Рейтинг
+27.11

Ərzaqlar

28 üzv, 281 topik

Bakı zəfəranı

Orta əsrlərdə Bakıətrafı və Abşeron kəndlərində becərilən ən qiymətli bitki və mühüm ixrac mallarından biri də əla keyfiyyətli zəfəran idi. Abşeronda zəfəranın iki növü bitirdi: mədəni və yabanı. Altıillik bitki olan birinci növ daha yüksək qiymətləndirilirdi, onun alqırmızı rəngli çiçəklərindən istifadə olunurdu. Bu qiymətli bitkini səhər sübhdən böyük sahələrdən yığırdılar. İkinci növ zəfəran çox böyük sahələri tutur və ucuz qiymətləndirilirdi. Mənbələrin məlumatına görə, zəfəranı azacıq miqdarda mumla qarışdırır, xırda-xırda doğrayır və bu cür satırdılar.

Davamı →

Keçi ətinin bilmədiyiniz faydaları

Müasir dövrdə keçi ətindən dünyanın hər bir yerində istifadə edilir. Ondan hazırlanan yeməklər çox məşhurdur. Keçinin südündən, dərisindən və tükündən də istidfadə edildiyini nəzərə alsaq, onun nə qədər faydalı bir heyvan olduğunu anlamaq çətin deyil.
Keçi ətinin xüsusi qoxusu olur ki, bu da onun tərinin və sidiyinin qoxusunun təbii olaraq ətə hopmasından irəli gəlir. Ətə iyin hopmaması üçün bəzən onun dərisini soyarkən əlcək geyinir və sonra əlcəyi çıxardıb əti doğrayırlar. Bu, ətə qoxunun hopmasının qarşısını alır.

Davamı →

Faydaları dərman kimi olan kələm

Dolması, şorbası, turşusu həm də salatı hazırlanan ağ kələm, ləzzətli qış tərəvəzlərindəndir. Gül kələmi, brokkoli kimi kələmçiçəyikimilər  fəsiləsinə aiddir.
Ağ kələm; K və C vitaminləri, antioksidanlar və lif ilə zəngin olan aşağı kalorili bir qidadır. 100 qram yalnız 25 kaloridir. K vitamini qan laxtalanması və sağlam sümüklər üçün lazımdır. C vitamini isə infeksiyaların qarşısını alır və yaraları sağaldır. Bunlardan başqa folat, A vitamini, B6 və B2 vitaminləri, kalsium, maqnezium, kalium, manqan və dəmir tərkiblidir.
Davamı →

Kifli pendir

Kiflənmiş deyib keçməyin, çox bahalı pendir növüdür rokfor. Modern.az-ın məlumatına görə, bir çoban sayəsində kəşf olunan pendir sonralar Fransada kralların pendiri kimi məşhurlaşır. Bu gün də pendiri və şərabı ilə məşhur Fransada şərabın yanına yaraşan ən gözəl pendir sayılır. Yumşaqlığı və ağızda əriyən dadı ilə şöhrətinə şöhrət qatılıb.
Əfsanəyə görə, çox qədim zamanlarda bir çoban Fransanın cənubundakı Roquefort-sur-Soulzon qəsəbəsi yaxınlığındakı  mağaralardan birində çörəyini və pendirini unudub gedir. Bir neçə həftə sonra yenidən yolu o tərəflərdən düşən çoban çörək-pendirinin kifləndiyini görsə də, pendirdən yeyir. Və bu kiflənmiş pendirin çox ləzzətli olduğunu kəşf edir. Elə o zamandan da kiflənmiş pendir yeyilməyə başlayır.
Davamı →

Şabalıd balının faydaları

Azərbaycanda bu bal növü, əsasən Qəbələ və Zaqatala rayonlarında çox olur. Şabalıd balı, özünəməxsus dadına və rənginə görə, digər bal növlərindən fərqlənir. Bir qədər acı dadı var. Tünd-qəhvəyi rəngdə olur. Uzun müddət xarlanmır.
Şabalıd balını, varikoz və tromboz xəstəlikləri zamanı istifadə etmək faydalıdlr.
Davamı →

Arı südünün inanılmaz özəllikləri

İşçi arıların udqunma vəzlərinin istehsal etdiyi arı südü koloniyanın həyat fəaliyyətinin təməlini təşkil edir. Arı koloniyası bu zəngin tərkibli maddə ilə həm bala arıları bəsləyir, həm də kraliça arını yaradır. Bal arıları ən çox 4 ay ömür sürür, kraliça arı süd sayəsində 5 il yaşaya bilir. Britaniyada «Royal Celli» yəni «Krallıq jelesi» adlanan arı südü yüzlərlə ildir ki, uzun ömrün sirri olaraq mütəxəssislər tərəfindən tövsiyə edilir.
Davamı →

Mixəyin bilinməyən faydaları

Ümumiyyətlə, ağızda arzuolunmaz qoxuları aradan qaldırmaq üçün istifadə etdiyimiz mixəyin orqanizm üçün bir çox faydası var.
1. Diş ağrısını yüngülləşdirir. Diş pastasında da tez-tez istifadə olunan bir maddədir.
2. Öskürək müalicəsində istifadə edilən mühüm ədviyyatlardan biridir. İsti içkilərdə balla birlikdə qarışdırıb içə bilərsiniz.
Davamı →

Qırmızı ət haqda

Son vaxtlarda qırımızı ətin ziyanı barədə həm yerli, həm də dünya mətbuatında çoxsaylı informasiyalar yayılmaqdadır. Məsələn, bu günlərdə Birləşmiş Krallığın səhiyyə nazirliyi məlumat yayaraq bildirdi ki, gündəlik 70 qramdan artıq qırmızı və emal olunmuş ət yeməyi insan orqanizmi üçün ziyandır.
Ekspertlər qırımızı əti risk daşıyan qida siyahısına salaraq onu arsen, alkoqol və asbest maddələri ilə müqayisə edirlər. Ən əsası xərçəng xəstəliyinin son illərdə dünyada geniş vüsət almasının səbəblərindən biri kimi qırmızı ət də göstərilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının bəyanatına görə, gün ərzində 50 qram qırmızı ət məhsulunun qəbulu bağırsaq xərçəngi riskini 18 faiz artırır.
Davamı →

B12 vitaminin bilinməyən 8 faydası

Daim yorğunluq, əsəbilik, yorğunluq, unutqanlıq, bədbəxtlik hissi keçirirsinizsə, həddindən artıq yemək istəyiniz varsa B12 çatışmazlığı ola bilər. Həqiqətən, insan həyatında B12 vitamini çatışmazlığı, sinir sistemi olmaq üzrə yaddaş, konsentrasiya, narahatlıq, stres, bədən ağrıları, həddindən artıq həssaslıq, demans və metabolik sürətin yavaşlamasına səbəb olur.
B12 vitamini xaricdən yediyimiz yeməklə bədənimizə daxil olur. Beləliklə, bədən B12 istehsal etmir. Pis qidalanma və ya mədə xəstəlikləri B12 vitamini çatışmazlığının səbəblərindən biridir.
Davamı →

Noxud suyunun bilinməyən faydaları

Noxud çoxlu zülal, kalsium, sink, maqnezium, dəmir mineralları ilə zəngindir. Onun bədənə su yığılmasının qarşısını aldığı, zehni yorğunluğu aradan qaldırdığı, ana südünü artırmağa kömək etdiyi, batmış səsi çaçmağa və öskürəyə faydalı olduğu deyilir. Noxud ürək damar sağlamlığını qoruyur, xolesterolu aşağı salır, qan şəkərinini normalaşdırır, cinsi istəyi və gücü artırdığı bildirilir.
Davamı →