500 qr.
Şirin bolqar bibəri – 2 ədəd
Badımcan – 1 ədəd
Baş soğan – 1 ədəd (iri)
Şüyüd – yarım dəstə
Alça qurusu – bir ovuc
Duz – zövqə görə.

Hazırlanması:
Əvvəlcə ət bişirilir, kəfi yığılır. Badımcanın qabığı soyulur və duzlanır ki, acısı çıxsın.
Qazana əvvəlcə halqa formasında doğramış soğan, sonra ət, bolqar bibəri, badımcan dilimləri düzülür, bir neçə dənə alça turşusu atılır. Sonra ətin bulyonu süzülür, yağ əlavə edilir və buğlama tam hazır olana yaxın doğranmış şüyüd qatılır, oddan götürülür. Nuş olsun!
Davamı →

Ayranlı aş

Tərkibi:
Qatıq – 300 qr.
Qaragöz lobya – 200 qr.
Sarımsaq – 3-4 diş
Çuğundur yarpağı – 2-3 ədəd
Pərpətöyün – yarım dəstə
Keşniş- şüyüd – yarım dəstə
Su – 1 l.
Un – umac üçün

Hazırlanması:
Lobyanı iri qazanda bişənə kimi qaynadırıq. Bişən kimi üzərinə xırda doğranmış göyərtiləri, çuğundur yarpağını səpirik. Ayrı bir qabda undan umac hazırlayıb üstünə əlavə edirik və qarışdırırıq, oddan götürürük. Bir qədər soyuyandan sonra soyuducuya qoyulur. Bir neçə saatdan sonra soyuducudan çıxarılır, üzərinə sarımsaq-qatıq səpilir və qarışdırılır. Ayranlı aş çox duru olmamalıdır. Nuş olsun!
Davamı →

Maxara

Maxara – Azərbaycan milli mətbəxinin, xüsusilə də Zaqatala, Balakən rayonlarının ən sevimli və qədim yeməklərindəndir. Formasına görə günəşə bənzədilir. Hazırlanması isə çox sadədir.

Ərzaqlar:
Yumurta – 3 ədəd
Un – 1 kq.
Süd – 1 litr
Duz – 0,5 ç.q.
Su – 500 ml.
Şəkər tozu – 250 qr.

Hazırlanması:
Əvvələ yumurtalar sındırılır, üzərinə şəkər tozu əlavə edilir və qaşıqla və ya yumurta çırpanla qarışdırılır. Qarışdıra-qarışdıra buraya süd də əlavə edilir. Sonra duz və un tökülür, qarışdırılır. Qatı alındısa, bir az da süd-su əlavə edə bilərsiz. Xəmir blinçik xəmiri kimi bir az duru olmalıldır, qatı yox.
Davamı →

Bakı qurabiyəsi

Ərzaqlar:
Un – 150 qr.
Şəkər kirşanı – 50 qr.
Yumurta ağı – 1 ədəd
Vanilin – 5 qr.
Kərə yağı – 100 qr.
Alma və ya ərik povidlası – 100 qr.

Hazırlanması:
Kərə yağı ev temperaturunda yumşaldılır, qənd kirşanı ilə birlikdə mikserdə çalınır. Sonra bura yumurta ağı, vanilin və un əlavə edilir, qarışdırılır. Gül başlıqlı şprislə soba üçün formaya peçenyelər salınır. Barmağımızla ortasından yüngülcə basıb yuva açır, ora povidla qoyuruq. Qurabiyələr 220 dərəcədə 12 dəqiqə bişirilir. Nuş olsun!
Davamı →

Lənkəransayağı Fisincan

Ərzaqlar:
  • Cır nar – 0,3 kq.
  • Palçıq turşu – 0,3 kq.
  • Balqabaq – 1 kq.
  • Qırmızı soğan – 1 kq.
  • Ördək və ya toyuq – 1 ədəd
  • Bal – 100 qr.
  • Qoz – 1 kq.
  • Duz, istiot – zövqə görə
  • Kərə yağı – 100 qr.

Hazırlanması:
Cır nar tənzifə bükülüb qazanın dibinə qoyulur. Üstünə soyulmuş soğan, boranı və palçıq turşu əlavə edilir, toyuq qoyulur və su tökülüb bişirilir. Toyuq əti bişəndən sonra qazandan çıxarılır, qalan ərzaqlar yenidən qaynamağa qoyulur və 2 saatdan sonra oddan götürülür, aşsüzəndən süzülür.
Davamı →

Toyuq ətindən fisincan

Tərkibi:
Bölünmüş toyuq
Baş soğan – 2 əd.
Qoz – 600 gr.
Limon turşusu
Duz, istiot
Ərinmiş yağ

Hazırlanması:
Baş soğan xırda doğranılır. Yumuşalanadək yağda qovurun. Toyuq tikələrini təxminən 15 dəq. bişirin. Bulyonu tullamayın. Toyuğu soğanla qızardın, qoyun kənara.
Davamı →

Şəki pitisi

Tərkibi:
  • Sümüksüz qoyun əti: 250 q (əzələ liflərinin olmadığı yumşaq hissələrdən)
  • Noxud: 100 q
  • Quyruq: 60 q
  • Soğan: 1 baş (kiçik)
  • Quru gavalı: 1 ədəd
  • Duz, istiot, zəfəran, sumaq: zövqə görə

Davamı →

Şabalıdlı Şəki pitisi

Tərkibi:
  • Sümüksüz qoyun əti – 160 qr
  • Noxud – 30 qr
  • Quyruq – 20 qr
  • Baş soğan – 20 qr
  • Şabalıd – 30 qr
  • Quru gavalı – 20 qr
  • Zəfəran
  • İstiot
  • Duz
  • Sumaq

Hazırlanması:
Adi piti kimi hazırlanır, yalnız kartof əvəzinə şabalıd götürülür. Şabalıd ayrıca bişirilir və təmizlənir.

Payız vaxtı hər paya 30 qr heyva qatılır. Pitinin yanında sumaq və təmizlənmiş soğan verilir. Nuş olsun!
 
Davamı →

Azərbaycan kulinariyasında işlənən dadlandırıcılar

Xörəyin dadını, rəngini və ətrini dəyişdirmək üçün Azərbaycan kulinariyasında müxtəlif məhsullardan istifadə edirlər. Bunlardan ən çox işlənəni aşağıdakılardır:

Abqora – kal üzümün sızılmış suyundan hazırlanır. Müxtəlif cür xəmir xörəklərinə və kalorili xörəklərdə dadlandırıcı kimi istifadə edilir.

Albuxara – girdə, çəyirdəkli, açıq sarı, meyxoş təmli meyvədir. Albuxara bağ gavalısının bir növüdür. Azərbaycan kulinariyasında ət xörəklərində istifadə edilir.

Alça – növündən asılı olmayaraq qurudulmuşu, xörəklərə turşməzə dad vermək üçün istifadə edilir.
Davamı →