Рейтинг
+27.11

Ərzaqlar

27 üzv, 222 topik

Tofu (soya pendiri)

Tofu soya südündən hazırlanmış pendirdir. Tofu vegeteryanların ən çox sevdiyi qidalardandır. Tofunun vətəni Çin və Yaponiya hesab edilir. Tofu onların ən çox xoşladıqları ağartı məhsullarındandır.

Tofu soya südünün qatılaşdırılmışından əldə olunan qidadır. Onun tərkibi təbii minerallarlla və kalsiumla zəngindir. Onu mayalandıran zaman limon şirəsindən və ya sirkədən istifadə olunur. Tofu ilk dəfə Çində bizim eradan 200 il əvvəl hazırlanmışdır. Bu barədə çoxlu Çin əfsanələri var. Müasir günümüzdə tofu bir çox Asiya ölkələrinin mətbəxində hər gün istifadə edilən qidalardandır. Tofu dadsız və iysiz, yumşaq pendiri xatırladan ağartı məhsuludur. Ondan dadlı piroqların və tortların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir.
Davamı →
 

Dəvə əti

Dəvə ətindən qədim zamanlardan isitifadə edilib. İslam dini dəvə ətini müsəlmanlar üçün halal sayır. Dəvə əti qədim zamanlardan əksər ölkələrin mətbəxində əsas qida vasitəsi sayılıb. Buna səbəb isə uzaq səfərlərə çıxan zaman ətin uzun müddət saxlanıla bilməsi olub. Dəvələr uzun müddət aclığa və susuzluğa davam gətirə bilən heyvanlardandır.

Səfərə çıxanlar özləri ilə həmişə dəvə götürürlərmiş. Səyyahlar dəvənin dözümlülüyündən həm nəqliyyat vasitəsi kimi, həm də qida vasitəsi kimi istifadə ediblər. Dəvə ətinin bütün dünya mətbəxlərinə yayılmasında səyyahların rolu olub.

Qədim zamanlarda İran və Romada dəvə ətindən delikates kimi istifadə edilib. Monqolustanda onun yağından istifadə olunub. Yaxın Şərqdə, Şimali Afrikada və Orta Asiyada dəvə ətindən daha çox istifadə edilir. Şərq ölkələrində dəvə ətinin impotensiyanı aradan qaldırması haqda söyləntilər var.
Davamı →
 

Balıqdan istifadənin qızıl qaydaları


Soyuq havalarda vazkeçilməz ət məhsullarından olan balıq bir çox xəstəliklərin dərmanı sayılır. Ancaq bu qidadan düzgün istifadə etmək üçün bəzi məqamlara diqqət etmək lazımdır.

1. Balığın səhhətinizə yararlı tərəflərindən istifadə etmək istəyirsinizsə, onu çox qızartmayın. Çünki qızaran ət daha çox yağ çəkir və vitamin dəyərini itirir.
Davamı →
 

Martini

MartiniMartini 16-18* tündlükdə olan spirtdən və bitkilərdən hazırlanmış tinkturadır. Martininin tərkibində 35-dən çox bitki var. Bu bitkilərin siyahısında nanə, solmazçiçək, zəncirotu, çobanyastığı, keşniş toxumu, zəncəfil, darçın, yovşan, boymədəran və s. var. Martininin hazırlanması zamanı bitkilərin həm çiçəklərindən, həm də toxumlarından istifadə edilir. İlk dəfə martini 1863-cü ildə İtaliyanın Turin şəhərində hazırlanıb. Martini il dəfə Martini Rossi zavodu hazırlayıb. Onun unikal tərkibi isə qısa bir zamanda bu içkinin məşhurlaşmasına səbəb olub.

Martininin bir neçə növü var
* Rosso – ağ rəngdə olan martinidir. O 1863-cü ildən ixrac edilir. Onun karamel rəngini xatırladan rəngi, tünd dadı və güclü ətri var. Adətən onu limon, şirə və buzla bərabər qəbul edirlər.

* Bianko –ağ rəngli martınıdır. Biasko 1910-cu ildən istehsal edilməyə başlanılıb. Onun açıq sarı rəngi, şəffaf olmayan görüntüsü, xoş ətri olur. Bu martinini buz və ya qazlı su ilə durulaşdıraraq və ya limonadla birlikdə içirlər. Rosato — çəhrayı rəngdə olur və 1980-ci ildən istehsal edilir. Bu şərab qırmızı və ağ martinini qarışdırmaqla əldə edilir.
Davamı →
 

Quru meyvə seçərkən nələrə diqqət etməliyik?

İlin soyuq fəsillərində, xüsusən də bayram günlərində süfrəmizi ən çox bəzəyən məhsullardan biri də qurudulmuş meyvələrdir. Çünki, məhz bu aylarda həmin meyvələri tapmaq ya mümkün deyil, ya da olduqca bahadır. Bəs quru meyvə seçərkən, nələrə fikir verməliyik? Aldığımız məhsulun faydalı və keyfiyyətli olub-olmadığını necə təyin etməliyik?

Çox vaxt mağazalarda süni parıltılı quru meyvələrə rast gəlirik. Unutmaq lazım deyil ki, hər bərq verən qızıl deyil və təbii yolla qurudulan meyvənin bu cür qeyri-təbii görünüşü olmur. Odur ki, qiymətə aldanıb, kimyəvi yolla qurudulmuş meyvələri süfrələrinizə rəva görməyin.
Davamı →
 

Maral ətinin faydaları

Mətbəxlərdə ən çox gənc maralın ətindən istifadə edilir. Maral əti Şimal ölkələrdə yaşayan əhalı tərəfindən daha çox istifadə olunur. Onun xüsusi dadı olur və müalicəvi, dietik ətlərdən hesab edilir. Maral əti bişirildiyi zaman gözəl dada malik xüsusi bulyona və ətə çevrilir. Ondan avitaminozlar və maddələr mübadiləsinin pozulmaları zamanı istifadə edilir. Maraldan məşhur diç adlanan yemək hazırlanır. Maral ətini buxarda və ya közdə bişirirlər.

Necə seçməli?
Ən yaxşı maral əti 6 ayına qədər yaşı olan maralın əti hesab olunur. Gənc maral əti tünd qırmızı rəngdə və zərif, yaşlı maralın ətinin rəngi isə daha tünd və bərk olur. Ən yaxşı maral əti isə erkək maralın əti hesab edilir.

Necə saxlamalı?
Maralın ətində yağın miqdarı az olduğuna görə onu uzun müddət saxlamaq olmur. Maral əti tez xarab olan ətlərdəndir. Onu hətta dondurucuda 3 gündən artıq saxlamaq mümkün deyil. Çünki saxlanılan maral əti dadını və keyfiyyətini itirir. Maral ətindən müxtəlif dadlı yeməklərin hazırlanmasında geniş istifadə edilir.
Davamı →
 

Durna balığı

Durna balığı sürü şəklində yaşayan balıqlardandır. Onun uzunluğu 1,5 metr, çəkisi isə 35 kiloqrama qədər böyüyə bilir. Amma əsasən durna balığının 8 kq çəkiyə qədər böyüyən növlərinə rast gəlinir. Durna balığının ölçüsü və rəngi yaşadığı su hövzəsinin mühitinə uyğun olaraq dəyişə bilir.

Durna balığının boz-yaşıl, boz-sarı, tünd boz rəglərinə rast gəlmək olur. Onların hamısının bel hissəsinin rəngi tünd olur. Bəzi durna balıqlarının dərisində isə tünd və ya narıncı rənglərdə ləkələrə rast gəlmək mümkündür. Durna balığı 30 il ömür sürə bilir. Durna balığına Avrasiya və Şimali Amerikanın bütün sularında rast gəlmək mümkündür. Baltik, Azov, Xəzər və s. dənizlərində də durna balığına rast gəlinir.
Davamı →
 

Balın növləri

Cökə balı
Bu balı tərkibinə görə ən qiymətli bal hesab eləmək olar. Onun cökə çiçəyini xatırladan zərif qoxusu, solğun sarı rəngi olur. Cökə balı tez bir zamanda kristallaşa bilir, bu zaman onun xırda və narın kristalları olur. Cökə balı kristallaşan zamanı onun rəngi ağarır. Onu xüsusi dadı olur və bu dad cökə balını digər ballardan asanlıqla fərqləndirir. Cökə balının qidalandırıcı və müalicəvi faydaları böyükdür. Xalq təbabətində cökə balından soyuqlama, angina, laringit, bronxit, traxeit, bronxial astma, ürək zəifliyi, mədə-bağırsaq xəstəlikləri, böyrək və öd kisəsi xəstəlikləri zamanı istifadə edilir. Cökə balı, cökə çiçəyinin müalicəvi təsir etdiyi xəstəliklərin müalicəsini sürətləndirir və sağalmasında rol oynayır.

Ağ akasiya balı
Akasiya balı tünd dada və akasiya qoxusunu xatırladan ətrə malikdir. Təzə akasiya balı açıq sarı rəngdə olur. O gec kristallaşır, kristallaşanda süd ağı rəngdə olur. Bu bal ən qatı bal hesab edilir. Akasiya balı orqanizmi möhkəmləndirir, yuxusuzluq, mədə-bağırsaq, öd və böyrək xəstəlikləri zamanı faydalı təsir göstərir.
Davamı →
 

Dovşan əti

Dovşan demək olar ki, dünyanın bütün ölkələrində yaşaya bilən heyvanlardandır. Onların həyat tərzi çox sadədir. Dovşanlar səhər və axşam yeməyə çıxırlar və ölənə kimi doğulduqları yerdə yaşayırlar. Onlar təhlükə hiss etdikləri zaman yaşayış yerlərini tərk etsələr də, ondan 2 km uzağa getmirlər.

Qarlı qışda isə dovşanlar qar olmayan yerlərdə özlərinə yem axtarırlar. Onlar təmizliyi sevirlər və tüklərini dilləri ilə yalayıb təmizləyirlər. Dovşanlar tullanaraq hərəkət edirlər və otla, tərəvəzlərlə qidalanırlar.

Dovşanın ətindən qida vasitəsi kimi istifadə olunur. Ən yaxşı dovşan əti ömrü bir yaşından yuxarı olmayan dovşanların ətidir.
Davamı →
 

Dil

Dil ən dadlı delikateslərdəndir. Dil əti dadlı, zərif və qidalandırıcı olur. Dildən həm tək halda, həm də müxtəlif salatlarda istifadə edilir. Dili bişirməzdən əvvəl soyuq suda saxlayıb ona duz və ədviyyatlar əlavə edirlər. Sonra dilin üstündə olan nazik dəri soyulur. Bir-neçə saat belə suda saxlanılan dil bişirilən zaman daha dadlı və yumşaq olur. Dil bütöv və ya doğranmış halda bişirilir.

Tərkibində dil olan salatlar çox dadlı olur. Dil aid olduğu heyvanın növündən və çəkisindən asılı olaraq 200 qramdan 2 kiloqrama qədər ola bilir. Duzlu suda 8-10 saat saxlanılan dil isə şit suda bişirilir. Dil 40-60 dəqiqə ərzində bişir.

Mal dilinin isə bişirilməsi üçün 3 saat vaxt lazımdır. Onun bişməsini isə dilin son hissəsinə bıçaq batıraraq yoxlamaq olur. Həmin hissənin yumşaq olması dilin bişmiş olduğunun göstəricisidir. Orta Asiya ölkələrində heyvanın dilini evin böyüyünə və ya ən hörmətli qonağına təqdim edirlər.
Davamı →