Рейтинг
+26.86

Kulinariya

27 üzv, 997 topik

Mannı tortu

Tərkibi: 

xəmir:
4 yumurta
2 st. 10-15%-li xama
2 st. şəkər tozu
1,33 st. mannı yarması
1,5 ç.q. söndürülmüş soda
3 x.q. kakao 

krem: 
350 q kərə yağı
1 banka qatılaşdırılmış süd (8,5%-li)
Ardı →

Daxma tortu

İnqredientlər: 
xəmir üçün:
200 q marqarin
300 q xama
4 st. un
1/2 st. şəkər tozu
1 ç.q. soda 
vanil 
duz 

İç üçün: 
500 q albalı mürəbbəsi
qoz
şokolad plitəsi
Ardı →

Quru meyvəli keks

Ərzaqlar:
3 ədəd yumurtameyvə qurulu keks
1.5 stəkan şəkər
3 stəkan un
1 paket qabartma tozu
1 paket vanil
1 stəkan süd
1/2 stəkan duru yağ
1 ədəd sürtkəcdən keçirilmiş limon qabığı
1 stəkan meyvə qurusu (ərik, albalı, əncir və.s)

Hazırlanması:
Yumurta və şəkər çoxlu çırpılır. Un, qabartma tozu, vanil, süd, duru yağ əlavə edilərək çırpma işinə davam edilir. Meyvə quruları unlanaraq qarışığa əlavə edilir. Sürtkəcdən keçirilmiş limon qabığı da əlavə edilərək 2-3 dəq çırpılır. Yağlanmış və unlanmış keks qəlibinə tökulərək 130*Cdə 50 dəqiqə bişirilir. Nuş olsun!
Davamı →

Şokoladlı pirojna

Ərzaqlar:
250 qram un
6 ədəd yumurta
130 qram şəkər
50 qram kakao tozu
200 qram qaymaq
100 qram şokolad
5 qram ovulmuş portağal qabığı
1 paket vanil
5 qram soda

Ardı →

Kokoslu peçenye

Ərzaqlar:
1 ədəd yumurtanın ağı
1 xörək qaşığı şəkər tozu (pesok)
vanil
1 stəkan kakos

Hazırlanma qaydası:
1 yumurtanı götürürük sarsını ağından ayırırıq, bizə lazım olan ağ hissəsidir. Bir qaba yumurtanın ağını tökürük, üzərinə 1 xörək qaşığı şəkər tozu əlavə edib yaxşıca qarışdırırıq. O vaxta qədər ki, həmin şəkər tozu və yumurta tam qarışsın, bir az da vanil əlavə edirik. Ardınca isə 1 stəkan kokos.

Kokosu əzmədən tam bir-birinə qarışana qədər qarışdırırıq. Sonra həmin qarışığı ovcumuzun içində istədiyimiz formaya salıb bir az sıxmaq lazımdır. Sonra zövqümüzə uyğun istəsək, üzərinə yumurtanın sarısından vura bilərik, istəsək də yumurtasız sadə şəkildə qaz sobamıza qoyub bişirə bilərik.  

Çox tez bişdiyi üçün nəzarət edin yanmasın. Cəmi 10-15 dəqiqəyə bişir. Əgər kokoslu peçenyenin üzəri 1 az qızarmışdırsa o deməkdir ki, peçenyemız hazırdır. Çalışın çox qızarmasın, çünki bu estetik cəhətdən pis görünə bilər.
Davamı →

Kartof salatı

Tərkibi:
500 q kartof
1 dəstə cəfəri
1,5 qəhvə fincanı zeytun yağı
1 ədəd limon, ya 1 qəhvə fincanı sirkə
2 ədəd bişmiş yumurta
3 ədəd soğan
Duz, istiot

Hazırlanması:
Kartofu soyutma bişirib qabığını soyun. Halqa, ya da üçkünc formada doğrayıb boşqaba düzün, üstünə cəfəri səpin. Soğanı halqa-halqa doğrayıb duzla ovuşduraraq öldürün. İstəyə görə 2 ədəd bərk bişirilmiş yumurtanı dilimlərə kəsib salatın üstünə qoya, zeytun da əlavə edə bilərsiniz. Salata limon sıxa və ya sirkə qata bilərsiniz.
Davamı →

"Liman" salatı

Tərkibi:
2 banan
 1 qırmızı alma
 80 qram kərəvizin kökü 1 ədəd pomidor
 2 x.q. mayonez kahı yarpaqları

 Hazırlanma qaydası:
 
Bananları təmizləyib dairəvi şəkildə, almanı isə xırda kub formasında  doğrayın. Kərəvizin kökünü təmizləyib nazik dilimlərlə doğrayın. Kahı yarpaqlarını yuyub iri-iri doğrayın. Boşqabda doğranılmış banan, alma, kərəviz kökü və kahı yarpaqlarını yaxşıca qarışdırın.
 Pomidorun qabığını soyub xırda-xırda doğrayın. Pomidorun qabığını asan soymaq üçün əvvəlcə yuxarı hissəsini bıçaqla kəsin, daha sonra qaynar suda pörtlədin. Doğranılmış pomidoru mayonezlə qarışdırıb, salatın üzərinə tökün. Bananı təmizləyib içinə kahı yarpağı qoyun. Üzərinə hazırladığınız salatı əlavə edin.
 Nuş olsun!
Davamı →

Şokoladlı piroq

Tərkibi:
 

  • 250 qram su
  •  130 ml bitki yağı
  •  180 qram şəkər tozu
  •  1 x.q. vanil
  •  1 x.q. kakao
  •  350-380 qram un
  •  1,5 ç.q. qabartma tozu
  •  100 qram kişmiş
  •  100 qram qoz ləpəsi, fındıq

 
Hazırlanma qaydası:
 

Dərin boşqaba su töküb, üzərinə şəkər tozu və vanil əlavə edərək  həll olunana qədər qarışdırın. Sonra üzərinə bitki yağı töküb, yenidən qarışdırın.
 
100 qram unu ələkdən keçirin, kakao və qabartma tozu ilə qarışdırın. Sonra unlu qarışığı boşqabdakı şəkərlə qarışdırılmış suyun üzərinə tökün.
 
Daha sonra qalan unu ələkdən keçirib, hazırladığınız qarışığa  əlavə edərək, xəmir yoğurun.  Xəmir qatı xama kimi olmalıdır.
 
Kişmişi yuyub qurulayın, 1 xörək qaşığı unla qarışdırın.
 
Fındıq və qoz ləpəsini xırdalayıb, xəmirə əlavə edin.
 
Xəmiri  qarışdırıb, forma qabına tökün.
 
Piroqu 180 dərəcə qızdırılmış sobada  45-50 dəqiqə ərzində bişirin.
 
Nuş olsun!
Davamı →

Zoğal mürəbbəsi

Zoğalın təzə dərilmiş meyvəsindən və şirəsindən xalq təbabətində şəkər xəstəliyi zamanı, sərinlədici və ürək yanğısının qarşısını alan vasitə kimi istifadə edirlər. Ümumiyyətlə, Azərbaycanın xalq təbabətində zoğalın meyvələrindən çox qədimdən isitməyə [malyariyaya] qarşı istifadə olunur. Zoğal mürəbbəsi soyuqdəyməni aradan qaldırır.

Tərkibi:
Zoğal – 1kq,
şəkər – 1,2kq.

Hazırlanması:
Zoğaldan bütöv və çəyirdəyi çıxardılaraq mürəbbə bişirilir. Şəkərə 2 stəkan su töküb şərbət hazırlanır. Şərbətin yarısı birinci bişirmədən əvvəl, yarısı isə 2-ci bişirmədən əvvəl tökülür. 5-8 saat saxlamaq şərti ilə 2 dəfəyə bişirilir. Bəzən zoğalın üzərinə şərbətin hamısı tökülür, qaynadılır və aradan 10-15 dəqiqə soyutmaq şərtilə 4-5 dəfəyə bişirilir.


Davamı →

Zebra keksi

Tərkibi:
4 yumurta
1 stəkan (250 qram) şəkər tozu
1 stəkan (250 millilitr) süd
1 stəkan (250 millilitr) bitki yağı
2  stəkan (250 qram) un
1/3 çay qaşığı vanil tozu
1 çay qaşığı soda
2 xörək qaşığı tünd kakao tozu


Ardı →