Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

100 üzv, 616 topik

Ananas qabığının faydaları

Ananas çox ləzzətli və faydalı meyvədir. Vitamin və mineral mənbəyi olaraq ən sağlıqlı meyvələr arasında yer alan ananasın yararları sadəcə meyvəsində deyil, qabığında da çox miqdarda var.

Ananas qabığı arıqlamağa kömək edir
Ananasın iç qabığında ananasdan iki qat daha çox bromelanin maddəsi var. Bu səbəblə həzmə kömək edir və arıqlamağa kömək edən maddələr arasında yer alır. Ananas qabığı sellülitləri təsirli formada yox edir. Mükəmməl bir sidikqovucu olduğu üçün bədəndəki artıq mayeni ataraq, arıqlamağa kömək edir. Şişkinliyi aradan qaldırır. Arıqlamaq üçün mütləq ananas qabığı çayı içməlisiniz.
Davamı →
 

Şərbətin insan orqanizminə faydaları

Şərbət soyuq və ya isti halda içilən spirtsiz içkidir. Şərbətin hazırlanmasında su, bal, ədviyyatlar və ya müxtəlif dərman bitkilərindən istifadə edilir. Adətən şərbət balın və bitki dəmləməsinin suda həll olunmasından hazırlanır. Şərbətin hazırlanma tarixi qədim zamanlara gedib çatır.

X – XI əsrlərdə şərbət isti halda içilib. O zamanlar şərbət ev şəraitində hazırlanıb, bazarlarda, yarmarkalarda və əhalinin çox toplaşdığı yerlərdə satılıb. Şərbətin hazırlanması zamanı ətirli və müalicəvi bitkilərdən (reyhan, şalfey, qızılgül, nanə, zəncəfil və s.) istifadə edilir.

Ən qədim şərbət isə ball şərbəti hesab edilir. Onu tək və ya qarışım şəklində içmək mümkündür. XX əsrə qədər MDB məkanında yaşayan insanlar içki vasitəsi kimi əsasən şərbətdən istifadə ediblər. Sonralar isə şərbətin yerini çay və ya kofe tutub. Şərbət dəmləmə və ya qaynadılma üsulu ilə hazırlanır.
Davamı →
 

Frappe

frappeFrappe (fran. frapper – vurmaq, tıqqıldatmaq, zərbə endirmək) qatı və soyuq kokteyllərdəndir. Onun əsas tərkibi süd, dondurma və meyvə siropundan ibarətdir. Frappe əsasən alkoholsuz içkilərdən hesab edilir, amma, bəzən onu sərt alkohollu içkilərə əlavə edirlər. Frappe kremlərə, likörlərə, tinkturalara, biterlərə əlavə edilərək də içilir. Bəzən frappeyə şokolad, meyvə və giləmeyvə əlavə edib içilir. Onu buzlu və buzsuz içmək mümkündür. Mütəxəssislər gün ərzində 50 ml-dən çox alkohollu frappe içməyi məsləhət bilmir. O soyuq halda və udum-udum içilən içkidir.

Ən məşhur frappe Kofe Frappedir. Onu Nestle şokolad firması hazırlayır. Bu frappe tez hazırlanan qidalardandır. Kofe Frappenin tərkibində kofe, süd, şəkər var. O buzla içilir.

Alkoholsuz, kofe və meyvə-giləmeyvə tərkibli frappe orqanizmi tonuslandırır. Onun tərkibində çoxlu faydalı maddələr var. Bu maddələrin siyahısında əvəzolunmaz amin turşuları, heyvan mənşəli yağlar və s. var. Süd və dondurma tərkibli frappenin tərkibində çoxlu miqdarda kalsium, fosfor, kalium, dəmir və s. var. 
Davamı →
 

Kompotun faydaları

KompotKompot bir və ya bir neçə meyvənin qarışımından hazırlanan spirtsiz içkidir. Kampotun hazırlanmasında təzə və ya dondurulmuş meyvələrdən və şəkər tozundan istifadə edilir. Kompot yay aylarının ən çox sevilən sərinləşdirici içkilərdən hesab edilir.

Kampotu ilk dəfə Fransızlar hazırlayıb. Onu ilk dəfə XVIII əsrtdə Fransada hazırlayıblar. Həmin zaman ilk dəfə meyvə püresi hazırlanmış və sonra onun üzərinə su əlavə edilərək dadlı meyvə içkisi əldə edilmişdir. Kompotun dadı və ətri onun hazırlanmasında istifadə edilən meyvənin növündən asılı olaraq fərqli olur. 500 qram mevədən kompot hazırlamaq üçün 3-4 litr su və 200-300 qram şəkər tozu lazım olur. Kompotu konservləşdirərək qışa saxlamaq mümkündür.

Kompot aşağıdakı qaydada hazırlanır
Kompot saxlamaq üçün istifadə ediləcək bankalar yuyulub sterlizasiya edilir. Sağlam meyvələr yuyulur və qurulanır. Kompotun hazırlanması zamanı iri meyvələrdən istifadə ediləcəksə o zaman meyvələr doğranır. Kompotu giləmeyvələrdən hazırladıqda buna ehtiyac olmur.
Davamı →
 

Nişinin 6 qaydası

Кацудзо НишиCansağlığı ilə bağlı 70.000 ədəbiyyat oxuyan görkəmli yapon alimi Katsudzo Nişi bunlardan yalnız 362-sini məqbul sayaraq, 6 Qaydadan ibarət olan öz dahiyanə Sağlamlıq Sistemini yaratmışdır. Özündə qaçışı (qaçmadan), masajı (masaj etmədən), həm də Yoq sistemini birləşdirən bu qaydalara gündə iki dəfə (səhər-axşam) əməl edən və düzgün qidalanan hər kəs bütün xəstəliklərdən,həmçinin, “əsrin bəlası” kimi çox bədheybət ad qazanmış xərçəngdən ömürünün sonunadək ehtiyat etmiyə bilər.

BİRİNCİ QAYDA: düz və bərk yataq
Sağlam olmaq və uzun ömr sürmək istəyən hər kəsin çarpayısı o dərəcədə düz və bərk olmalıdır ki, onu incitməsin. Üstünüzə saldığınız örtük o dərəcədə nazik olmahdır ki, üşüməyəsiniz. Yataqda arxası üstə və düz uzanmağa nail olun. Təbiidir ki, uzun illərin pis vərdişindən yaxa qurtarmaq asan olmayacaq. Bir müddət əzab çəkəcəksiniz: yuxunuz qaçacaq, dərhal yan üstə çönməyə cəhd göstərəcəksiniz.
Davamı →
 

Uzvar içkisinin faydaları

Uzvar quru meyvə, giləmeyvə və baldan hazırlanan alkoholsuz içkidir. Uzvar Ukraynanın milli içkisi hesab olunur. İçkinin adı onun hazırlanma texnologiyasına uyğun olaraq adlandırılmışdır. Bunun səbəbi isə ən çox Ukrayna bölgəsində yaşayanların bu içkidən istifadə etməsidir. Uzvarın hazırlanmasında qurudulmuş gavalı, ərik, alma, armud, albalı, kişmiş, zirinc, yemişan, böyrütkən, moruq, itburnu və s. meyvələrdən istifadə edilir. Onu hazırlamaq üçün istifadə edilən meyvə və ya giləmeyvələri quru halda satış məntəqələrindən almaq mümkündür. Uzvarun hazırlanması zamanı istifadə edilən məhsullar təmizləndikdən sonra onu dəmləmək və ya qaynatmaqla içki əldə etmək mümkündür.

Ən dadlı uzvar isə dəmləmə yolu ilə əldə ediləndir. Bu içki ukraynalıların süfrəsini bayram günlərində bəzəyən 12 qidadan biridir. Bu ölkənin adamları yeni ili uzvarla qarşılamağı xoşlayırlar. Qərbi Ukraynada isə uşağın dünyaya gəlişini uzvarla qeyd edirlər. Onlar dünyaya gəlişi uzvarla qeyd edilən uşağın böyüyəndə xoşbəxt olacağına inanırlar. Ən klassik uzvar aşağıdakı qaydada hazırlanır:
Davamı →
 

Morsun orqanizmə faydaları

Mors alkoholsuz, sərinləşdirici içkidir. Morsun tərkibi meyvə, şəkər və baldan ibarət olur. Morsun maksimun dadlı və ətirli olması üçün isə ona sitrus meyvəsinin şirəsi, darçın, mixək, ətirli bitkilər(nanə, ballınanə, şalfey, qaxotu və s.) əlavə olunur.

Mors qədim içkilərdən hesab olunur. Onu ən çox Rusiyada hazırlayıb və içiblər. Morsun tərkibində ən çox meşə giləmeyvələri moruq, böyrütkən, zirinc, quşüzümü və s. qatılıb. Meşə giləmeyvələrindən başqa mors, qırmızı çuğundur, yerkökü və balqabaqdan da hazırlanır.
Mors içkisini iri mağazalardan almaq və ya evdə hazırlamaq mümkündür.
Davamı →
 

Dəniz yosununun faydaları

Yosunlar Yer üzündə yeniş və çoxlu sayda yayılmışlar. Yosunlar hər yerdə (qumluqda, çayda, ödlü, duzlu və turş mühitdə) yaşaya bilirlər. Yosunlara nəm yerlərdə, ağaclarda və evdə də rast gəlmək mümkündür. Yosunlar yüksək temperaturlu və buzlu mühitdə də inkişaf edib arta bilirlər. Onlar sərbəst və ya parazit şəklində yaşayır və inkişaf edirlər.

Yosunlar yaşadıqları ətrafı çoxlu miqdar oksigenlə təmin edə bilirlər. Dəniz yosunları balıqlar və dəniz heyvanları üçün əla məkan sayılır. Bəzi ölkələrdə dəniz yosunları əla delikateslədən hesab olunur. Qida sənayesində dəniz yosunlarından müxtəlif yeməklərin və salatların hazırlanmasında istifadə edilir. Yosunlardan kosmetologiyada, tibbdə, su və su borularının təmizlənməsində istifadə olunur.

Tərkibində çoxlu miqdarda yod və mineralların olduğu üçün yosunlardan iri buynuzlu mal-qaranın yedirilməsi üçün də istifadə edilir. Yosunların ən sadə orqanizm quruluşuna malik olması barədə müxtəlif fikirlər var. Amma bu belə deyil. Yosunların mürəkkəb orqan və toxumalara sahibdirlər. Onların mürəkkəb damar quruluşları var. Onun inkişafı ilə əlaqədar görünüşü bitkini xatırladır. Su yosunları suda olan kartbon qazının udaraq onun oksigenləşməsinə səbəb olur.
Davamı →
 

Bu qida ölüm riskini azaldır

Çinli alimlərin fikrincə, balıq və digər omeqa-3-polidoymamış yağ turşuları ilə zəngin qidaların yeyilməsi bütün səbəblərdən baş verə biləcək ölümləri azaltmağa kömək edir.

Tədqiqatçılar yağ turşularının insan metabolizmasında fəal iştirak etdiyini xatırladırlar. Belə məhsulların qəbul edilməsi xolesterini azaldır, antidepresantların effektivliyini artırır.

16 il davam edən araşdırmada 420 min insan (240729 kişi və 180580 qadın) iştirak edib. Orta hesabla kişilər gündə 15 qram, qadınlar təxminən 11 qram balıq yeyib. Bu müddətdə ərzində 54 min kişi və 31 min qadın ölüb.

Ekspertlər qeyd edirlər ki, bu müddət ərzində kişilər arasında ürək-damar xəstəliklərindən ölüm halları 10 faiz, qaraciyər xəstəliklərindən ölüm halları 37 faiz azalıb. Qadınlarda Altsheymer xəstəliyindən ölüm halı 38 faiz azalıb.
 

Dəniz suyunun müalicə etdiyi 8 xəstəlik

Fransalı bioloq Rene Kenton sübut edib ki, dəniz suyu tərkibinə görə qanın plazmasına (qanın ağ hissəsi) oxşayır.

Dərinin məsamələrindən orqanizmə daxil olaraq dəniz suyu hüceyrələrin yenilənməsi proseslərini sürətləndirir, orqanizmi vacib minerallarla (kalium, kalsium, yod, kükürd, brom və s.) zənginləşdirir. Dəniz suyu bir çox xəstəliklər zamanı faydalıdır.

— Nəfəsalma sistemi xəstəlikləri (bronxit, haymorit, xroniki rinit). Dəniz suyu iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Davamı →