Рейтинг
+26.86

Kulinariya

26 üzv, 949 topik

Feyxoa mürəbbəsi

Feyxoa mürəbbəsi  çox ləzzətli olur. Ləzzətli mürəbbədən dadmaq istəyənlər mütləq hazırlasın! Çünki  yeməklə doyulması mükün olmayan mürəbbədir. Mürəbbənin ətrinə isə söz ola bilməz.

Tərkibi:
Feyxoa — 1kq,
şəkər – 1,2kq.

Hazırlanması:
Eyni ölçülü feyxoa yuyulur, 3,5 dəq qaynar suda pörtülür, qabığı soyulur və üzərinə şəkər tozu əlavə edilib, 18-20 saat saxlanılır.
Sonra 100ml su əlavə edilib zəif odda arada 8 saat saxlamaq şərtilə 2-3 dəfəyə bişirilir. Feyxoadan qabıqlı mürəbbə bişirdikdə əvvəlcə onları 7-8 yerdən deşdəkləyib 8-10 dəq. qaynar suda pörtürlər. Üzərinə şərbət əlavə edilir və 2-3 dəfəyə bişirilir.
Davamı →

Qoz mürəbbəsi

Qoz mürəbbəsi dadlı olması ilə yanaşı, həm də çox faydalıdır. O, insan orqanizmində yod, həmçinin C və E, B qrupu vitaminlərinin çatışmazlığını aradan qaldırır. 

Tərkibi: 

100 ədəd sütül qoz
2 kq şəkər tozu
1 limon
10 ədəd mixək
0,5 kq söndürülmüş əhəng

Hazırlanması:
Mürəbbə bişirmək üçün hələ qabığı bərkiməmiş yaşıl qoz götürün. Əlinizə əlcək geyin (sütül qozun tərkibində yod çoxdur, bu səbəbdən əlinizdə qara ləkələr əmələ gələ bilər). Qozları yuyub qabığını soyun. İki gün soyuq qaynanmış suda saxlayın. Bu müddətdə sutkada 5 dəfə olmaqla suyu dəyişin (iki günə 10 dəfə). 

İki sutkadan sonra suyu süzün, qozun üstünə əhəngli su töküb bir gün saxlayın (bəzi xanımlar qozu əhəngdə 2-3 gün saxlamağı məsləhət görürlər). 

Əhəngli suyu əvvəlcədən hazırlamaq lazımdır. Bunun üçün 0,5 kq söndürülmüş əhəngin üstünə 5 l qaynadılmış soyuq su töküb qarışdırın. 4 saatdan sonra bu suyu bir neçə qat tənzifdən keçirib qozların üstünə tökün. 

Bir (yaxud 2-3) sutka sonra əhəngli suyu süzüb, qozları çəngəllə bir neçə yerindən deşin. 

Bütün qozları deşəndən sonra yenə üstünə soyuq qaynanmış su tökün. Hər sutka 5 dəfə olmaqla suyu dəyişərək yenə iki sutka saxlayın. 

Beləcə, 5 gün hazırlıqdan sonra suyu süzün, qozları qaynayan suya salıb 10 dəqiqə saxlayın. Sonra çıxarıb aşsüzənə yığın. 

Mürəbbə üçün şərbət hazırlayın. 2 kq şəkər tozunu 2 st. qaynanmış su, 1 limonun şirəsi və 10 mixəklə qarışdırıb bişirin. 

Bu şərbətin içinə qozları töküb vam odda bişirin. Qaynara düşəndə götürün. Arada 4-5 saat saxlamaq şərtilə 2-3 dəfəyə vam odda bişirin. 

Nuş olsun!
Davamı →

Kartoflu pışka

Tərkibi (20-25 ədəd):

75 ml süd
50 q şəkər tozu 
0,5 ç.q. quru maya və ya 15 q yaş maya
170 q isti kartof püresi 
1 iri yumurta 
1 ç.q. vanil esensiyası 
350 q un (daha çox və ya az tələb oluna bilər)
1/8 ç.q. üyüdülmüş muskat cevizi
1/4 ç.q. duz
60 q otaq temperaturunda kərə yağı 
şəkər pudrası (üzərinə)
Ardı →

Prebranas

Tərkibi: 
500 q iri ağ lobya 
1 kq baş soğan 
150 ml bitki yağı 
4-5 diş sarımsaq 
3 dəfnə yarpağı 
duz
istiot 
2 ç.q. üyüdülmüş şirin qırmızı istiot (paprika)
1 ç.q. üyüdülmüş acı qırmızı istiot
1 x.q. tomat pastası

Ardı →

Randevu salatı

Tərkibi (6-8 pay): Rndevu salatı
1 banka qarğıdalı (340 q)
300 q pomidor 
300 q xiyar 
150 q soğan 
200 q brınza pendiri 
bitki yağı 
duz 

Hazırlanması:
Soğanı yarımhalqa doğrayın. Əgər acı soğandan istifadə edirsinizsə, üstünə qaynar su töküb 10 dəqiqə saxlayın, sonra suyu süzüb, soğanı soyuq suda yuyun. 
Xiyarı fal-fal doğrayın. 
Ardı →

Kəsmikli zərf

Tərkibi:Kəsmikli zərf

400 q kəsmik (5-9%)
200 q kərə yağı və ya marqarin
150 q şəkər tozu 
2 ç.q. qabartma tozu (və ya 1 ç.q. söndürülmüş soda)
300-350 q un

Hazırlanması:

Yağı 150 q şəkər tozu ilə yaxşıca qarışdırın. Kəsmik əlavə edib qarışdırın.
Qabartma tozu, un əlavə edib xəmir yoğurun. Xəmiri 3-5 mm qalınlıqda yayın.
8x8 sm ölçüdə kvadratlar kəsin. Hər kvadratın üzərinə şəkər tozu səpin.
Ardı →

Kava | Livansayağı qəhvə

Tərkibi (2 pay): Kava

2 yaşıl hil 
2 ölçü qaşığı üyüdülmüş, çox qovrulmuş qəhvə (15 q)
150 ml su
3 ç.q. şəkər tozu
bıçağın ucunda təzə üyüdülmüş muskat cevizi (üyüdülmüş darçınla əvəz etmək olar)

Hazırlanması:
Hili bölüb qara toxumlarını çıxarın. Qəhvə, şəkər tozu, muskat cevizi və hil toxumlarını cezveyə qoyun, üzərinə su tökün, ocağın üstünə qoyun.
Daim qarışdırın, çalışın, üzərində köpük əmələ gəlməsinə imkan verməyin.
Ardı →

Darçınlı burma

Tərkibi:
Xəmir Üçün:
2 paket aktiv quru maya (4 + yarım çay qaşığı)
1 stəkan (250 ml) süd, bir az istidin (40-46Cdək)
Yarım stəkan cup (125 g) şəkər tozu
3 ədəd iri yumurta
4 stəkan yarım un ( 675 q)
1 çay qaşığı yarım duz
Bir portağalın rəndələnmiş qabığı
115 q kərə yağı – əridib, soyudun

İçi Üçün:
6 xörək qaşığı (90 q) şəkər tozu
2 çay qaşığı darçın
55 q kərə yağı – əridin
Üstü Üçün:
1 ədəd yumurta, yüngülvari qarışdırın
Vanilli Qlazur Üçün:
1 stəkan + bir stəkanın dörtdə biri qədər (140 q) şəkər kirşanı (pudrası)
Ardı →

Ədviyyatlı qiymə

Tərkibi:
Dana farşı – 500 q
Pomidor  — 3 ədəd
Baş soğan – 1 ədəd
Sarımsaq – 4 ədəd
Qatıq – 250 q
Bitki yağı 
Hil – 8 ədəd
Yumru qara istiot – 10 ədəd
Mixək – 8 ədəd
Cirə — 1ç.q
Zəncəfil — 1ç.q
Sarıkök — 1ç.q
Duz
Ardı →

Bamiyə

Tərkibi:Bamiyə
530 q əla növ buğda unu
240 q şəkər tozu
1 yumurta
120 q bitki yağı
0,5 ç.q. soda
5 q duz

Hazırlanması:
Una çay sodası və qaynar su əlavə edib xəmir yoğrulur və soyuduqdan sonra ona yumurta qatılır.
Ardı →