Рейтинг
+106.21

sağlam həyat tərzi

98 üzv, 576 topik

Uzunömürlü cərrahdan faydalı məsləhətlər

Uzun və məhsuldar həyat — 103 il yaşamış məşhur cərrah, professor Fyodor Qriqoryeviç Uqlov qibtə oyadan sağlamlığa malik idi. Onun adı dünyanın ən yaşlı cərrah kimi Ginnessin Rekordlar Kitabına düşüb. 

Professor artıq çəki ilə qida qəbulunun normadan artıq olmasının bir çox xəstəliklərin səbəbi olduğunu və vaxtında ifratçılıqdan imtina ediləcəyi təqdirdə, vəziyyətin əməliyyata çatdırılmayacağının mümkün olduğunu hesab edirdi. Onun fikrincə, artıq çəki immunitetlə çalışma qabiliyyətini zəiflədir. Artıq çəkinin yetkin yaşda — maddələr mübadiləsinin zəiflədiyi, fiziki fəallığın isə, bir qayda olaraq, azaldığı dövrdəki zərəri xüsusilə böyükdür.
Davamı →
 

Sarımsaqlı qatığın faydalı xüsusiyyətləri

Sarımsaqlı qatıq qədimdə yemək kimi deyil, müalicəvi vasitə kimi istifadə olunurdu. Onun köməyi ilə soyuqdəymədən tutmuş qəbizliyə qədər bir çox pozulmaları müalicə edirdilər. Sarımsaqlı qatıq həqiqətən çox yaxşı müalicəvi və profilaktik vasitə kimi isifadə oluna bilər.

— bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır, disbakteriozu müalicə edir
— qəbizliyi aradan qaldırır
— qurd əleyhinə təsir edir
Davamı →
 

Qışda başıaçıq gəzmək doğrudurmu?

Fəsillər dəyişdikcə, geyimlərimiz də dəyişir. Hər fəslin öz geyim tərzi var. Yayda daha rahat, yüngül geyimlərə üstünlük veririk, qışda isə əksinə, daha qalın geyinirik.

Amma nədənsə, qış geyimlərini bəzi insanlar sevmir. Həmin geyimlərin onları narahat etdiyini və buna görə də imtina etdiklərini deyirlər.

"İnsanların ilk imtina etdikləri qış geyimi papaqdır" desək, yanılmarıq. Bədənlərinə nə qədər qalın geyinsələr də, bir çox gənclər papaq taxmaq istəmir. Kimisi başını narahat etdiyini, kimisi yaxşı görünmədiyini, yaraşmadığını, kimisi də saçlarına ziyan etdiyini bildirir.
Davamı →
 

Meyvə və tərəvəzlərdəki zərərli maddələri necə təmizləmək olar?

Sağlam və gümrah olmaq üçün meyvə və tərəvəzin rolu böyükdür. Təəssüf ki, son illərdə yetişdirilən meyvə və tərəvəzlərin, xüsusilə xaricdən gətirilən məhsulların tərkibi elə də ürəkaçan deyil. Və bu sahə getdikcə inkişaf etməkdədir. Bir çox hallarda yerli fermerlər həm bostan məhsullarının yetişdirilməsində, həm də bağçılıqda məhz GMO (genetik modifikasiya olunmuş orqanizm) mənşəlli toxumlara, bitki şitillərinə üstünlük verirlər.

İstehlakçı kimi hər birimiz mövsümü olaraq yetişdirilən bu məhsulları alarkən keyfiyyətsizliyini hiss edirik.
Davamı →
 

Yaşıl çay, yoxsa qara çay?

Yaşıl və qara çay əslində eyni çay kolundan yığılır. Fərq yalnız çay yarpaqlarının emalındadır.
Qara çay xüsusi şəraitdə qurudulur ki, nəticədə onun tərkibi bir qədər dəyişilir (fermentasiya olunur). Yaşıl çay xüsusi emala məruz qalmır.

Bir çox insanları maraqlandıran suallardan biri: hansı çay daha faydalıdır — yaşıl yoxsa qara? 

1. Yaşıl çayda kofein maddəsi qara çayla müqayisədə daha çoxdur. Kofein çox faydalı maddədir. Kofein beyində amiloid zülalın yaranmasının qarşısını alır. Bu zülal beyində toplanaraq beyinin fəaliyyətini pozur, qocalıq ağıl zəifliyinin inkişafına səbəb olur.
Davamı →
 

Faydalı süd

Süd məhsulları orqanizmin kalsiuma olan ehtiyacını ödəmək üçün əvəzedilməz qidalardır. Bunun üçün adətən biz inək südündən geniş şəkildə istifadə edirik. Amma mütəxəssislər keçi südünün insan orqanizminə daha faydalı olduğunu bildirirlər. 

Türkiyəli diyetoloq Oya Neva Demirkol bildirir ki, keçi südü inək südündən daha çox kalsiuma malikdir. Bu da sümüklərin sağlam formalaşmasında və osteoporoza qarşı qorumada böyük rol oynayır. Keçi südü kalsiumdan əlavə fosfor, maqnezium, A vitamini və selenium, potasium və B qrupu vitaminləri ilə də zəngindir. 1 stəkan keçi südü gündəlik kalsium ehtiyacının haradasa yarısını, B vitamini ehtiyacının 20 faizini qarşılaya bilir.
Davamı →
 

Kərə yağlı çay

Rahatladıcı və yumşaldıcı təsiri sayəsində çay cəmiyyətimizin ayrılmaz hissəsi olub. Hələ qədim zamanlardan min bir dərdin dərman olan çay şifahi xalq ədəbiyyatımızda da xüsusi yer tutub, ona mahnılar və şeirlər yazılıb.
 
Müxtəlif ölkələrin mədəniyyətlərindən asılı olaraq çayı hər xalq özünəməxsus şəkildə içir. Məsələn, bizdə çayı milli şirniyyatlar və mürəbbə ilə içməyi daha çox sevirlər, Türkiyədə şəkərlə qarışdıraraq, Tibetdə duzlu, İngiltərədə isə südlü çaydan istifadə edirlər.
Davamı →
 

Hər səhər bir qaşıq bal

Bal həqiqətən çox güclü müalicəvi və profilaktik vasitədir. Səhər acqarına 1 çay qaşığı bal yemək xüsusilə faydalıdır.

1. Bal həm orqanizmin ümumi immunitetini, həm də ağız boşluğunun selikli qişalarının yerli immunitetini möhkəmləndirir ki, bu da bizi qripp və soyuqdəymə xəstəliklərindən qoruyur.

2. Bal bağırsaqlara antiseptik təsir edir, burada yaşayan zərərli mikrobları öldürür.
Davamı →
 

Faydalı cütlüklər

Amerika jurnalı Nutrition xəbər verir ki, bəzi məhsulları birlikdə istehlak etmək lazımdır ki, onlar biri birinin faydasını artırır.

1. Alimlər fikir veriblər ki, balıqla sarımsağın birlikdə istehlakı xolesterolu daha yaxşı aşağı salır.

Davamı →
 

Balıq ətindən düzgün faydalanmaq üçün 5 qayda

1. Balığın səhhətinizə yararlı tərəflərindən istifadə etmək istəyirsinizsə, onu çox qızartmayın. Çünki qızaran ət daha çox yağ çəkir və vitamin dəyərini itirir.

2. Menyuda balıq varsa, yanına mütləq tərəvəzlərdən bir neçəsini əlavə edin. Çünki balığın tərkibində çox az miqdarda C vitamini var. Balıqla tərəvəzi bir arada yesəniz, vitamin balansını qoruya bilərsiniz.

3. Ürəyin fəaliyyətini qorumaq və Omeqa3 vitamin kompleksindən yararlanmaq istəyirsinizsə, həftədə 2 dəfə balıq yeyin.
Davamı →