Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

103 üzv, 675 topik

Şəkəri əvəz edən faydalı qidalar

1. Bal
Yeməklərimizdə ən çox istifadə olunan bu məhsul təbii şəkərlərlə zəngindir. Bal həm də tərkibində vitamin və mineralların çoxluğu baxımından olduqca əhəmiyyətlidir.

2. Banan
Tam yetişmiş bananlar daha çox şəkər ehtiva edir. Tam yetişməmiş bananları isə sobada qəhvəyi rəng alana qədər isitdikdən sonra şirniyyatlarınıza əlavə edə bilərsiniz.

3. Duz
Əslində, şəkər əvəzinə duz istifadə etmək bir qədər təəccüblü görünür. Lakin duzun tərkibindəki maddələr qidanın içində olan təbii şəkəri ortaya çıxarmaq özəlliyinə malikdir.

4. Şirin ədviyyatlar
Darçın, hil, razyana kimi ədviyyatları şəkər əvəzinə istifadə edə bilərsiniz.
Davamı →

Darı yarması

Darı dənli bitkilərdəndir. Əvəllər onu “qızıl dən” adlandırıblar. Darının sarı, ağ, boz və qırmızı rəngələri olur. Ondan şərq ölkələrində də, slavyan ölkələrində də istifadə olunur. O şərqi slavyan ölkələrinin milli yeməyi hesab olunur. Onu digər dənli qidalardan fərqləndirən tərkibində yağın miqdarının çox olması və orqanizmdən antibiotiklərin xaric olunmasını sürətləndirməsidir.

Bu səbəbinə görə mütəxəssislər antibiotik qəbulundan sonra darıdan hazırlanan yeməklərlə qidalanmağı məsləhət bilir. Darı orqanizm üçün çox faydalı olan dənli qidalardandır. Ondan əsasən sıyıqların hazırlanmasında istifadə olunur. Darı dənələri sarının açıq qəhvəyiyə çaları rəngdə olur.
Davamı →

Üzüm yarpağı bu xəstəliklərdən qoruyur

Həm meyvəsindən, həm də yarpağından istifadə edilən üzüm yarpağı çox faydalı bitkidir. Üzüm sirkə və spirtli içki istehsalında da geniş istifadə olunur. Həmçinin tibdə də istifadə edilir və vitamin və minerallarla zəngindir. Bundan əlavə üzüm yarpağının da faydaları çoxdur.

Yeməklərdə tez-tez istifadə edilən yarpağın tərkibində mövcud olan A vitamini ilə göz sağlamlığınızı qoruya bilərsiniz. Həmçinin dəmir ilə zəngin olan yarpaq qansızlığın qarşısını alar.
Davamı →

Popkorn faydalıdırmı?

Alıb yediyimiz popkorn tərkibindəki yağa görə olduqca kalorilidir. Bundan əlavə, onun tərkibində qoxu gücləndirən maddələr də var, ancaq bütün bu zərərli qatqılar olmasa, popkorn dənəcikləri əslində heç də zərərli deyil, bunun tam əksinə olduqca faydalıdır.

Popkorndan zövq alarkən, həm də faydalanmaq istəyirsinizsə, onu ev şəraitində hazırlamaq lazımdır. Həm də bunu mikrodalğalı sobada deyil, qaz plitəsində etmək daha yaxşıdır.
Davamı →

Bu xəstəliklər zamanı pomidor yemək olmaz

Ən faydalı tərəvəzlərdən biri olan pomidor orqanizmi vacib vitamin və minerallarla təmin edir, ürək-damar və xərşəng xəstəliklərindən qoruyur. Lakin bu faydalı məhsulun da müəyyən əks-göstərişləri mövcuddur. Beləliklə, hansı xəstəliklər zamanı çoxlu pomidor yemək arzuolunmaz sayılır?

1. Allergiya
İstənilən digər parlaq meyvə-tərəvəz və giləmeyvələr kimi, pomidor da allergiyaya səbəb ola bilər.

2. Öd daşı xəstəliyi
Orqanik turşularla zəngin olan pomidor həzm proseslərini yaxşılaşdırır, ödün ifrazını artırır. Bu çox yaxşı xüsusiyyət olsa da öd daşı xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə ziyan vura bilər.
Davamı →

Qara pomidor

Bəziləri hesab edir ki, qara pomidorun yetişdirilməsi üçün adi pomidorun genləri dəyişidirilib. Lakin bu belə deyil, bu pomidor növü hələ sovet vaxtından tanınır və seleksiya işlərinin nəticəsidir. Yabanı qara pomidorlar Cənubi Afrikada yetişir.

Qara pomidorların çoxlu sayda növləri var, onların rəngi tünd bənövşəyidən, qəhvəyi və qaraya qədər ola bilər. Azərbaycanda da bu növlər yetişdirilir. 

Belə hesab olunur ki, adi qırmızı pomidorla müqayisədə qara pomidor qat-qat daha faydalıdır. Onun tərkibində antioksidant maddələri və vitaminlər daha çoxdur. Bu səbəbdən qara pomidorun bir çox üstünlükləri var:
Davamı →

Gecə qidalanmaq üçün 5 faydalı məzə

1. Gilas
Yay meyvələrinin ən sevilənlərindən biri olan gilas eyni zamanda yuxuya dalmanı da asanlaşdıran bir meyvədir. Şişkinliyə xeyirdir və tərkibindəki antioksidanlarla ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucudur.

Axşam yeməkdən sonra 15 gilas 1 porsiya meyvə yeyə bilərsiniz, amma hər şeyin artığının yağ olaraq yığıldığını və porsiyalara diqqət etməli olduğunuzu unutmayın.
Davamı →

Faydalı turşu

Dünyanın ən faydalı qidalarından biri də kələm turşusudur. Məlumata görə, kələm turşusu xərçəngdən tutmuş bir çox ölümcül xəstəliyi müalicə edir.

Kələm maqnezium və kaliumla zəngindir. Bu minerallar ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır. Kələm turşusunun tərkibində bağırsağın dostu olan bol miqdarda laktik turşu və probiotiklər var. Kələm turşusu çox yeməklə insanlar bağırsaq və mədə xərçəngi kimi xəstəliklərin qarşısını ala bilərlər.
Davamı →

Körpənin inkişafına mənfi təsir edən qidalar

Amerika alimləri araşdırmalar nəticəsində aşkar ediblər ki, hamiləlik zamanı yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı gələcək uşağın beyninə və endokrin sisteminə ciddi ziyan vurur.

Nəticədə uşaqda bəzi sinir-psixiki pozulmaların riski artır.

Global Look Press xəbər verir ki, alimlər meymunlar üzərində eksperiment aparıblar. Hamilə meymunlar 2 qrupa ayrılıb. Onların bir qrupu hamiləlik boyu çox yağlı, digər qrupu sağlam qida alırdı. Birinci qrupunda olan meymunların balaları 2-ci qrupla müqayisədə daha əsəbi və narahat olub, onların iştaha, yuxu və yaddaşla problemləri müşahidə olunurdu.
Davamı →

Çörəkdən imtina üçün 8 səbəb

Görəsən, bizim nənə və babalarımız ağlına gətirərdimi ki, bəşər tarixinin möcüzələrindən biri sayılan çörək nə vaxtsa sağlamlığın düşməni elan olunacaq. Son vaxtlarda qlütensiz çörək dəbdəbir. Qənnadı məhsullarından imtina sağlam həyat tərzinə doğru mühüm addım kimi qiymətləndirilir. Minlərlə bloger instaqramda paylaşır ki, çörəkdən imtina etməklə özünə ən böyük yaxşılığı edib.

Onların nəticələri heyrət doğurur: Dəri yaxşılaşır, çəki azalır və bədən enerji ilə dolur. Bəs, görəsən, bütün bunlarda həqiqətlər varmı?
Davamı →