K vitamini haqqında heç eşitmisiniz?

Vitamin K, çox eşitdiyimiz bir vitamin deyil, təəssüf ki digər vitaminlər qədər adı çəkilmir. Ancaq bu təməl qidaya əhəmiyyət verməmək səhv olardı. Bəs, çoxumuzun eşitmədiyimiz K vitamini nə işə yarıyır?
K vitamininin əsas vəzifəsi
Bu zəruri vitamin çox qan itirməmək üçün qan laxtalanma prosesində görünən zəruri bir komponentdir. Laxtalanmağa kömək etmək, K vitamininin ən çox bilinən bir funksiyasıdır. Bununla birlikdə, K vitamininin faydaları qan laxtalanmasından öndədir və bu vitaminlə sağlamlığınız üçün bir çox xroniki xəstəliklərlə mübarizə edir. K vitamini
Tədqiqatçılar, K vitamininin ürək xəstəliyi, diabet, osteoporoz və xərçəng kimi müxtəlif xroniki xəstəliklərin riskini azalda biləcəyini söyləyir. Əslində, K vitamini ümumiyyətlə damar və toxuma qoruyucu rolunu oynayır.
Ürək xəstəliyi: Daha çox K vitamini istehlak edən insanlarda koronar arteriya xəstəliyi yaşamaq riski daha azdır.
Diabet: İnsulin həssaslığı artırır və nəzarətsiz qan şəkəri və ya diabet riskini azaldır.
Osteoporoz: Vitamin K, sümüklərinizdə kalsium qorumasını qeyri-təbii sümük sıxlığının itirilməsinin qarşısını alan osteokalsin adlı bir Gla proteinini aktivləşdirir.
Xərçəng: Vitamin K qaraciyər və prostat kimi bəzi xərçənglərdən qorunmağa kömək edə bilər.
Vitamin K1 xüsusilə də kələm kimi yaşıl tərəvəzlərdə olur. Çox miqdarda olmasa da, K1 vitamini birbaşa qaraciyərə gedir və sağlam qan laxtalanmasını təmin edir. Vitamin K2, mədə-bağırsaq traktına müdaxilə edən bakteriyalar tərəfindən istehsal olunur; K2 ən yaxşısı, kefir və karamot kimi mayalanmış qidalarda olur. K2 birbaşa qan –damarı divarlarına, sümüklərə qaraciyər xaricindəki toxumalara gedər


Mənbə: topic.az

0 şərh