Рейтинг
+27.90

Dietologiya

32 üzv, 196 topik

Cəfəri çayı

Arıqlamada böyük effekti olan cəfəri çayı limonla qarışdırıldıqda möhtəşəm dad ortaya çıxır. Mineral və vitamin tərkibi saymaqla bitməz. Hər fəsildə yetişən cəfərinin çayı hazırlanaraq arıqlama məqsədilə istifadə oluna bilər.

Şişkinliyin çəkilməsində, qaraciyərin təmizlənməsində, ifrazat sistemindəki iltihabların yaxşılaşmasında istifadə edilə bilər.

Tərkibi:
1 st su
2-3 sap cəfəri
limon
Davamı →
 

Dietik alma çayı

İnqridientlər:
4 yemək qaşığı quru alma
1 yemək qaşığı quru portağal qabığı
1 çay qaşığı quru limon qabığı
1 yemək qaşığı hibiskus
1 yemək qaşığı quşburnu
1 çay qaşığı bal
4 stəkan su. 

Hazırlanması:
Quru meyvələri, hibiskus və quşburnunu bir sos qazanına və ya dəm çaynikinə qoyun.

Üzərinə 4 stəkan su əlavə edib qaynadın. Qaynadıqdan sonra 2-3 dəqiqə gözlədin. Çayı süzərək içinə bal əlavə edib servis edə bilərsiniz. Nuş olsun!
 

Artıq çəkinin qadın-kişi münasibətinə təsirləri

Artıq çəki problemi demək olar ki, hər qadını bu və ya digər dərəcədə narahat edir. Dietoloqlar, psixoloqlar, fizioloqlar uzun illərdir ki, bu problemi həll etməyə çalışır. Bunun üçün qadınlara min bir üsul təklif olunur. Lakin hələ də problem öz həllini tapmayıb.

Çoxları artıq bilir ki, arıqlamaq üçün satılan bütün vəsaitlər müəyyən müddət təsir göstərir. Əldə edilən nəticəni saxlamaq üçünsə çoxlu qüvvə və enerji xərclənir. Hər zaman kalorini hesablamaq, özünü yeməkdən məhdudlaşdırmaq, idmanla məşğul olmaq, ağır pəhrizlər saxlamaq lazım gəlir. Bütün bunlarsa insan enerjisini yorur...

7 il qadın psixologiyasının və qadın-kişi münasibətlərinin öyrənilməsindən sonra mütəxəssislər bu qənaətə gəlib ki, qadın və kişi enerjiləri arasında balansın pozulması çəkinin artmasına səbəb olur. Xüsusən də qadınların çoxu 40 yaşdan sonra artıq çəkidən əziyyət çəkməyə başlayır, süstlük, yorğunluq, depressiya və tənbəllik kimi fəsadlar özünü göstərir. Psixoloqlar bildirib ki, artıq çəki, tənbəllik və depressiya qadın enerjisinə birbaşa təsir göstərir. Depressiyanın əlamətlərindən biri də fəallığın azalmasıdır.
Davamı →
 

Qarın hissəsini düzləşdirən qidalar

Giləmeyvələr
Tərkibində az şəkər var, həzm sistemini yaxşılaşdırır, qandakı şəkərin miqdarını tənzimləyir. Qarnını düz etmək istəyənlər üçün ən yaxşı vasitə giləmeyvə yeməkdir. İş prosesində və ya günün ikinci yarısında qəbul edilməlidir.

Yumurta
Kalorisi çox olsa da, qarın düzləşdirmək üçün əla qida vasitəsidir. Tərkibi amin turşularla zəngindir, bu da qarın piylərini parçalayır. Səhər yeməyində yumurtadan istifadə etmək sizi gün ərzində tox tutacaq.
Davamı →
 

İştahasızlıq

İştaha latınca «appetitus» sözündən götürülüb. Anlamı arzu, istək deməkdir. Bu hissiyyat bir fizioloji mexanizm olub qidaya olan tələbatla bağlıdır və orqanizmə qida maddələrinin daxil olmasını tənzimləyir.

İştahanın artıb-azalması həzm mərkəzi, xüsusilə də hipotalamus və baş beyin qabığı tərəfindən idarə olunur. İştahanın oyanması qanda mübadilənin aralıq məhsullarının artması, onların hüceyrələr tərəfindən mənimsənilmə səviyyəsi, toxumaların susuzlaşması, boşalmış mədənin yığılması, bədən temperaturunun azalması, bir çox xarici qıcıqlandırıcıların təsiri, həmçinin şərti-reflektor fəaliyyətlə, yəni yeməyin görünüşü, qoxusu, daimi qoyulduğu yer və s. ilə bağlıdır. İştahanın tormozlanması isə yemək aktı zamanı mədə divarının qida məhsulları ilə dartılması, yeyilmiş məhsulların həzmi, həzm olnumuşların qana sorulması, hormonal fonun dəyişməsi vaxtı baş verir. İştahanın azalması «anoreksiya», patoloji artması isə «bulimiya» adlanır.
Davamı →
 

Otuz yaşdan sonra arıqlamaq

Otuzlu yaşlar, insanın həyatında ən gözəl dövrlərdən sayılır. Ancaq 30 yaşından başlayaraq, ilk artıq kilolar yaranmağa başlayır. Hətta 20 yaşında arıq olmanıza baxmayaraq, 30 yaşlarında çəki artır. Kimi karyera ilə məşqul olduğundan qidalanmasını düşünmür, kimi ana olur və artıq çəki alır.

İlk növbədə qocalma prosesini yavaşlatmaq üçün antioksidantla zəngin qidalara üstünlük verilməlidir. Karbohidratların qəbulu azaldılmalıdır, şirniyyat və unməhsulları balla, quru meyvələrlə, çərəzlə əvəz edin. Qırmızı ət yerinə balıq və quş ətinə üstünlük verilməlidir.

Bu işdə mütəxəssis Dietoloqla bərabər arıqlamaq daha asandır, və Sağlamlığınız üçün daha məqsədə uyğundur.
Davamı →
 

Sağlam qida yoxdur


Veysman İnstitutunun yəhudi alimləri 800 könüllü üzərində qanda şəkərin səviyyəsini ölçüb və bir maraqlı nəticəyə gəliblər.

Araşdırmanın nəticələrinə görə, İsraildə Veysman İnstitutunun alimləri qeyri-adi araşdırma aparıb. Alimlər bir neçə il ərzində 800 nəfərdən ibarət könüllülər qrupunu izləyiblər. Eksperiment iştirakçıları iki qrupa bölünüb. İlk qrup yalnız sağlam qidalar qəbul edib, ikincilər isə sağlam hesab edilməyən məhsullarla qidalanıb: Yarımfabrikatlar, çipsi, qazlı içkilər, dondurulmuş məhsullar və s (bütün tədqiqatda təxminən 47 000 məhsul cəlb edilib).
Davamı →
 

Övlad arzulayanlar bu qidaları yesin

Hazırda bütün dünyada sonsuzluq və qadınların hamilə qala bilməməsi problemi geniş yayılıb. Hormonal pozuntu, stress problemə səbəb olan başlıca amillərdəndir. Amma hamilə qalmaq üçün sağlam qidalanma faktoru da çox əhəmiyyətlidir.

1. Avokado
Bu meyvə mükəmməl bir vitamin, lif, essensial yağı, mineral, protein və karbohidrat qaynağıdır. Xüsusilə E vitamini ilə çox zəngindir. Aparılan araşdırmalara görə, döllənmiş yumurtanın uşaqlığa bitişməsində böyük rolu var. Həmçinin fol turşusu ilə də zəngindir.

2. Balqabaq
Balqabaq yeyilə bilən ən sağlıqlı və faydalı tərəvəzlərdən biridir. Vitamin, mineral və lif qaynağıdır. Yaxşı bir antioksidantdır və tərkibində bol miqdarda beta karotin var. Bu isə progesteron hormonunun inkişafına kömək edir. Sperma sayını artırır və keyfiyyətinə yaxşı təsir göstərir.
Davamı →
 

Sellülit yaradan qidalar

1. Fast food
Sürətli (və ya pis) karbohidratlardan ibarət olan bu qidalar tərkibindəki toksinlər, konserogenlər (xərçəng yaradan maddələr), konservantların sayəsində sellülitin və piylərin sevimli dostlarıdır. Bu tip ayaqüstü qidalardan çox istifadə etdikdə onların tərkibində olan karbohidrat və zərərli maddələr piy şəklində dəri altında toplanaraq gözəlliyinizi pozan sellülit çökəkliklərini yaradır.

2. Duzlu və yağlı qidalar
Konservləşdirilmiş yeməklər, kolbasa-sosis məhsulları, çipsilər, ketçup, turşular, yağlı ət, marqarin, kərə yağı, yarım fabrikatlar (marketdən aldığınız kotlet, naggetslər və s.), hər gün qızartma və bol duzlu, yağlı yemək yeyən xanımlara piylənmə və sellülit tanış mövzudur.
Davamı →
 

Pəhriz zamanı doğru bilinən 6 səhv

Ac qalım, mədəm kiçilsin dieta
Gün ərzində orqanizm üçün ən mühüm olan, lakin ən çox laqeydlik göstərilən məhz qidalanmadır. Yuxu zamanı uzun sürən aclıqdan sonra tezdən səhər yeməyi yemək günə ac-susuz, dəli, gərgin vəziyyətdə başlamaqdan daha yaxşıdır. Heç kim sizə yağlı qidalar yeməyi tövsiyə etmir. Az-az yeyin, gündə 3 dəfə sağlam qidalanın.

Bu gün yeyim, sabahdan pəhrizdəyəm
Bu sözlərlə özünüzü aldatmayın. Kekslər, piroqlar əla növ yağlı kabablar yemək sizin ən azı 1 həftə geri salacaq. «Can boğazdan gəlir» deməyin, eyni can məhz elə boğazdan da gedir. Zarafatlarla iştahınıza haqq qazandırmağa çalışmayın. Heç kim sizə tikənizin hesabını tutun demir. Yazda gözəl bədən quruluşuna sahib olmaq, mağazalarda «S», «M» ölçülərdəki gözəl libaslara yaxınlaşmaq istəyirsinizsə, bu məhsullardan uzaq durun.
Davamı →