Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

23 üzv, 211 topik

Mətbəxdə silikon qablar

Silikon kvars qumundan hazırlanır. Bir sıra kimyəvi reaksiyalardan sonra plastik, neytral, iysiz silikon əşyalar hazırlanır. Silikondan hazırlanan müxtəlif əşyalardan tikintidə, optikada hətta, qadınlar özlərini daha gözəlləşdirməkdən ötrü ondan istifadə edirlər. Silikonun mətbəxdə rolu da əvəzsizdir.

Yeməkləri hazırlamaq üçün istifadə olunan silikon qablar fantastika yox, həqiqətdir. Belə qablarda yeməkləri isti sobada bişirmək, həmçinin bu qablarda ərzaqları soyuducuda saxlamaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablar çox əlverişlidir. Onlar əldən döşəməyə düşəndə qırılmır.

Silikondan hazırlanan əşyaları asanlıqla yumaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablarda tortlar, kekslər bişirmək olar. Belə qablarda yeməklər metal və şüşədən hazırlanmış qablardan tez bişir. Silikondan hazırlanmış qaşıqlarla tavada asanlıqla yemək bişirmək olar. Bu qaşıqlar tavaların dibini qarışdırdıqda onları cızmır. Onları yuyanda islandıqda əldən sürüşmür.
Davamı →

Xalçaların təmizlənməsi

Xalçada təbii liflər nə qədər çoxdursa, onu təmizləmək bir o qədər çətindir. Təbii liflərdən olan xalça çirki daha çox götürür, nəinki sintetik. Nəzərə alın ki, tozsoran yalnız xovun yuxarı hissəsini təmizləyir. Sintetik xalçanı tozsoranla təmizləmədən qabaq, onun üzərinə antistatik vasitə çəkmək lazımdır. Belə olan halda toz xalçanın üzərindən tez təmizlənər. Yaxşı olar ki, xalçalara qulluq edəndə xalçalar üçün nəzərdə tutulmuş müasir vasitələrdən (şampunlar-dan) istifadə edəsiniz, lakin xalçaları belə vasitələrlə tez-tez təmizləmək tövsiyə edilmir. Həmçinin xalçaları tez-tez yumaq olmaz, xüsusilə də isti su ilə, bu halda xalçalar tez köhnəlir və rəngləri solur. Eləcə də xalçaları günün altında qurutmaq olmaz – yalnız kölgədə.

Qışda xalçaları qarla təmizləmək olar. Xalçanı üzü yuxarı qarın üstünə sərin, üstünə qar səpin və süpürgə ilə təmizləyin.

Davamı →

Termosları təmizləməyin asan üsulları


1. Toz halında olan yuyucu vasitə

Termosun içinə isti su doldurun və içərisinə bir qaşıq toz yuyucu vasitə əlavə edin. Bir az saxladıqdan sonra termosu yaxşıca yuyun.

2. Mineral su
Bir stəkan mineral suyu termosa tökün. Üzərini su ilə doldurun. 1 gecə boyu bu şəkildə saxlayın. Daha sonra durulamanı həyata keçirin.
Davamı →

Evin aurasını təmizləyən bitkilər

jasminBiz gül-çiçəkdən adətən əlamətdar günlərdə evimizi bəzəmək və həyatımızı zənginləşdirmək məqsədiylə istifadə edirik.

Bəzi bitkilər sadəcə dekor rolunu oynamır. Onlar müsbət enerji yayır və havanı təmizləyərək ətraf mühiti yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Amerika bağçılıq cəmiyyəti tərəfindən keçirilən araşdırmada tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, hava çirkliliyi inkişaf etməkdə olan ölkələrə daha geniş təsir edir. Təmizləmə metodu olaraq bitkilərdən istifadə həmin ölkələrdə qənaət vasitəsi kimi xidmət edə bilər. Çünki çirkləməni önləyən bahalı texnologiya iqtisadi baxımdan onlar üçün əlverişli olmaya bilər.
Davamı →

Süd məhsullarının soyuducuda saxlanması

Sağlıqlı qidalanmağın ilk şərti süd və süd məhsullarından istifadə etməkdir. Tərkibinə görə tez xarab ola bilən bu qidalar alındıqdan sonra soyuq yerdə mühafizə edilməlidir. Amma bəzən o məhsulları soyuducuda saxlamağımıza rəğmən, yenə də xarab olurlar.

Əvvəlcə bildirək ki, bu məhsulları saxlamaq üçün soyuducunun temperaturu 4-6 dərəcə arasında olmalıdır. İstifadə etdiyiniz miqdarı ayırıb qalanını plastik olmayan qablarda mühafizə etməlisiniz. Həmçinin soyuducuda saxlayacağınız məhsulları hava ilə təmas etməyən qablara yerləşdirməlisiniz. Soyuducuya geri qoyacağınız məhsul, təmiz və fərqli bir qabda saxlanmalıdır. Məhsullarınızı qətiyyən eyni qabda saxlamayın.
Davamı →

İnteryer dizaynının əsasları

Dəhliz
Mənzilə daxil olan adam ilk olaraq dəhlizə girir. Çox vaxt qonağın ev sakinləri haqda ilkin təəssüratı məhz elə dəhlizdən yaranır. Başlıca rollardan birini naxış materiallarının rəngləri oynayır. Balaca və qaranlıq dəhlizdə açıq materiallardan istifadə etmək yaxşı olardı, əksinə, geniş dəhlizdə daha çox tünd rənglər yarayar, məsələn: dolğun qırmızı və qəhvəyi rənglər. Dar dəhlizi zahiri genəltmək üçün divarların bəzəyində soyuq rənglərdən istifadə etmək lazımdır.

Dəhlizi təchiz edəndə onun ölçülərini nəzərə almaq lazımdır və buna müvafiq olaraq, mebel seçmək lazımdır. Dəhlizi həddindən artıq doldurmaq lazım deyil, mebelin miqdarını maksimal məhdudlaşdırmaq lazımdır. Bu, paltarasan, ayaqqabı şkafı və güzgüdür, digərlərinə yer yoxdursa, yaxşısı budur başqa otaqda yerləşdirəsiniz. Yaxşı variant divarlarda qurulmuş güzgülü şkaf ola bilər. Bu halda dəhlizdə nə başqa şkaf, nə də güzgü yerləşdirməyə ehtiyac olmur. Dəhliz isə çox səliqəli və müasir görünür.
Davamı →

İpək parçaların yuyulması

İpək parça həm həssas, həm də qiymətli bir parça olduğu üçün paltaryuyan maşında digər paltarlarla birlikdə yuyulmamalıdır. 

İpək parçalar əsla isti suda yuyulamamlı və kimyəvi tərkibli dərmanlarla təmasda olmamalıdır. Paltarların etiketindəki yuma təlimatlarına mütləq baxın. Evdə təmizləyəcəyiniz ipək paltarları soyuq suda yumaq lazımdır.
— Bir vannanı su ilə doldurun və içinə uşaq şampunu tökün.
— Paltarınızı bu suda yüngülcə ovalayaraq yuyun. Əgər çox ləkəlidirsə, bir az islağa qoyun.
— Durulayan zaman parçanın yumşalması üçün suya bir az saç kremi əlavə edin.
Davamı →

Dar ayaqqabıları genişləndirməyin yolları

Evdə geyinin
Ayaqqabınızı evdə olarkən qalın bir corabla geyinin. Bu şəkildə evdə gəzərkən ayaqqabılarınız genişlənəcək. Eyni üsulu yeni aldığınız ayaqqabılarınızı açmaq üçün də istifadə edə bilərsiniz.

Ayaqqabılarınızı dondurun
Ağzı bağlanan bir paket alın və yarısına qədər su ilə doldurun. Paketin axıtmadığından əmin olduqdan sonra ayaqqabınızın içinə bu paketləri yerləşdirin, ayaqqabınız ayağınıza hansı tərəfdən dar gəlirsə oraya yerləşdirmənizə xüsusi diqqət edin, daha sonra ayaqqabılarınızı içindəki paketlərlə buzluğa qoyun. Suyun buzlaşmasını gözləyin. Ayaqqabının içindəki su, buzlaşarkən genişlənəcək və beləcə ayaqqabınız da genişlənəcək. Daha sonra ayaqqabıları buzluqdan çıxardın və evin içində bir az geyinin. Amma ayaqqabıları geyinməzdən öncə ayağınıza corab geyinin çünki ayaqqabılar buzluqdan çıxdıqları üçün soyuq ola bilərlər.
Davamı →

Sosiskanı qaynatmaq olmaz

Evdə yemək olmayanda sosiska-kolbasa yada düşür. Axı onlar ən rahat tezbazar yeməkdir. Həm dadlıdır, həm də 2 dəqiqəyə süfrənizdədir!

Yəqin ki, siz də sosiskanı qaynadır və “2-5 dəqiqə qaynasın, bir az da şişsin, dadlı olsun” düşüncəsiylə hazırlayıb sonra yeyirsiz. Amma bu, yanlışdır! Sosiskalar bişmiş olduğu üçün onları qaynatmağa heç gərək yoxdur!

Sosiskanı soyuq halda yemək istəmirsizsə, o zaman qaynar suda sadəcə isitmək (!) və ya mikrodalğalı sobada 30 saniyə saxlamaq olar. Yəni, bu ət məhsulu qaynadılmır, sadəcə isidilir. Qaynadıldığı halda dadı-tamı itir, ədviyyatları suya çıxır.

Bəziləri isə sosiskaların “plyonkası”nı soyub qaynadır ki, bu da doğru deyil, onlar qida pərdəsi ilə qaynar suya salınmalı, sonra soyulmalıdır, belə olan halda ətin dadı da özündə qalır.

Vetçina nədir?

Əslində vetçina qeyri-adi ərzaq deyil.
Vetçina kolbasa məmulatıdır. Bütün marketlərdə kolbasa, sosiska bölməsində satışda olur. Vetçina təzə məhsul deyil. Onun yüzillərlə yaşı, tarixi var.

Kolbasadan fərqli olaraq o hamar, bütöv ət tikəsindən olur. Ət sümükdən bütöv lay-lay, yağdan ayrılır, marinadda saxlanılır, preslənir. Vetçinanın çiy, bişmiş və hisə verilmiş növü olur.

Vetçina donuz, mal əti, hinduşka və toyuqdan ola bilər. Seçim sizin. Vetçina duzlu olur. Amma bəzən digər ədviyyatlar da qatırlar. Quru və ya yumşaq, şirəli ola bilər.
Davamı →