Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

99 üzv, 612 topik

Gündə 10 min addımın 5 önəmli faydası

1. Diabeti gecikdirir
Gündə nizamlı olaraq atılan 10 min addım insulin müqavimətini sındırıb, diyabetin inkişaf riskini azaldır. İnsulin müqavimətinin sındırılması nəticəsində qanda şəkərin səviyyəsi nizamlanır və xüsusilə ailəvi diabet xəstəliyi olan şəxslərdə diabetin ortaya çıxmasını ləngidir.

2. Xərçəngə qarşı qoruyucudur
Gündə 10 min addım atmaq eyni zamanda xərçəngə tutulma riskini də azaldır. Məsələn bağırsaq hərəkətlərinin sürətlənməsi sayəsində bağırsaq xərçəngi riski azalarkən, arıqlama sayəsində də bir çox xərçəng növünün qarşısı alınır.
Davamı →
 

Damarları təmizləyən, ürəyi qoruyan yağlı məhsul

Belə hesab olunur ki, yağlı məhsullar ürəyə ziyan vurur, damarların tıxanmasına, aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Lakin bunu bütün yağlı məhsullara aid etmək olmaz. Əksinə bəzi çox yağlı məhsullar ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, aterosklerozun riskini azaldır. Bu ilk növbədə yağlı pendir növlərinə aiddir.

Dublin Universiteti kollejinin (İrlandiya) alimləri elmi araşdırmanın nəticələrinə əsaslanaraq sübut edir ki, yağlı pendir ürək üçün ən faydalı məhsullardan biridir. Bunun səbəbi pendirin pendirin xüsusi strukturu və tərkibində olan kalsium və kazein zülalıdır.
Davamı →
 

Sodanın 3 müalicəvi təsiri

1. Xərçəng əleyhinə təsir
Soda xərçəng xəstəliyindən xilas edərək, kimya terapiyanın effektivliyi artırır. Bu qənaətə Lüdviq Universitetinin (Almaniya) xərçəng üzrə tədqiqatçı alimləri gəliblər.

Mütəxxəsislərin sözlərinə görə, suda qarışdırılmış sodanın istifadə edilməsi xərçəng toxumalarını müaliyəcəyə daha həssas edir. Şiş böyüyən zaman onun ətrafına oksigen daxil olmur, nəticədə isə turşuluq artır. Soda isə turşuluğu neytrallaşdırır.

2. Doğuşu asanlaşdırır
Liverpul Universiteti (İngiltərə) alimləri sübut edir ki, adi soda məhlulu çətin doğuşlar zamanı qadınlara kömək edir. Alimlərin sözlərinə görə soda uşaqlığın turşuluğunu neytrallaşdırır ki, bu da doğuşu asanlaşdırır.
Davamı →
 

Cücərmiş qozun faydaları

Ümumilikdə qozun insana faydaları çoxdur. Amma cücərdilmiş qozun müalicəvi təsiri inanılmazdır.
1000 illik tarixi olan cücərmiş qoz təbabətdə bu xəstəliklərdə tətbiq olunur:

— Bağırsağı toksinlərdən təmizləyir
— Qanı təmizləyir
— Artrit və kataraktaya qarşıdır
— Beynin işini yaxşılaşdırır
— Ürək-qan damar sistemini gücləndirir
— Qalxanabənzər vəzinin işini aktivləşdirir .

Ona görə zobu, hormonal pozuntusu, diabeti, ürək-damar problemi, hətta xərçəngi olan xəstələrə qozu adi halda yox, cücərdib yemək məsləhətdir.
Davamı →
 

Hər gün alma yemək üçün 12 səbəb

Alma ən faydalı meyvələrdən biri sayılır. İngilislər deyir ki, hər gün 1 alma yeyən insanın həkimi işsiz qalacaq. Almanın orqanizmə olan faydasını tibb də təsdiq edir. Kardioloqlar israrla xəstələrinə hər gün bir neçə alma yeməyi tövsiyə edirlər.

Almanın sağlamlıq üçün faydaları:
1. Kalium və dəmirlə zəngin olan alma insanın ürək-damar sistemi üçün olduqca xeyirlidir. Ürək-damar sistemi xəstəliklərin profilaktikası üçün hər gün bir neçə alma yemək lazımdır.

2. Dünya onkoloqları sübut edir ki, almanın daim qəbulu insanı xərçəng xəstəliklərindən qoruya bilər.

3. Sellülozla (təbii liflər) zəngin olan alma bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliklə mübarizədə kömək edir. Qəbizlikdən əziyyət çəkən insanlar hər gün səhər tezdən alma yeməlidir. Bu bağırsaqları «oyadacaq» və gün ərzində daha yaxşı işləməyə kömək edəcək.

4. Almada olan sellüloz orqanizmi toksinlər, şlaklar və digər ziyanlı maddələrdən təmizləyir.

Davamı →
 

Bişmiş çuğundurun misilsiz faydaları

Bişmiş çuğundur sözün əsl mənasında superməhsuldur. Bu ucuz tərəvəzin saysız faydaları mövcuddur. Bir çox qidalanma üzrə mütəxəssislər hər gün bir neçə tikə bişmiş çuğundur və ya çuğundur salatı yeməyi tövsiyə edirlər.

— İlk növbədə liflərlə zəngin olan bişmiş çuğundur bağırsaqları yumşaq təmizləyir, qəbizliyin qarşısını alır.

— Bişmiş çuğundur orqanizmi ziyanlı maddələrdən (şlaklar, toksinlər, radionukleidlər, ağır metalların duzları və s.) təmizləyir. Bu səbəbdən mütəxəssislər bişmiş çuğunduru ziyanlı istehsalatlarda işləyən insanlara yeməyi tövsiyə edirlər.
Davamı →
 

Ananas qabığının faydaları

Ananas çox ləzzətli və faydalı meyvədir. Vitamin və mineral mənbəyi olaraq ən sağlıqlı meyvələr arasında yer alan ananasın yararları sadəcə meyvəsində deyil, qabığında da çox miqdarda var.

Ananas qabığı arıqlamağa kömək edir
Ananasın iç qabığında ananasdan iki qat daha çox bromelanin maddəsi var. Bu səbəblə həzmə kömək edir və arıqlamağa kömək edən maddələr arasında yer alır. Ananas qabığı sellülitləri təsirli formada yox edir. Mükəmməl bir sidikqovucu olduğu üçün bədəndəki artıq mayeni ataraq, arıqlamağa kömək edir. Şişkinliyi aradan qaldırır. Arıqlamaq üçün mütləq ananas qabığı çayı içməlisiniz.
Davamı →
 

Şərbətin insan orqanizminə faydaları

Şərbət soyuq və ya isti halda içilən spirtsiz içkidir. Şərbətin hazırlanmasında su, bal, ədviyyatlar və ya müxtəlif dərman bitkilərindən istifadə edilir. Adətən şərbət balın və bitki dəmləməsinin suda həll olunmasından hazırlanır. Şərbətin hazırlanma tarixi qədim zamanlara gedib çatır.

X – XI əsrlərdə şərbət isti halda içilib. O zamanlar şərbət ev şəraitində hazırlanıb, bazarlarda, yarmarkalarda və əhalinin çox toplaşdığı yerlərdə satılıb. Şərbətin hazırlanması zamanı ətirli və müalicəvi bitkilərdən (reyhan, şalfey, qızılgül, nanə, zəncəfil və s.) istifadə edilir.

Ən qədim şərbət isə ball şərbəti hesab edilir. Onu tək və ya qarışım şəklində içmək mümkündür. XX əsrə qədər MDB məkanında yaşayan insanlar içki vasitəsi kimi əsasən şərbətdən istifadə ediblər. Sonralar isə şərbətin yerini çay və ya kofe tutub. Şərbət dəmləmə və ya qaynadılma üsulu ilə hazırlanır.
Davamı →
 

Frappe

frappeFrappe (fran. frapper – vurmaq, tıqqıldatmaq, zərbə endirmək) qatı və soyuq kokteyllərdəndir. Onun əsas tərkibi süd, dondurma və meyvə siropundan ibarətdir. Frappe əsasən alkoholsuz içkilərdən hesab edilir, amma, bəzən onu sərt alkohollu içkilərə əlavə edirlər. Frappe kremlərə, likörlərə, tinkturalara, biterlərə əlavə edilərək də içilir. Bəzən frappeyə şokolad, meyvə və giləmeyvə əlavə edib içilir. Onu buzlu və buzsuz içmək mümkündür. Mütəxəssislər gün ərzində 50 ml-dən çox alkohollu frappe içməyi məsləhət bilmir. O soyuq halda və udum-udum içilən içkidir.

Ən məşhur frappe Kofe Frappedir. Onu Nestle şokolad firması hazırlayır. Bu frappe tez hazırlanan qidalardandır. Kofe Frappenin tərkibində kofe, süd, şəkər var. O buzla içilir.

Alkoholsuz, kofe və meyvə-giləmeyvə tərkibli frappe orqanizmi tonuslandırır. Onun tərkibində çoxlu faydalı maddələr var. Bu maddələrin siyahısında əvəzolunmaz amin turşuları, heyvan mənşəli yağlar və s. var. Süd və dondurma tərkibli frappenin tərkibində çoxlu miqdarda kalsium, fosfor, kalium, dəmir və s. var. 
Davamı →
 

Kompotun faydaları

KompotKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.

Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.

Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur.
Davamı →