Рейтинг
+27.11

Ərzaqlar

29 üzv, 315 topik

Şahların yeməyi Dombalan

Avropada trüfel kimi tanınan ən bahalı göbələk növü, bizdə isə onun bir növü olan dombalan mövsümü gəldi.

Bir vaxtlar şahların, kralların, şahların yediyi, elə indi oliqarx və zəngin insanların bahalı restoranlarda sifariş edib, bəh-bəhlə yediyi, faydası olduqca çox olan dombalan Azərbaycan torpağında da yetişir.

Mövsümündən asılı olaraq bazarlarda 20-30-50 manata satılan dombalanın dadını çox az adam bilir. Daha çox Gəncə, Goranboy, Naxçıvan bölgələrində yetişən dombalan göbələyi immun sistemini yaxşılaşdırır, xərçəngdən qoruyur, orqanizmi cavanlaşdırır, sinir sisteminə müsbət təsir edir.
Davamı →

Acı şokolad yeməyin 9 müsbət təsiri

Alimlər hər gün şokolad yeməyi məsləhət görürlər. Amma bu xəbərin pis tərəfi də var. Onlar yalnız tünd, acı şokolad yeməyi tövsiyə edirlər. Şokoladın tərkibində kakao çox, şəkər isə az olarsa, faydaları bir o qədər çox olar. Faydalı şokoladın tərkibində kakaonun miqdarı 70% və bundan çox olmalıdır.

1. 70-85% kakao miqdarına sahib 100 qram şokoladda gündəlik ehtiyacımız olan bir çox maddələr var:
— 11 qram qida lifi
— Gündəlik ehtiyacımız olan dəmirin 67%-i
— Gündəlik ehtiyacımız olan maqneziumun 58%-i
Davamı →

Süd məhsulları alarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?

Süd və süd məhsulları insanların geniş istifadə etdiyi əvəzsiz qidalardandır. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmalara görə, süd yaxşı stimulyatordur və orqanizmə daxil olan başqa qida maddələrinin mənimsənilməsini artırmağa köməklik edir.

Açıq şəraitdə satılan süd məhsulları gigiyenik baxımdan insan orqanizmində zərərli xəstəliklərə səbəb ola bilər. Ona görə də süd və süd məhsulları alarkən qablaşdırmanın üzərində aşağıdakı məlumatların olduğuna diqqət etmək lazımdır:
Davamı →

Balıq yeməyin 10 faydası

1. Ürəyin sağlamlığını qoruyur
Balığın tərkibində doymamış yağ turşusu var. Buna görə də ətdən fərqli olaraq xolestrolun səviyyəsini aşağı salır. Əsl yaralı yağ isə Omeqa 3-dür.

2. Damarları təmizləyir
Damardaxil tıxanıqlıqlar yaranmasının qarşısını alır. Dəniz məhsullarının tərkibində olan Omeqa 3 yağlarındakı EPA və DHA-lar eikosanoidlərin sağlam səviyyədə qalmasına yardımçı olur. Bu eikosanoidlər bədənin xərçəngə və digər öldürücü xəstəliklərə qarşı qoruyan hormonabənzər maddələrdir.
Davamı →

Yaxşı bitki yağını necə seçməli?

Bitki yağları ən tez-tez istifadə olunan məhsullardandır. Mütəxəssislər sübut edir ki, ürək-damar sistemininin sağlamlığı üçün insan hər gün 1 x.q. bitki yağı istehlak etməlidir.

Bu mənada ən faydalı bitki yağı zeytun yağı sayılır. Mütəxəssislər bitki yağını seçərkən bəzi göstəricilərə fikir verməyi tövsiyə edirlər.

— Yemək bişirmək üçün rafinə edilmiş, salatlar üçün isə rafinə edilməmiş yağdan istifadə edin. Rafinə edilməmiş yağı qızdırmaq olmaz, bu zaman ziyanlı maddələr ifraz olunur.

— Rafinə edilmiş yağın heç bir qoxusu və dadı olmur. Əksinə isə rafinə edilməmiş yağ öz spesifik qoxusunu və dadını saxlayır.
Davamı →

Zeytun yağının 10 özəlliyi

Bu yazını oxuduqca zeytun yağına heyran olacaqsınız.

1. Yediyiniz yeməklərə və salatlara başqa yağları çox töksəniz xolesterin yüksələcəkdir, amma zeytun yağını nə qədər çox töksəniz o qədər yüksək xolesterin azalacaqdır.

2. Başqa yağların çoxluğu mədədə qıcqırmaya səbəb olursa, zeytun yağı əksinə çox olduqca turşuluq azalacaqdır.

3. Başqa yağları bol yesəniz öddə və böyrəkdə daş əmələ gələcəkdir, amma zeytun yağı əksinə bol-bol yedikcə nəinki daş əmələ gələcək, hətta olan daşlarınız yavaş-yavaş əriyəcəkdir.
Davamı →

Kvas

Kvas zəif alkohollu içkilərdəndir. O südün və ya çörəyin qıcqırdılması yolu ilə əldə olunur. Kvası ilk dəfə slavyan xalqları hazırlayıb. O beynəlxalq standartlara görə pivə növlərinə daxil edilib. Bəzi ölkələrdə kvas gündəlik istifadə edilə bilən adi içkilərdən hesab olunur.

Kvas yetərincə qədim içkidir. Ondan bizim eradan əvvəl 3000 il əvəllər də istifadə edilmişdir. Onun hazırlanması və istifadəsi barədə Herodot və Hippokratın əlyazmalarında qeydlərə rast gəlinib. İndi kvasın 500-dən çox növü var. Bu içkidən xəstəxanalarda, lazaretlərdə əməliyyyatlardan sonra gücün bərpası üçün və həzmin normallaşması məqsədilə istifadə edilib.
Davamı →

Şərab haqqında

Şərab (lat.Vinum) üzümün və ya digər meyvələrin təbii yolla qıcqırması nəticəsində əldə edilən içkidir. Şərab 9-16 dərəcə sərtlikdə olur. Bəzən daha çox sərtlikdə də şərab istehsal olunur ki, bu da meyvənin qıcqırması zamanı spirtin dərəcəsi çox olduğu zamanda baş verir.

Şərab ən qədim spirtli içkilərdəndir. Qədim zamanlarda Romada, Yunanıstanda bu içkidən çox istifadə edilib. Şərabın qırmızı və ağ olmaqla iki növ olur. Qırmızı şərab qırmızı üzümdən əldə edilir. Şərabların rəngləri kimi dadları da müxtəlif olur. Bizim eradan 5400-6000 il əvvəllər də şərab içilib.
Davamı →

Balzam içkisi

Balzam (yunan. Balsamon – “müalicə vasitəsi”) 40-45 dərəcə sərtlikdə olan spirtli içkidir. Balzam təbii bitkilərdən, onların meyvə və köklərindən müalicə məqsədilə hazırlanan spirtli içkidir. Müalicə məqsədli balzamların hazırlanmasına XVIII əsrin ortalarından başlanılıb.

Balzamların hazırlanması bir neçə mərhələdən keçir:
1. İçkinin hazırlanması zamanı istifadə edilən hər bir məhsul ayrı-ayrılıqda 1-3 ay müddətində spirtdə saxlanılır.
2. Sonra hər bir məhsul ayrı – ayrı disstillizasiya edilir. Distillizasiya prosessi iki və ya bir mərhələli ola bilər.
3. Əldə olunan hər bir maddə bir ay boyunca saxlanılır. Bu müddət ərzində isə onun faydalılığı maksimuma qədər artır.
Davamı →

Tekila

Tekila aqava bitkisinin qıcqırdılması yolu ilə əldə edilən alkohollu içkidir. Tekila 55* sərtlikdə olur. Ona su əlavə edərək 38*- ə qədər durulaşdırılaraq da içilir. Tekila istehsalına görə dünyada birinci yeri Meksika tutur. Bu ölkədə tekilanın istehsalına dövlət səviyyəsində nəzarət edilir.

Saxlama müddətindən asılı olaraq tekilanın müxtəlif növləri var:
   Joven – saxlanılmamış tekila 
   Blanka və ya plata – 2 aydan az müddətdə saxlanılan tekila
   Reposado – 10-12 ay müddətində saxlanılan tekila 
   Anejo – 1-3 il müddətində saxlanılan tekila 
   Extra anejo – 3 il və daha çox saxlanılan tekila.
Davamı →