Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

102 üzv, 770 topik

Əfsanəvi cərrah xəstəliklərin gizli səbəblərini açdı

Bütün dünyanın tanıdığı ukraynalı alim, akademik, ürək cərrahı Nikolay Amosov 90 il yaşamış və öz timsalında sübut edib ki, qocalıq prosesini gecikdirmək mümkündür.
Bir çox elmi əsərlərin müəllifi və RON sağlamlaşdırma metodologiyasının («Məhdudiyyətlər və yüklər rejimi») yaradıcısı ömrü uzatmaq, eyni zamanda aydın düşüncəni qorumaq üçün bir çox üsul təklif edib.
Nikolay Amosov qidalanma sisteminə və fiziki aktivliyə böyük əhəmiyyət verirdi. O, hesab edirdi ki, bu iki əsas amil olmadan insan sağlam ola bilməz. Akademik kitablarında açıqladığı nəzəriyyəni öz üzərində sınayıb.
Davamı →

Təzyiqi ölçəndə bu səhvlərə yol verməyin

Rusiya KİV bildirir ki, həkimlər təzyiq ölçən zaman xəstələrin ən yayılmış səhvlərini sadalayıb.
Bu səhvlər təzyiqin düzgün ölçülməməsinə səbəb olur. Bu isə öz növbəsində çox ağır fəsadlara səbəb ola bilər.
1. Tonometrin manjetini paltarın üzərindən taxmaq. Bu təzyiqi olandan 5-40 mm.c.st. çox və ya az göstərə bilər.
2. Çox kiçik manjet. Təzyiqi 5-10 mm.c.st. çox göstərə bilər.
Davamı →

Pomidor şirəsinin möcüzəsi

Avropa və Amerikada radiasiya təhlükəli işlərdə çalışanlara, ofis işçilərinə və müəyyən peşələrdə çalışanlara iş vaxtı hər gün 1 stəkan tomat şirəsi içirirlər.
Avropada marketlərdə ən çox satılan şirə elə pomidor şirəsidir.
Alimlər bildirir ki, müasir insan, xüsusən şəhərdə yaşayanlar hər gün bir stəkan təzə pomidor şirəsi içməlidir.
Pomidor şirəsinin hansı xəstəliklərdə faydalı olduğunu araşdırıb.
Pomidoru sağlamlıq üçün qiymətli edən tərkibindəki likopin adlı qırmızı piqmentdir. Bu piqment çox güclü antioksidant təsir edir.
Davamı →

D vitamini çatışmazlığı koronavirusa yoluxma riskini artırır

D vitamini koronavirusun ilk hücum etdiyi tənəffüs sistemi, həmçinin güclü immunitet sisteminin fəaliyyəti üçün çox əhəmiyyətlidir. Belə ki, onun olmaması COVID-19 ilə yoluxma riskini artırır.
D vitamini günəşin ultrabənövşəyi radiasiyasının təsiri altında bədəndə sintez olunan yağda həll olunan bir qidadır. Britaniyadan olan mütəxəssislər deyirlər: bu vitamin immuniteti gücləndirmək və koronavirus infeksiyası vəziyyətində respirator xəstəliklərin qarşısını almaq üçün mütləqdir.

Davamı →

Ağciyərlərin dərmanı keçibuynuzu

Keçibuynuzu bitkisinin ürək-damar xəstəliklərindən tutmuş həzm sisteminin fəaliyyətinə qədər bir çox faydaları var.
Onu çiy şəkildə qatıqla qarışdırıb yemək daha faydalı hesab olunur.
Keçibuynuzunun tərkibində yüksək miqdarda lif var. Kalsium, kalium, dəmir və natrium kimi minerallarla zəngin olan bu bitkidə həm də bol miqdarda lif var. Bu xüsusiyyəti sayəsində keçibuynuzunun meyvələri mədə-bağırsaq xəstələri üçün çox əhəmiyyətlidir.
Davamı →

Zəncəfilin koronavirusa təsiri varmı?

Azərbaycanın baş infeksionisti Cəlal İsayev zəncəfilin koronavirusa qarşı müsbət təsirinin olması məsələsinə aydınlıq gətirib. O açıqlamasında bildirib ki, nə sarımsağın, nə soğanın, nə də zəncəfilin bu virusa qarşı müalicəvi təsiri yoxdur.
C.İsayev qeyd edib ki, adlarını sadaladığı məhsullar sadəcə insan orqanizminin immun sisteminin güclənməsinə kömək edir:

Davamı →

Koronavirusa necə qalib gəlməli

Кoronavirus dünya boyu yayılıraq bütün planetdə panika yaradıb: hər gün minlərlə yeni yoluxma və ölüm faktları açıqlanır. Xeyli sayda şəhər və bəzən hətta ayrı-ayrı ölkələr karantin rejimindədirlər: aviareyslər, beynəlxalq miqyaslı vacib tədbirlər, idman oyunları və musiqi festivalları təxirə salınıb.
Son həftələrdə Avropa infeksiyann episentrinə çevrilib, dünyanın digər yerlərində — Latın Amerikası, ABŞ və Yaxın Şərqdə yoluxanların sayı gündən-günə artır.
Davamı →

Kəpək

Kəpək — baş dərisində əmələ gələn  çirkin kiçik pulcuqlardı.
Belə pulcuqlarla  bəzədilmiş saçlar estetik baxımdan xoş görünmədikləri üçün insana narahatlıq verir
Kəpək qaşınma və dərinin qızartısı ilə müşayiət edilə bilər və insanın fiziki cəhətdən əziyyət çəkməsinə səbəb ola bilər
Saçlar canlı görünmürlər və parlaqlığını itirirlər
Adətən kəpək sıx saç tökülməsi ilə müşayiət olur
Davamı →

Sarımsağın müalicəvi xüsusiyyətləri

Arxeoloji qazıntılar zamanı qədim şumerlərin sarımsaqdan dərman kimi istifadə etdikləri üzə çıxıb.
Qədim Misirlilərin də sarımsaqla qidalandıqları və ondan dərman kimi istifadə etdikləri barədə məlumatlar var. Tarixi mənbələrdə misir ehramları inşa edilərkən Firon Xeopsun işçilərə çoxlu sarımsaq yedirtdiyi barədə bilgilər tapılıb.
Xaç yürüşləri zamanı sarımsaq Fransaya aparılıb və oradan da Avropaya yayılıb. Misirdə sarımsaqdan ölümcül xəstəliklərə qarşı dərman kimi istifadə etməklə yanaşı onun müqəddəs bitki olduğuna inanaraq qəbirlərə qoyarmışlar.
Davamı →