Şəkərbura

Xəmir üçün:
1 kilo + 1 xörək qaşığı  (mərhələ 3 üçün) əla növ un
400 qram kərə yağı
5  yumurta sarısı
250 qram xama
1/4 çay qaşığı duz
1/2 çay qaşığı  vanil tozu
1/2 çay qaşığı  quru maya (toz maya)
1 xörək qaşığı şəkər tozu
1/2 stəkan (125 m) ilıq süd

İçi üçün:
700 qram  fındıq ləpəsi, və ya badam (qoz ləpəsi də olar, amma qozlu iç bir az tünd rəngdə alınır)
700 qram şəkər tozu
zövqə görə hil (mən təxminən 2 çay qaşığı qoyuram)

Hazırlanması:
1. Əvvəlcə xəmiri hazırlayın. Bunun üçün  unu və kərə yağını geniş qaba qoyun və əlinizlə toz halına gələnə  kimi yaxşıca ovun.

 

2. Ayrı qabda yumurta sarısını, xamanı, duzu və vanil tozunu qaşıqla qarışdırın.

3.  Ayrı qabda toz mayanı, 1 x. q. unu, 1 x.q. şəkər tozunu qarışdırın. Üstünə 1/4 stəkan ilıq süd tökün. Qoyun kənarda təxminən 2 dəqiqə qalsın.

4.  Yumurta-xama qarışığını (#2) və mayaı qarışığını (#3) un-yağ (#1) qarışığa əlavə edin.
 

5. Əlinizlə ərzaqlar qarışanadək xəmir yoğurun. Bu mərhələdə xəmir bir qədər quru olacaq. Onu yumuşaltmaq üçün əlinizi təxminən 1/4 stəkan ilıq süd olan qabda islada-islada xəmiri yoğurmağa davam edin.
 

6. Xəmiri kündələyin və üstünü örtərək 30-40 dəqiqəlik kənara qoyun.
 

 7.  İçi hazırlayın. Bunun üçün qovrulmuş və qabığı soyulmuş fındığı və ya qozu və yaxud qabığı soyulmuş badamı  sürtkəcli maşından keçirin və narın üyüdün. Üstünə toz şəkəri, və ətirli olması üçün hil əlavə edib qarışdırın.

Fındıq və ya qoz ləpəsini qovurub qabığını soymaq üçün: Fındığı və ya qozu tavaya qoyun və orta odda tez-tez qarışdıra-qarışdıra, qabığı soyulmağa başlayanadək qovurun (diqqətli olun, yandırmayın). Qovurulan fındığı və ya qozu çay dəsmalının bir tərəfinə  qoyub, dəsmalın o biri tətəfiylə fındığın  üstünə basaraq, ovun. Qabıqlar ayrılacaq. Bəzilərinin qabıqları tamamilə soyulmayacaq — nu normaldır.

Badamların qabığını soymaq üçün: Badamı qazana qoyub üstünə qaynar su tökün. Qoyun suda təxminən 2 dəqiqə qalsın (suda çox tutmayin, yoxsa badam yumuşaq olar). Badamı süzün və qurulayın. Barmaqlarınızla qabığı çıxana kimi ovun.

 

8. Dincəlmiş xəmiri hər biri 50 qram olmaq şərtilə 36 kündəyə bölün.
 

9.  Kündələrın qurumaması üçün, üstlərini örtün. Hər kündəni oxlovla diametri 10 cm olan kiçik dairələrə yayın.
 

10. Hər dairənin arasına 2 x.q. iç qoyun və dairəni yarım-ay şəklində bükün.
 

11.  Kənarlarını bərkidin.
 

12. Sonra isə vintvari şəkildə bükün.
 
 

13. Şəkərburaları üstünə kalka kağızı sərilmiş listə yığın.
 

14. Sonra isə şəkərburaların üstünü bir-bir maqqaşla bəzəyin.
 
 

15.  Şəkərburaları 180C dərəcəlik sobada təxminən 20 dəqiqə ərzində kənarları bir az qızarana kimi bişirin. Nuş Olsun!
 

 Mənbə: AZ Cookbook.com

0 şərh