Рейтинг
+27.11

Ərzaqlar

28 üzv, 283 topik

B12 vitaminin bilinməyən 8 faydası

Daim yorğunluq, əsəbilik, yorğunluq, unutqanlıq, bədbəxtlik hissi keçirirsinizsə, həddindən artıq yemək istəyiniz varsa B12 çatışmazlığı ola bilər. Həqiqətən, insan həyatında B12 vitamini çatışmazlığı, sinir sistemi olmaq üzrə yaddaş, konsentrasiya, narahatlıq, stres, bədən ağrıları, həddindən artıq həssaslıq, demans və metabolik sürətin yavaşlamasına səbəb olur.
B12 vitamini xaricdən yediyimiz yeməklə bədənimizə daxil olur. Beləliklə, bədən B12 istehsal etmir. Pis qidalanma və ya mədə xəstəlikləri B12 vitamini çatışmazlığının səbəblərindən biridir.
Davamı →

Noxud suyunun bilinməyən faydaları

Noxud çoxlu zülal, kalsium, sink, maqnezium, dəmir mineralları ilə zəngindir. Onun bədənə su yığılmasının qarşısını aldığı, zehni yorğunluğu aradan qaldırdığı, ana südünü artırmağa kömək etdiyi, batmış səsi çaçmağa və öskürəyə faydalı olduğu deyilir. Noxud ürək damar sağlamlığını qoruyur, xolesterolu aşağı salır, qan şəkərinini normalaşdırır, cinsi istəyi və gücü artırdığı bildirilir.
Davamı →

Broyler toyuğunu antibiotikdən təmizləmək üsulu

Məlumdur ki, fermalar, broylerlər toyuq və cücələrin xəstələin ölməməsi və tez yetişməsi üçün antibiotik və hormon preparatlarının dozasını artırır.
Bu toyuqları bişirdikdə isə ddərman qalıqları insan orqanizminə keçir.Təsəvvür edin ki, bir toyuqla bərabər 1-2 ampul antibiotik də yeyirsiz. Evdə broyler toyuqlarını bişirməzdən əvvəl antibiotikdən təmizləmə qaydasını təqdim edir.

Davamı →

Ən faydalı çörək hansıdır?

Sünbülləri tellənən buğda zəmisi gözəllik, bolluq və bərəkət mənbəyidir. Yazda yaşıl dəniz kimi yırğalanan, tel-tel olub tellənən taxıl zəmisi yayda sapsarı saralıb dən tutur, biçilərək döyülür, sonra dəyirmanda üyüdülərək una çevrilir.
Undan xəmir yoğrulur, kündələr tutulur və təndirə yapılaraq çörək bişirilir. Müqəddəs hesab elədiyimiz çörək tarladan süfrəyə gəlib çıxanadək bu qədər uzun bir yol keçir. Lakin min bir zəhmət və alın təri hesabına başa gələn çörəyin qida rejimi və rasionda tutduğu yerlə əlaqədar ən müxtəlif fikirlər var. Naturopatların demək olar ki, hamısı və həkimlərin bir qrupu çörəkdən, xüsusilə ağ çörəkdən imtina etməyi məsləhət görür və hətta ağ rəngdə olan çörək, şəkər və duzu «ağ zəhər» adlandırırlar.

Davamı →

Dəniz kələminin faydalı xüsusiyyətləri

Dəniz kələminin tərkibi yod, manqan, kobalt, fosfor, dəmir və kaliumla zəngindir.Elə həmin keyfiyyətinə görə o ən faydalı bitkilərdən biri hesab edilirDəniz kənarında yerləşən ölkələrin əhalisinin mətbəxində ondan geniş istifadə olunur. Dünyanın əksər ölkələrində dəniz kələmindən xörəklər hazırlanır.
Dəniz kələmi çiy, qurudulmuş, qaxac edilmiş, konservləşdirilmiş və duzlu halda yeyilir. Onu həm də əvəzsiz pəhriz qidası hesab edirlər. Əsasən ateroskleroz, hipertoniya, raxit, qalxanvarı vəzin müalicəsi və profilaktikası zamanı istifadə edilir.

Davamı →

Qurudulmuş mandarin

Qurudulmuş mandarin, qurudulmuş meyvə kimi yeyə və ya müxtəlif yeməklərə əlavə edə bilərsiniz ki, dadlı və sağlam bir müalicədir. Onlar tortlar, jellies bəzəyəcək və ya dekorativ element kimi istifadə edə bilərsiniz. Mandarinlərin necə qurudulacağını və onlardan bişirilə biləcəyinizi düşünək.
Qurudulmuş mandarin
Tərkibi:
mandarin — 5 ədəd.

Davamı →

Şimal limonu adlandırılan zirincin faydaları

Zirinc bəzi xüsusiyyətlərinə görə limona bənzəyir. İlk növbədə C vitamini ilə zəngindir və tərkibində orqanik turşular, alkaloidlər, efir yağları, pektinlər və s. faydalı maddələr var.
Zirinc «ağır» qidaların mənimsənilməsini sürətləndirir və asanlaşdırır. Bu səbəbdən tez-tez ət yeməklərinə əlavə olunur.
Davamı →

Toyuq bulyonunun müalicəvi xüsusiyyətləri

İlk növbədə nəzərinizə çatdıraq ki, yalnız kənd toyuğundan bişirilmiş bulyon insan orqanizmi üçün xeyirli ola bilər.
Müasir quşçuluq fermalarında yetişdirilən broyler toyuqların bulyonunu xeyirli adlandırmaq olduqca çətindir. Məsələ burasındadır ki, belə toyuqların yetişdirilməsi zamanı müxtəlif kimyəvi maddələr istifadə olunur — hormonlar, külli miqdarda sintetik vitaminlər, antibiotiklər, konservantlar və s.

Davamı →

Azkalorili və çox faydalı tərəvəz

Təəssüf ki, bu faydalı tərəvəz bizdə geniş istifadə olunmur.
Adi ağ kələmlə müqayisədə gül kələmi orqanizm tərəfindən daha asan mənimsənilir və köp və digər pozulmalara səbəb olmur.
Gül kələmi tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini var. Alimlərin araşdırmalarına görə, C vitaminin miqdarı gül kələmində limonla müqayisədə daha çoxdur. Bu səbəbdən gül kələmi insanın immun sisteminə çox müsbət təsir edir, orqanizmin müxtəlif infeksiyalara davamlılığını artırır, orqanizmdə gedən qocalma prosesləri ləngidir.
Davamı →

Yediyimiz yumurtanın tərkibini bilirikmi?

Bəzi xanımlarımız mətbəxdə qaz və ördək yumurtasından istifadə edirlər. Bu quşların yumurtasından sadəcə şirniyyatda istifadə olunmalıdır. Çünki hazırlanan şirniyyat yüksək temperaturda bişir. Lakin bu yumurtaları aldığımız zaman mütləq təzə olduğuna diqqət yetirməliyik. Əks təqdirdə bu, insan orqanizmi üçün təhlükəlidir. Paratif (qarın yatalağına oxşar yoluxucu mədə xəstəliyi) xəstəliyinin əmələ gəlməsinə yol aça bilər.
Davamı →