Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

102 üzv, 637 topik

Tibbi bankalardan nə zaman istifadə etməli?


El arasında soyuqdəyməyə qarşı istifadə olunan müalicə üsullarından biri də banka qoymaqdır. Lakin həkimlər və xalq təbabəti biliciləri bildirirlər ki, arterial təzyiq yüksək olanda, ürək xəstəlikləri və temperatur zamanı banka qoyulması əks təsir göstərə bilər. Kürəkdə səpgi və sızanaqlar çox olanda da banka qoyulması məsləhət görülmür.

Dermatoloqların fikrincə, el arasında təsirli vasitə hesab olunan banka qoymaq bəzi hallarda dərini zədələyə bilər.
Davamı →

Çay nələrə zərərdir?

Alışdığımız çay orqanizmə xeyirdir. Amma hamıya, hər zaman və istədiyi miqdarda yox.

Mədə xorasında
Çay həzm prosesinə kömək edir. Amma siz mədə və onikibarmaqbağırsağın xorasından, eləcə də mədə turşuluğunun yüksək olmasından əziyyət çəkirsinizsə, çay içməyi azaldın. Sağlam mədədəki fosfor turşusu birləşmələri mədə turşusu birləşmələri mədə turşusunun sekresiyasını aşağı salır.

Yadda saxlayın ki, çayın bir komponenti teofilindir. Teofilin isə bu birləşmənin funksiyasını azalda bilər, nəticədə mədə turşusunun miqdarı xeyli artar. Bu isə öz növbəsində xoranın sağalmasına mane olur. Buna görə də çayın sayını azaldın, tünd çay içməyi isə birdəfəlik tərgidin.
Davamı →

Üzüm qabığının faydaları

İsveçrə alimləri aşkar ediblər ki, üzüm qabığının tərkibində olan «resveratrol» adlı güclü təbii antibiotik ən təhlükəli xərçəngin inkişafının qarşısını alır. Cenevrə Universiteti alimlərinin fikrinə görə, resveratrol ağciyər xərçənginin müalicəsində kömək edə bilər.

Resveratrol həmçinin ağciyər xərçənginin profilaktikası üçün də çox faydalıdır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına əsasən ağciyər xərçəngi ən təhlükəli xərçəng forması sayılır və digər xərçəng növləri arasında ən tez-tez ölümə səbəb olur.
Davamı →

Dondurulmuş qidalar zərərlidirmi?

Dondurma prosesində qidaların iy, dad və ya qida dəyərində heç bir dəyişiklik olmadığı üçün qidaları saxlamaq üçün ən yaxşı üsullardan biri dondurmaq hesab olunur.

Dondurulmuş qidaların müsbət cəhətləri:
— Təbii halda qorunduqları üçün daha faydalıdır.
— Lazımi şərtlər yerinə yetirildikdə uzun müddət saxlamaq mümkündür.
— Yuyulub, təmizlənmiş halda olduğu üçün istifadə edərkən çox vaxt sərf edilmir.
Davamı →

Gündə 10 min addımın 5 önəmli faydası

1. Diabeti gecikdirir
Gündə nizamlı olaraq atılan 10 min addım insulin müqavimətini sındırıb, diyabetin inkişaf riskini azaldır. İnsulin müqavimətinin sındırılması nəticəsində qanda şəkərin səviyyəsi nizamlanır və xüsusilə ailəvi diabet xəstəliyi olan şəxslərdə diabetin ortaya çıxmasını ləngidir.

2. Xərçəngə qarşı qoruyucudur
Gündə 10 min addım atmaq eyni zamanda xərçəngə tutulma riskini də azaldır. Məsələn bağırsaq hərəkətlərinin sürətlənməsi sayəsində bağırsaq xərçəngi riski azalarkən, arıqlama sayəsində də bir çox xərçəng növünün qarşısı alınır.
Davamı →

Damarları təmizləyən, ürəyi qoruyan yağlı məhsul

Belə hesab olunur ki, yağlı məhsullar ürəyə ziyan vurur, damarların tıxanmasına, aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Lakin bunu bütün yağlı məhsullara aid etmək olmaz. Əksinə bəzi çox yağlı məhsullar ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, aterosklerozun riskini azaldır. Bu ilk növbədə yağlı pendir növlərinə aiddir.

Dublin Universiteti kollejinin (İrlandiya) alimləri elmi araşdırmanın nəticələrinə əsaslanaraq sübut edir ki, yağlı pendir ürək üçün ən faydalı məhsullardan biridir. Bunun səbəbi pendirin pendirin xüsusi strukturu və tərkibində olan kalsium və kazein zülalıdır.
Davamı →

Sodanın 3 müalicəvi təsiri

1. Xərçəng əleyhinə təsir
Soda xərçəng xəstəliyindən xilas edərək, kimya terapiyanın effektivliyi artırır. Bu qənaətə Lüdviq Universitetinin (Almaniya) xərçəng üzrə tədqiqatçı alimləri gəliblər.

Mütəxxəsislərin sözlərinə görə, suda qarışdırılmış sodanın istifadə edilməsi xərçəng toxumalarını müaliyəcəyə daha həssas edir. Şiş böyüyən zaman onun ətrafına oksigen daxil olmur, nəticədə isə turşuluq artır. Soda isə turşuluğu neytrallaşdırır.

2. Doğuşu asanlaşdırır
Liverpul Universiteti (İngiltərə) alimləri sübut edir ki, adi soda məhlulu çətin doğuşlar zamanı qadınlara kömək edir. Alimlərin sözlərinə görə soda uşaqlığın turşuluğunu neytrallaşdırır ki, bu da doğuşu asanlaşdırır.
Davamı →

Cücərmiş qozun faydaları

Ümumilikdə qozun insana faydaları çoxdur. Amma cücərdilmiş qozun müalicəvi təsiri inanılmazdır.
1000 illik tarixi olan cücərmiş qoz təbabətdə bu xəstəliklərdə tətbiq olunur:

— Bağırsağı toksinlərdən təmizləyir
— Qanı təmizləyir
— Artrit və kataraktaya qarşıdır
— Beynin işini yaxşılaşdırır
— Ürək-qan damar sistemini gücləndirir
— Qalxanabənzər vəzinin işini aktivləşdirir .

Ona görə zobu, hormonal pozuntusu, diabeti, ürək-damar problemi, hətta xərçəngi olan xəstələrə qozu adi halda yox, cücərdib yemək məsləhətdir.
Davamı →

Hər gün alma yemək üçün 12 səbəb

Alma ən faydalı meyvələrdən biri sayılır. İngilislər deyir ki, hər gün 1 alma yeyən insanın həkimi işsiz qalacaq. Almanın orqanizmə olan faydasını tibb də təsdiq edir. Kardioloqlar israrla xəstələrinə hər gün bir neçə alma yeməyi tövsiyə edirlər.

Almanın sağlamlıq üçün faydaları:
1. Kalium və dəmirlə zəngin olan alma insanın ürək-damar sistemi üçün olduqca xeyirlidir. Ürək-damar sistemi xəstəliklərin profilaktikası üçün hər gün bir neçə alma yemək lazımdır.

2. Dünya onkoloqları sübut edir ki, almanın daim qəbulu insanı xərçəng xəstəliklərindən qoruya bilər.

3. Sellülozla (təbii liflər) zəngin olan alma bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliklə mübarizədə kömək edir. Qəbizlikdən əziyyət çəkən insanlar hər gün səhər tezdən alma yeməlidir. Bu bağırsaqları «oyadacaq» və gün ərzində daha yaxşı işləməyə kömək edəcək.

4. Almada olan sellüloz orqanizmi toksinlər, şlaklar və digər ziyanlı maddələrdən təmizləyir.

Davamı →

Bişmiş çuğundurun misilsiz faydaları

Bişmiş çuğundur sözün əsl mənasında superməhsuldur. Bu ucuz tərəvəzin saysız faydaları mövcuddur. Bir çox qidalanma üzrə mütəxəssislər hər gün bir neçə tikə bişmiş çuğundur və ya çuğundur salatı yeməyi tövsiyə edirlər.

— İlk növbədə liflərlə zəngin olan bişmiş çuğundur bağırsaqları yumşaq təmizləyir, qəbizliyin qarşısını alır.

— Bişmiş çuğundur orqanizmi ziyanlı maddələrdən (şlaklar, toksinlər, radionukleidlər, ağır metalların duzları və s.) təmizləyir. Bu səbəbdən mütəxəssislər bişmiş çuğunduru ziyanlı istehsalatlarda işləyən insanlara yeməyi tövsiyə edirlər.
Davamı →