Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

102 üzv, 637 topik

Culepin orqanizmə faydaları

Culep(ərəb. Julab — gül suyu) sakitləşdirici və susuzluğu aradan qaldıran içkidir. Onun əsas tərkibini təzə nanə təşkil edir. Onun hazırlanması zamanı aşağıdakılardan istifadə edilir.
* spirtli içki
* sirop
* mineral mətbəx suyu
* təzə meyvə və giləmeyvələr.

Culepdən dərmanların, miksturaların və tinkturaların hazırlanmasında istifadə edilir. Culep barədə amerika yazıçıları Con Miltonun və Samuel Pepisin əsərlərində də qeydlərə rast gəlinir. Bu yazıçıların qeydlərindən sonra culep bütün dünyada məşhur olmuşdur. Adətən Amerikada burbon tərkibli culeplar hazırlanır. Qədim zamanlarda bu içki kiçik və qapaqlı gümüş qablaşdırmalarda satılıb.

Klassik culep reseptində onun şəkər və ya şəkər siropu, nanə, likör (bəzən rom, viski, burbun, konyak, vodka və s. müxtəlif alkohollu içki) və buzdan istifadə edilir. Culep enli və hündür stəkanlarda satılır. Sərin qalması üçün onu soyuducuda və ya dondurucuda saxlayırlar. Nanəli culep kokteyli çox dadlı olur. Onu alma, şaftalı, nar, çiyələk, üzüm, albalı şirəsi və müxtəlif giləmeyvələrdən də əlavə edərək qəbul etmək mümkündür.
Davamı →

Təbii antibiotik – propolis

Propolis nədir?
Propolis bal arılarının xüsusi olaraq hazırladıqları mürəkkəb tərkibli bir maddədir. Arılar çöldən yem gətirən zaman yeşiklərin girişindən keçəndə ayaqlarını propolis sərilmiş yerə basırlar ki, ayaqları dezinfeksiya olunsun və yeşiyin içinə mikrob gətirməsinlər. Bundan əlavə yeşiyin açıq qalan deşiklərini də propolislə tuturlar.

Onu da nəzərinizə çatdırım ki, arıların ayaqlarının altındakı propolisin tərkibi yeşiyin başqa yerindəki propolisin tərkibi ilə eyni deyildir. Daha dəqiq desək, ayaq altındakı propolis daha keyfiyyətlidir, antibakterial maddələrlə daha zəngindir.
Davamı →

Soyuq fəsillərdə ən faydalı içki

Mütəxəssislərin fikrinə görə, soyuq fəsillərdə kakaonun istehlakı orqanizm üçün çox faydalıdır.
Redinq Universiteti (İngiltərə) alimləri aşkar ediblər ki, kakao bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların çoxalmasını stimullaşdırır və həmçinin iltihabı azaldır. Nəticədə immun sistemi möhkəmlənir. 

Lakin mütəxəssislərin fikrinə görə, bununla kakaonun orqanizmə olan faydası bitmir. Kakaonun daha vacib faydası onun sinir sisteminə olan müsbət təsiridir. Kakaonun tərkibində olan maddələr neyronların (sinir hüceyrələri) bərpasını stimullaşdırır, onların arasında olan əlaqələri bərpa edir. 
Davamı →

Bal damarları xolesterindən təmizləyir

Vaşinqton Universiteti (ABŞ) alimləri araşdırma zamanı aşkar ediblər ki, balın tərkibində olan maddə damarları xolesterindən təmizləyir və bununla da infarkt və insultun riskini azaldır.

Xolesterinin yığılması nəticəsində damarlar daralır, zəifləyir, öz elastikliyini itirir. Belə damarların partlaması riski çox yüksək olur. Bu isə öznövbəsində infarkt və ya insulta səbəb ola bilər.

Araşdırma göstərib ki, balın təsirindən damarlarlarda yığılmış xolesterin 30% qədər azalır. Bunun səbəbi balın tərkibində olan şəkər treqalozadır. Məhz treqaloza damarların xolesterindən təmizlənməsi proseslərini stimullaşdırır.

Bal qanın ürəyə axmasını gücləndirir ki, bu da damarları genişləndirir. Balın tərkibində olan antioksidantlar isə damarlarda trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Davamı →

Qatıqla faydalı içkilər

Payız və qış fəsillərində soyuqdəymə və virus xəstəliklərinin sayı kəskin artır. Özünüzü bu xəstəliklərdən qorumaq istəyirsinizsə, ədviyyatlar əlavə olunmuş qatıq için. Nəzərə alın ki, təzə qatıq daha faydalıdır.

Qatıq bağırsaqların mikroflorasına çox müsbət təsir edir ki, bu immun sistemini möhkəmləndirir. Ədviyyatlar isə güclü mikrob və virus əleyhinə təsirə malikdir. Mütəxəssislər hər gün 1 stəkan müxtəlif ədviyyatlar əlavə olunmuş qatıq içməyi tövsiyə edirlər.
Davamı →

Kəklikotu çayı

Soyuqdəymə zamanı müalicəvi məqsədlərlə istifadə olunan dəmləmələrdən biri də kəklikotu çayıdır. Kəklikotu tarixi çox qədim olan bitkidir və ondan dərman kimi istifadə hələ IV-V əsrlərə gedib çıxır.

O zaman yerli sakinlər bilirdilər ki, bu bitkinin soyuqdəymə, bağırsaq xəstəliklərində faydası çoxdur. Müasir elmə kəklikotunun 400-ə qədər növü məlumdur.

İmmun sistemini gücləndirən kəklikotu çayı qrip və soyuqdəymə ilə mübarizədə kömək edir. Soyuqdəymə xəstəliklərinin ilk simptomlarında kəklikotu çayı insanın səhhətinə, əhvalına müsbət edir, xəstəliyin inkişafını dayandırır.
Davamı →

Zəncəfil yaddaş üçün faydalıdır

Zəncəfil əlavə olunmuş qidaların və zəncəfil çayının istehlakı beyinin aktivliyini artır və yaddaşı daha möhkəm edir. Tailand alimləri yeni araşdırma zamanı sübut ediblər ki, zəncəfil beyinin əsas funksiyalarını xeyli yaxşılaşdırır.

Araşdırmada 60 orta yaşlı qadın iştirak edib. Qadınlar 2 qrupa bölünüb. Zəncəfil ekstraktını qəbul edən qadınlarda yaddaşın yaxşılaşması qeyd olunub.

Alimlərin sözlərinə görə, zəncəfil beyinin qocalmasını ləngidir, beyin hüceyrələrini (neyronlar) qoruyur. Həmçinin zəncəfil baş ağrıları zamanı kömək edir.
Davamı →

Xərçəngi məhv edən müalicə üsulu

Coanna BadviqCoanna Badviq adlı həkim nə az, nə çox düz 7 dəfə tibb sahəsində Nobel mükafatına namizəd olub. O, 95 yaşında dünyasını dəyişib. Badviq fəaliyyəti müddətində öz xəstələrinin 90%-ni xərçəng bəlasından xilas etməyə nail olub.

Başdöndürən uğurlarına rəğmən xanım Badviq əczaçılıq və nüvə sənayesi istehsalçılarının bir nömrəli düşməninə çevrilmişdi. Həkim Coanna əminliklə deyirdi ki, xərçəngin müalicəsi haqda bütün suallara cavab vermək iqtidarındadır.

O bilirdi ki, dünya səhiyyəsi təklif etdiyi ucuz və çox faydalı müalicə üsulunu rədd edəcək. Gözlənilən hal baş verir. Səhiyyə işçiləri onu insanları aldatmaqda günahlandırıb, təklif etdiyi müalicə protokoluna barmaqarası baxırlar. Badviq ruhdan düşmür. Öz müalicə üsulunu yaradır.
Davamı →

Bal istehlakında 5 səhv

Bal olduqca faydalı və müalicəvi məhsuldur. Balın güclü iltihab, virus və mikrob əleyinə təsiri var. Lakin baldan fayda almaq üçün onu düzgün istehlak etmək lazımdır.

1. Balı acqarına yemək olmaz. Bu mədəni qıcıqlandırır, insulinin kəskin şəkildə qalxmasına səbəb olur.

2. Balı digər məhsullarla qarışdırmaq, sıyıq, kəsmik və s. qidalara əlavə etmək olmaz. Balı digər məhsullardan ayrı yemək lazımdır.

3. Balı qaşıqla deyil, suda həll edib qəbul etmək ən faydalı sayılır.

4. Gün ərzində çox bal yemək olmaz, 2-3 çay qaşığı kifayətdir.

5. Balı qızdırmaq, qaynar suya salmaq olmaz. Bu halda bal orqanizmə toksin kimi təsir edir.

Əti nə ilə yemək lazımdır ki, daha faydalı olsun?

Ət insan orqanizmi üçün ən faydalı və vacib qida məhsullarından biridir. Ət dedikdə həmçinin quş əti və balıq də nəzərdə tutulur.

Ət aminturşuları, zülallar, dəmir və s. bu kimi orqanizm üçün əvəzolunmaz maddələri ilə zəngindir. Lakin nəzərə almaq lazımdır ki, ətlə birlikdə qəbul edilən bəzi qidalar və içkilər bu faydalı maddələrin mənimsənilməsini azalda, digərləri isə əksinə artıra bilər. 

Belə ki, ətlə birlikdə süd məhsullarını (qatıq və s.) qəbul etmək olmaz. Süd məhsullarının tərkibində olan kalsium və fosfor dəmirin mənimsənilməsi prosesini pozur.
Davamı →