Рейтинг
+106.21

sağlam həyat tərzi

98 üzv, 577 topik

Sağlam qidalar

«Time» jurnalı tarixin bütün dövrlərində orqanizm üçün ən faydalı olan 50 bitki və qidanın siyahısını dərc edib. Tufts Tibb Mərkəzlərinin dietoloqlarının hazırladığı siyahıdan bəzi bitki və təamların faydalı xüsusiyyətləri orqanizmin sağlamlığı üçün olduqca əhəmiyyətlidir.

1. Ghe yağı — hind mətbəxində istifadə olunur. Dadlı və orqanizm üçün faydalıdır. Duzsuz kərə yağından əldə edilir. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri, dəri və gözaltı qırışları aradan qaldırır, qan dövranının fəaliyyəti üçün çox faydalıdır;

2. Harissa sousu — Mərakeş mətbəxinə aid olan həddindən artıq acı ədviyyatdır. Sousda bibər, zeytun yağı, sarımsaq və bəzi acı ədviyyatlardan istifadə olunur. Tərkibində xalestrol və şəkərin olmaması onun orqanizm üçün faydalılıq dərəcəsini artırır. İmmun sistemini gücləndirir.
Davamı →
 

Sodalı suyun faydaları

Aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, sodanı suyun içərisinə töküb içmək sağlamlığa faydalıdır. Bu su bədəndəki PH dəyərinin tarazlıqda qalmasına kömək edir. Orqanizmdə turşulu şəraitin əngəllənməsini təmin edərək, sağlıq baxımından möcüzəvi faydalar göstərir.

Toksinləri sürətli şəkildə atır
Şəhər həyatında çirkli havanın, yediyimiz bəzi orqanik olmayan qidaların bədənimizdə yaratmış olduğu zəhər irəliləyən zamanlarda sağlamlığımızı ciddi şəkildə hədələyə bilir. Ancaq soda əlavə edərək içilən su bu çirkli tullantıların bədənimizdən sürətli şəkildə atılmasına kömək edir.
Davamı →
 

Plovun ziyanları

Düyü çox faydalı diyetik məhsul sayılır. Lakin bunu bütün düyü növlərinə şamil etmək düzgün deyil. Aş bişirəndə istifadə etdiyimiz ağ cilalanmış düyünün (biz ona «uzun düyü» deyirik) əksinə xeyirdən çox ziyanları var.

Uzun düyünün istehsalı zamanı o, bütün qişalardan təmizlənir. Hansı ki, bu qişalar düyünün əsas faydalı hissəsidir. Onların tərkibinə qidalı liflər, maqnezium, B qrupu vitaminləri daxildir. Emaldan sonra bizə faktiki olaraq yalnız karbohidratlar qalır.

Davamı →
 

Cavanlaşdıran resept

Müxtəlif vitaminlər, makro və mikroelementlərlə zəngin olan cücərdilmiş buğda orqanizmə güclü cavanlaşdırıcı təsir edir.


Sizə cücərdilmiş buğda ilə çox faydalı cavanlaşdırıcı qarışığın reseptini təqdim edirik.
Hərəsindən yarım stəkan cücərdilmiş buğda, bal, qoz, hərəsindən 1/3 ç.q. üyüdülmüş darçın və zəncəfil götürülür. Qozla buğda blenderdə əzilir, bal, ədviyyatlar əlavə olunur, yaxşı qarışdırırlır. Gündə 2 dəfə yeməkdən 20 dəqiqə əvvəl 1 ç.q. olmaqla qəbul olunur. Qarışığı soyuducuda saxlayın.
Davamı →
 

Ayaqlara qulluğun vacib qaydaları

Ayaqları sağlam saxlamaq, əzələləri rahatlaşdırmaq və gərginliyi azaltmaq üçün nəmləndirici kremlərdən istifadə kifayət etmir. Mütəxəssislər ayaqlarda gərginliyi azaltmaq üçün gündə ən az bir neçə dəqiqə ayaqyalın gəzməyi məsləhət görür.

1. Möhkəmləndirmə məşqləri
Əzələlər zamanla sıxlaşır, nəticədə ağrı və digər problemlərə səbəb ola bilir. Ağrıları məşqlərlə aradan qaldırmaq olar.
Ayaq barmaqlarınızı hərəkət etdirin, bir neçə dəfə büküb açın.
Ayaq barlaqlarınızla qələm qaldırın.
Ayaqlarınızın altına dəsmal sərin və onu irəli-geri hərəkət etdirin.
Ayağınızın altına tikanlı və ya tennis topu qoyaraq onu yuvarlayın.
Davamı →
 

Kəsmikli banan


Bu qarışımın saymaqla bitməyən faydaları vardır, həm uşaqlar həm böyüklər üçün olduqca faydalı bir qidadır, çox dadlıdır hətta kiçik uşaqlar belə həvəslə yeyə bilir. Qarışımın çox faydalı olması üçün yaxşı olar kənd südünü çürüdüb (bunun üçün südə 1-2 damcı soda qarışdırmaq kifayətdir) süzüb bananla qarışdırasınız.

Uşaqlar üçün gündə 1 ədəd banan 2 xörək qaşığı kəsmik böyüklər üçün isə 2 ədəd banan 5 xörək qaşığı kəsmiyi bir birinə qarışdırıb ac qarına yemək lazımdır, sümük inkişafı, kalsium çatışmazlığı üçün mükəmməl bir qarışımdır, bu məqsədlə uşaqların hər gün yeyilə biləcək qidası olmalıdır, bu qarışım insanın əhval ruhiyyəsini yüksəldir, insanın sinir oyanıqlığını azaldır, ürək, əzələ zəifliyi üçün faydalıdır, yorğunluğu götürür əsəb sakitləşdirici təsir edir, kişilər üçün faydalıdır çinsi istəyi çox artırır (hətta qoz fındıqdan belə qüvvətlidir), klimaks keçirən xanımların hər gün istifadə edəcəyi qida olmalıdır çünki bu dövrdə kalsium itkisinin və çox tərləmənin qarşısını alır.
Davamı →
 

Xaşxaş faydalıdır

Bir çox insanlarda xaşxaş yalnız narkotiklərlə assosiasiya edilir. Lakin bu bitkinin dəymiş toxumları orqanizmə heç bir narkotik təsir etmir. Əksinə onlar çox faydalıdır.

Xaşxaş bütün dünyada kulinariyada geniş istifadə olunur. Xoş dadından əlavə xaşxaşın çox qiymətli müalicəvi xüsusiyyətləri də var. Xaşxaş antioksidantlar, flavonoidlər, antosianlar, orqanik turşular, vitaminlər və minerallarla zəngindir.
Davamı →
 

Min illik şəfa və gənclik iksiri

Bahalı vitamin, mineralları və kremləri bir kənara buraxmağın zamanı gəldi. Çünki bütün bunları əvəz edəcək daha sağlıqlı bir alternativ var. «Təbiətin multivitamini” adlandırılan sümük suyu cildin, sümüklərin, immun və həzm sisteminin ən yaxşı qoruyucusu hesab edilir.

Tibbin atası olan Hippokrat xəstəliklərin bağırsaqlardan başladığını deyib. Buna görə də bədənimizi müalicə edərkən ilk növbədə bağırsaqlardan başlamalıyıq. Bağırsaqların müalicəsində ən effektiv üsul isə sümük suyundan istifadə etməkdir.
Davamı →
 

Kefirin faydaları

Həzmə kömək edir. Bağırsaq florasını tənzimləyir.

Qidaların həzm edilməsinə və əmilməsinə yardımçı olur.

Bağırsaqlarda bu faydalı mikroorqanizmlər azaldığında ishal, qəbizlik, udma pozuqluqları yarana bilir. Kefir tərkibindəki təbii mikroorqanizmlərlə bu problemlərin qarşısını almağa kömək olur.

Həmçinin immuniteti gücləndirir, betakaroten olan tərkibi ilə immunitet sistemini dəstəkləyir, bədəndə yığılan toksin maddələrin törəməsini önləyərək, immunitet sistemini gücsüzləşdirən mikroorqanizmləri məhv edir.

Tərkibindəki yüksək miqdarda kalsiumla sümüklərin inkişafını dəstəkləyən kefir, böyümə dövründəki uşaqlara və yaşlıların artan kalsium ehtiyacına dəstək verir.

Gün ərzində 2 stəkan kefir içmək gündəlik kalsium ehtiyacının təxminən yüzdə 60 faizini təmin etmiş olur.
Davamı →
 

Ailənin rasionunda süzmə

Tarix boyu süzmə süfrəmizin ayrılmaz bir hissəsinə çevrilmişdir. Ən çox uşaqların əlavə qidaya başlamaqları səbəbilə evdə, təbii süddən, sevə-sevə hazırlanan süzmənin faydalarını bölüşmək istəyirik. Süzmə olduqca faydalı və az kalorilidir. ( 100 qr-da təxminən 60-80 kKal). O parazit bakteriyaları aradan götürür, mədədə olan mikrafloranı yaxşılaşdırır və immuniteti artırır. Hələ qədim zamanlardan səyyahlar özləri ilə bu məhsulu qurudulmuş halda uzun yola götürürdülər, çünki həm doyumlu, həm faydalı, həm də gec xarab olan məhsullardandır.

Üstəlik süzmə istənilən zaman az miqdarda suyla qarışdırıldıqda yenidən qatıq ola bilər və yaxud ona lap çox su əlavə etsək, sərinləşdirici bir ayran əldə edə bilərik.
Davamı →