Şərq qəhvəsinin hazırlama qaydası

Qədim tarixi olan qəhvənin dövrümüzə qədər gəlib çatan müxtəlif hazırlanma üsulları var.
Qəhvə insanların hər gün içdiyi içkilərdən biridir. Qədim tarixi olan qəhvənin dövrümüzə qədər gəlib çatan müxtəlif hazırlanma üsulları var. Hər xalq özünə məxsus şəkildə qəhvəni hazırlayıb içir. Yorğunluğu çıxarıb, insanı gümrahlaşdırdığı üçün iş yerində, dərs oxuyan zaman və s. hallarda qəhvədən istifadə edir.
Lazım olanlar:
4 çay qaşığı üyüdülmüş qəhvə
2 kəllə qənd
Şərq qəhvəsi
Üyüdülmüş 4 qaşıq qəhvəni cezvəyə (qəhvə hazırlama üçün qab) tökün və üzərinə qəndləri əlavə edin. Qabı lazım olan qədər su ilə doldurub, yaxşıca qarışdırın. Odun üzərinə qoyub, köpük yaranana qədər tez-tez qarışdırmağa davam edin. Köpük yarandıqda tez 1-2 dəqiqəlik odun üzərindən götürün.Yenidən cezvəni odun üzərinə qaytarın qaynayana qədər saxlayıb, götürün (qaynatmayın). Köpüyün yatmasına imkan verin və odun üzərinə qaytarıb, yenidən qaynayana qədər saxlayın.
Şərq qəhvəsinin hazırlanmasının əsas incəliyi odur ki, qəhvə qaynama vəziyyətinə 3 dəfə gəlsin amma heç birində əsla qaynamasın.Yəni hər dəfə köpük əmələ gələn kimi oddan götürüb, köpük ennəndən sonra odun üzərinə qaytarmaq lazımdır.Yaxşı bir Şərq qəhvəsi hazırlamaq istəyirsinizsə buna çox diqqətli yanaşmalısınız.

Pişirilmənin klassik yolu — incəliklər və alqoritm
Ərəb qəhvəsi üçün ənənəvi resept indiki nəslə Şərqdən olan bilicilərinin nəsilləri tərəfindən gətirildi. Sonra içki dünyanın bir çox ölkələrində quraşdırılmış uzaq, abidələrdə dəmləndi.
Hər bir gəlinin ərəb təbii qəhvəsi dəmləyə bilməsi lazım olduğuna inanılırdı. Məsələn, Lavanda xidmət edilən içkinin dad xüsusiyyətlərinə görə evlənən qızların iqtisadi bacarıqları qiymətləndirildi.
Şərq qəhvəsi
Həqiqi ərəb qəhvəsi hazırlamaq üçün düzgün cədvəl aşağıdakılardır:
  • 10 q torpaq qəhvə lobya
  • 105 ml təmiz su,
  • dadmaq üçün şəkər.
Pişirmə alqoritmi bir neçə mərhələdən ibarətdir:
  •  Şəkər bir cezve qoyulur və su ilə tökülür, qaynadılır.
  •  Yer qəhvə lobya qarışığı şəkər siropunda yayılmışdır.
  •  İçki qarışdıraraq, bir qəhvə «qapağı» meydana gəlməsini gözləyin.
  •  Qəhvəni qaynadana qədər istidən çıxarın.
  •  Proseduru bir neçə dəfə təkrarlayın.
  •  Köpüyü bir qaşıq ilə çıxarın.
 
İçki stəkanlara tökülür, üstünə köpük yayılır.
Klassik şərq qəhvə resepti evdə acı olmadan güclü və canlandırıcı bir içki zəmanəti verir. Daha yumşaq və daha az güclü içki içmək üçün, qaynama mərhələsində şərbətə su əlavə edin və yalnız bundan sonra qəhvə tökün.
Əlavə kardamom qəhvə şah əsəri — istifadəsi nədir
Kardamomu olan ləzzətli ərəb qəhvəsi, laqeyd olanları belə heyran edə biləcək bir ruhdur. Pişirmə prosesi əyləncəli və mürəkkəbdir.
Həqiqi ərəb qəhvəsi yalnız isti içilir. Kardamomun miqdarı dəyişir, lakin içki Avropada təqdim olunarsa, daha çox hallarda 10% -i keçmir. Şərq sakinləri, bədənə müsbət təsirini yüksək qiymətləndirərək, daha çox kardamonun faizinə üstünlük verirlər. Ədviyyat yalnız içkinin dadını və ətirini doyurur, həm də ürək-damar sistemini stimullaşdırır, qanı təmizləyir, əla afrodizyak sayılan canlılıq verir.
 
 
Mənbə: anspress.com

0 şərh