Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

100 üzv, 616 topik

Şərq uzunömürlülüyünün 10 sirri

Şərqlilərin uzunömürlü olması dünyada bir fakt kimi qəbul olunur. Şərq təbiblərinin və müdriklərinin uzunömürlülüklə bağlı mühakimələrinin, sağlamlığa fərdi yanaşmalarının, təbii vasitələrdən istifadə etmələrinin, şərq xalq təbabətinin möcüzələrinin bir çoxu bizə də məlumdur. Bütün bunlarla yanaşı şərq təbabəti uzunömürlü olmaq üçün 10 qızıl qaydaya riayət etməyi tövsiyə edir. 

1. Hər qida qəbulundan sonra 100 addımlıq məsafə qət edin.

2. Heç vaxt alkoqoldan istifadə etməyin.

3. Bitkilərlə qidalanın və bitki mənşəli yağlardan istifadə edin.
Davamı →
 

Yuxu haqqında 20 müdrik məsləhət

Ayurvedin (Hind xalq təbabət sistemi) yuxu haqqında 20 müdrik məsləhəti olduqca önəmlidir.

1. Yatmazdan əvvəl dabanlarınızı soyuq su ilə yuyun və təbii sakitləşdirici yağla silin. Əgər insan hər gün dabanlarını küngüt yağı ilə massaj edərsə, onun immun sistemi artar və dabanları heç zaman ağramaz.

2. Yatmazdan əvvəl bir neçə dəqiqə nəfəsalma hərəkətləri etmək və ya meditasiya ilə məşğul olmaq lazımdır.

3. Yatan zaman nə qədər az paltar geyinilərsə, bir o qədər yaxşı olar. Əsasən də yatanda corab geyinmək məsləhət görülmür.
Davamı →
 

Dəvəquşu ətinin faydaları

Dəvəquşu ən böyük quşdur. Onun qanadları olmasına baxmayaraq uça bilmir. Dəvəquşu qanadlarının forması onun uçmasına mane olur. Dəvəquşunun uzun və nazik ayaqları onun sürətlə qaçmasına şərait yaradır. Bu quşlar saatda 70 kilometr sürətlə dayanmadan qaça bilir. Dəvəquşular əsasən düzənlik ərazilərdə yaşayır. Onlara ən çox Cənub-Şərqi Afrikada, İraqda, İranda və Ərəbistanda rast gəlmək olur. Bu ölkələrin düzənlik sahələrində dəvəquşuları özləri yumurta qoyub bala böyüdürlər.

XVII — XIX əsrlərdən sonra yer kürəsi əhalisinin ətə olan tələbatı bu quşun bir çox öklələrdə süni surətdə yetişdirilməsinə səbəb oldu. Belə ki, həmin dövrlərdən başlayaraq bəzi ölkələrdə dəvəquşunun artırılması üçün fermalar yaradıldı və onların artırılması üzrə işlər aparılmağa başlandı. İndi Azərbaycanda da dəvəquşunun yetişdirilməsi ilə məşğul olan fermalar fəaliyyət göstərir. Dəvəquşu çox məhsuldar heyvandır. O 12-14 ay ərzində tam inkişaf həddinə çatır və soyuğa davamlıdır.
Davamı →
 

Yeməkdən sonra bunları etməyin

Bir çox insan yeməkdən sonra uzanır, film izləyir yaxud yatır. Ancaq yeməkdən sonra bunları etmək sağlamlığa mənfi təsir edir. Yeməkdən sonra bunları etməyin:

Yatmaq
Əgər insan yeməkdən dərhal sonra yatmağa uzanırsa qarın köpü mümkünlüyü artır. Araşdırmalara əsasən, yatmağa çox qalmış yeyən insanlarda insult riski aşağıdır. Yatmağa bir neçə saat qalmış yemək məsləhətdir.
Davamı →
 

Təzə fındığın faydaları

Fındıq bir çox faydalı maddələrlə zəngindir. Onun tərkibində polidoymamış yağlı turşular, vitaminlər (xüsusilə B qrupu, E), müxtəlif makro və mikroelementlər (marqan, mis, maqnezium, fosfor, sink, kalium və s.), aminturşuları, zülallar, fitosterollar və s. var.

Mütəxəssislər təzə fındığı ən faydalı hesab edir ki, onun tərkibində olan qiymətli maddələrin miqdarı daha çoxdur.

1. Yağlı turşularla zəngin olduğundan fındıq ürək və damarların sağlamlığını qoruyur, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, aterosklerozun qarşısını alır.
Davamı →
 

Qarpızı ilıq yemək faydalıdır

Yayın sevimli deserti olan qarpız adətən soyuq yeyilir. Lakin mütəxəssislər bunu düzgün hesab etmir.

Diyetoloqlar kəsilməmiş qarpızı ev temperaturunda saxlamağı və yeməyi tövsiyə edir. Məsələ burasındadır ki, ev temperaturunda qarpızda yetişmə prosesləri sürətlənir və bunun nəticəsində faydalı maddələrin miqdarı artır. Bu xüsusilə karotinoidlər və likopinə aidir.

Karotinoidlər orqanizmdə ən güclü antioksidant olan A vitamininə çevrilir. Bu vitamini orqanizmi sərbəst radikalların təsirindən qoruyur, bizi cavan saxlayır, gözəl dəri və yaxşı görmə üçün çox vacibdir.

Davamı →
 

Hər gün çiy soğan yemək üçün 10 səbəb

Təbiət insana çoxlu sayda təbii dərmanlar bəxş edib. Bu xüsusilə tərəvəzlərə aiddir. Bütün tərəvəzlər əsl təbii dərmanlardır. Müxtəlif tərəvəzlərin gündəlik qəbulu bizi bir çox xəstəliklərdən qoruya bilər, həyatımızı daha uzun və sağlam edə bilər.

Soğan ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Mütəxəssislər soğanı hər gün çiy halda yeməyi, soğan qabıqlarından hazırlanmış dəmləmələri içməyi tövsiyə edirlər. Nəzərə almaq lazımdır ki, soğandan maksimum fayda almaq üçün onu çiy halda (salatlar, buterbrodlar və s. tərkibində) yemək lazımdır. Bişirilmə zamanı soğanda olan bir çox faydalı maddələr məhv olur. Soğanın sağlamlıq üçün faydaları bunlardır:
Davamı →
 

İş yerində qidalanma

İş yerində çox zaman çayla şirniyyat və ya konfetlə aclıq hissini basdırmağa çalışırıq. İş yerində sizin üçün həm dadlı həm faydalı olan atışdırmalıqlar olaraq aşağıdakıları məsləhət görürəm:

Kənd qatığı doyurucu qida məhsuludur. Şirin olmayan və konservantsız yoqurt da uyğun atışdırmalıqdır.

Qara düyü, bulqur, kinoa, çia, arpa yarması qlikemik indeksi aşağı olan məhsullardır və uzun müddətlik toxluqhissi verir.
Davamı →
 

Şaftalı suyunun faydaları

Şaftalı suyu C, E və K vitaminləri, fosfor, maqnezium, mis, sink, kalium, manqan, dəmir və kalsium kimi minerallarla zəngin yay içkisidir.

Əsl vitamin anbarı olan şaftalı suyu orqanizmin ehtiyac duyduğu faydalı qida dəyərləri ilə təmin edir.

Hipokalemiyanın qarşısını alır
Qandakı kalium çatışmazlığı hipokalemiya adlanır. Bu, ürək döyüntülərinin tezliyinin və əzələlərin zəifləməsinə səbəb olur. Kalium dəyərləri baxımından zəngin olan şaftalı suyu hipokalemiyanın qarşısını alır, əzələ toxumasının regenerasiyasını yaxşılaşdırır.
Davamı →
 

Tonometr alanda nələrə diqqət etməli?

Hipertoniyanı “lal qatil” adlandırırlar. Simptomsuz inkişaf edən bu xəstəlik insult və infarktın əsas səbəbidir.

Məhz bu səbəbdən həkimlər hər gün təzyiqi ölçməyi tövsiyə edir ki, bu hipertoniyanı vaxtında aşkar etməyə və müalicəyə başlamağa yardım edir. 

Arterial təzyiqi ölçən cihaz (tonometr) hər bir evdə olmalıdır. Tonometri düz seçmək lazımdır. 

Bilək nahiyəsinə taxılan tonometrlər daha kiçikdir və istifadədə asandır. Lakin manjeti olan və qolun yuxarı hissəsinə taxılan tonometrlər daha dəqiq və etibarlı sayılır.
Davamı →