Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

101 üzv, 627 topik

Əti nə ilə yemək lazımdır ki, daha faydalı olsun?

Ət insan orqanizmi üçün ən faydalı və vacib qida məhsullarından biridir. Ət dedikdə həmçinin quş əti və balıq də nəzərdə tutulur.

Ət aminturşuları, zülallar, dəmir və s. bu kimi orqanizm üçün əvəzolunmaz maddələri ilə zəngindir. Lakin nəzərə almaq lazımdır ki, ətlə birlikdə qəbul edilən bəzi qidalar və içkilər bu faydalı maddələrin mənimsənilməsini azalda, digərləri isə əksinə artıra bilər. 

Belə ki, ətlə birlikdə süd məhsullarını (qatıq və s.) qəbul etmək olmaz. Süd məhsullarının tərkibində olan kalsium və fosfor dəmirin mənimsənilməsi prosesini pozur.
Davamı →

Şirniyyatdan imtina nələrə səbəb olur?

Şirniyyatların və şəkərin çoxlu miqdarda istehlakı sağlamlıq üçün çox ziyanlıdır. Bu səbəbdən mütəxəssislər şirniyyatların qəbulunu minimuma çatdırmağı tövsiyə edirlər. Bu zaman daha faydalı şirniyyatlara üstünlük vermək lazımdır: tünd şokolad, bal, meyvə quruları, halva, təbii zefir və marmelad. Lakin bu şirniyyatların da az miqdarda yemək olar.

Şirniyyatlardan imtina edən insanın orqanizmində bir çox müsbət dəyişikliklər baş verir.
Davamı →

Hər gün 5 zeytun

İspaniya alimləri sübut edir ki, zeytunun qabığında olan bioloji aktiv maddələr xərçəng hüceyrələrini məhv edir, xərçəng şişinin inkişafını ləngidir.

Yeni araşdırmanın nəticələri Journal of Molecular Biology jurnalında dərc olunub. Mütəxəssislər zeytunun xüsusilə bağırsaq və süd vəzi xərçənginə qarşı effektli olduğunu sübut edirlər. Nəzərinizə çatdıraq ki, bu 2 xərçəng növü ən yayılmış sayılır.

Davamı →

Qatıq suyunun faydaları


Qatıq suyu tərkibindəki vitamin və mineralllar sayəsində orqanizmdə bir çox orqanların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Sümük əriməsinin qarşısını alır
Qatıq suyunun çox məqsədli funksiyalarından biri də sümük əriməsinin qarşısını almasıdır. Xüsusilə, biraz yaşlandıqda çox şikayət edilən sağlamlıq problemlərindən biri olan sümük əriməsinin qarşısını almaq üçün günün istənilən saatında qatıq suyu içə bilərsiniz.

Xərçəngin qarşısını alır
Qatıq suyunun bir digər faydası isə xərçəngin qarşısını almasıdır. Aparılan araşdırmalar nəticəsində qatıq suyunun tərkibində olan bakteriyalar güclü antioksidan təsiri ilə xərçəng xəstəliklərinin qarşısını almaqda böyük bir payı olduğu müəyyən edilib.
Davamı →

Animaloterapiya - Heyvanlarla müalicə

Heyvanların insanlara təsir edə bilməsini tibb işçiləri qədim zamanlardan təsdiq ediblər. Hippokratın əlyazmalarında da bu barədə qeydlərə rast gəlmək mümkündür. Hippokrat öz xəstələinə at miməyi və atla gəzməyi məsləhət bilmişdir. O bunun sinir sisteminin möhkəmləndirdiyini və orqanizmin həyat tonusunu yüksəltdiyini öz əlyazmalarında qeyd etmişdir.

Müasir tibb elmi də heyvanlarla müalicənin effektli olmasənı təsdiq edir. Aşağıdakı heyvan növləri ilə müalicələrə daha çox üstünlük verilir.
Davamı →

Yatmazdan əvvəl kəsmik yeyin

Florida Universitetinin (ABŞ) alimləri təyin ediblər ki, yatmazdan əvvəl kəsmik yemək çox faydalıdır.

Alimlər müxtəlif yaşlarda olan bir qrup insanın iştirakı ilə eksperiment aparıblar. Eksperiment iştirakçılarına hər gün yatmazdan 30-60 dəqiqə əvvəl preslənmiş kəsmik yemək tapşırılıb.

4 həftədən sonra alimlər aşkar ediblər ki, eksperiment iştirakçıları bir neçə kilo arıqlayıb, onların əzələləri və sümükləri isə möhkəmlənib. 
Davamı →

Çuğundur şirəsi

Çuğundur şirəsi ən xeyirli şirələrdən biridir. Lakin bu şirədən fayda almaq üçün onu düzgün qəbul etmək lazımdır. Həkimlərin fikirinə görə, çuğundur və onun şirəsi xənçəng əleyhinə təsirə malikdir.

Çuğundur şirəsi qara ciyər üçün çox faydalıdır — qara ciyəri yaxşı təmizləyir, fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qara ciyərin piylənməsinin qarşısını alır. Qara ciyəri möhkəmləndirmək və təmizləmək məqsədi ilə 2 həftə ərzində çuğundur şirəsini için.

50 qr təzə çuğundur şirəsi 50 qr balqabaq şirəsi ilə qarışdırılır, 1 çay qaşığı bal əlavə olunur və hər səhər acqarına qida qəbulundan 20 dəqiqə əvvəl içilir.
Davamı →

Palma yağı haqqında həqiqət

Bütün dünyada ən çox istifadə olunan bitki yağları arasında: palma, soya, raps və günəbaxan yağlarıdır. Palma yağının istehsalı və istifadəsi bütün dünyada ildən ilə artır.

Palma yağı haddında cəmiyyətdə mənfi fikir formalaşıb. KİV-in köməyi ilə bu yağa «təhlükəli» və «ziyanlı» damğası vurulub. Lakin bu heç də belə deyil.

Palma yağının mənbəyi Afrika palma ağacıdır. Bu yağın istehsalı ilə əsasən Malayziya və İndoneziya ölkələri məşğul olur.
Davamı →

Portağal şirəsi - şirələrin kralı

Bütün dünyada portağal şirəsi ən çox sevilən və içilən şirə sayılır. Portağal şirəsi ən dadlı şirələrdən biridir. Bundan əlavə portağal şirəsi həmçinin çox faydalıdır. Onun tərkibində çox miqdarda A və C vitaminləri var. A və C vitaminləri ən güclü antioksidantlardır. Bu o deməkdir ki, bu vitaminlər orqanizmi qocalmaqdan və dağılmaqdan qoruyur, orqanizmi cavanlaşdırır.

Bir çox ölkələrdə təbii portağal şirəsi səhər yeməyinin zəruri atributudur. Portağal şirəsi orqanizmin tonusunu qaldırır, orqanizmi oyadır, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
Davamı →

Xardalın faydaları

Mütəxəssislər soyuq fəsillərdə daha çox xardal yeməyi tövsiyə edirlər. Xardalın tərkibində olan maddələr bəlğəmgətirici və iltihabəleyhinə təsirə malikdir.

Həmçinin xardal immun sisteminin fəaliyyətini stimullaşdırır. Məhz bu xüsusiyyətlərə görə xardal öskürək və soyuqdəymə xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır.

Xardal beyin qan dövranını və beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Metabolizmi aktivləşdirən xardal piylərin parçalanmasını sürətləndirir ki, bu da arıqlamağa kömək edir.
Davamı →