Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

103 üzv, 675 topik

Yun Çyuan nöqtəsinin sirri

Ayaq altında ikinci və üçüncü barmağın düz mərkəzində yerləşən Yun Çyuan nöqtəsini " orqanizmin qapısı” adlandırırlar. Bir çox xəstəliklərin çarəsi də elə bu qapıdan başlayır.

Bu nöqtənin yaxşı işləyib-işləməməsinin metodunu və nöqtənin massajı ilə hansı xəstəliklərdə effect əldə etmək olar?
Davamı →

Molokan kələminin faydaları

Duzlu kələm soyuq fəsillərdə bizi bir çox vitamin və minerallarla təmin edə bilər. Duzlu kələmin tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini var. Bu vitamin insanın immun sistemini möhkəmləndirir, infeksiyalara olan davamlılığını artırır.

Həmçinin duzlu kələmin tərkibində B6 vitamini var. Bu vitamin zülalın daha yaxşı mənimsəniləməsinə kömə edir ki, duzlu kələmi ət xörəkləri ilə birlikdə yemək çox yaxşıdır. Duzlu kələm kalium, dəmir, maqnezium, sink kimi minerallarla zəngindir.
Davamı →

Ballı kəsmik

Kəsmik və bal birlikdə dəyəri və vitamin tərkibinə görə ən möcüzəvi ikilidir. Orqanik, yağsız kəsmiyin üzərinə 1-2 qaşıq bal töküb yemək immuniteti möhkəmləndirir, müxtəlif səbəblərdən zəifləmiş orqanizmi bərpa edir. 

Ona görə bu iki ərzağı mütləq və birlikdə yemək lazımdır. Bu qarışımı ya səhərlər, ya da axşam yuxudan əvvəl qəbul edin.

O, vitamin ehtiyatını artırır, mədə-bağırsaq sisteminin işini yaxşılaşdırır, antistress təsir göstərir, yuxunu bərpa edir. 
Davamı →

Kartofu qabığı ilə birgə qızardın

Həkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir. Alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.

Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır.
Davamı →

Türk qəhvəsi faydalıdır

Kofeinlə bol olan türk qəhvəsi metabolizmi sürətləndirdiyi üçün arıqlamağı asanlaşdırır. 

İdman etmədən öncə yağ yandırmağı asanlaşdırır.

Tərkibindəki kofein miqdarı metabolizmin sürətlənməsində iştirak edir. 

Qara ciyərin piylənməsinin qarşısını alır.

Bədəndən zərərli maddələrin xaric edilməsinə kömək olur.
Davamı →

Dərimiz nədən xəbər verir?

Dərimiz bizim güzgümüzdür – desək yanılmarıq məncə, qarşımızdakı insanın dərisinə baxıb sağlamlığı haqqında yetərincə məlumatlanmaq olar. Aşağıda yazdığım yazıda dəri rənginin dəyişməsi dəridəki səpgilər, hansı vitamin və mineral çatışmazlığının dərimizə təsiri və sairələrin bizim sağlamlığımıza necə təsir etdiyini görəcəksiniz.

1. Dəri solğunluğu, quruluğu: Əgər dərinizdə solğunluq, quruluq, tük tökülməsi əlamətləri varsa heç bir təlaşa düşməzdən əvvəl gündə 2-3 litr çiy su içməyə başlayın. Bunu 2-3 həftə etdikdən sonra dəri əlamətlərinə baxın, əgər keçməsə qandan analiz verərək qanda qalxanabənzər vəz hormonlarını yoxlatdırın. Qalxanabənzər vəzin zəif işləməsi, qanda yodun çatışmazlığı varsa saydığım dəri əlamətləri tez yorulma, əsəbilik və ürəkdöyünmələrdə olmalıdır.
Davamı →

İmmuniteti möhkəmləndirən qidalar

Payız-qış fəsillərində soyuqdəymə xəstəliklərinin sayı kəskin artır. Bu xəstəliklərdən qorunmağın ən yaxşı üsulu immuniteti daim yüksək səviyyədə saxlamaqdır. Mütəxəssislərin fikrinə görə, bu işdə bəzi qida məhsulları kömək edə bilər.

1. Toyuq bulyonu
Kollaqen, minerallar və aminturşuları ilə zəngin olan toyuq bulyonunu «təbii antibiotik» adlandırırlar. Bulyon immun sistemini aktivləşdirərək virus və soyuqdəymə xəstəliklərinin riskini azaldır. Təbii ki, söhbət «kənd» toyuğundan bişirilmiş bulyondan gedir.

Bulyonun tərkibində olan «sistein» adlı amin turşusu nəfəs yolları xəstəlikləri zamanı çox yaxşı kömək edir — bəlğəmin çıxmasını asanlaşdırır, nəfəsalmanı yüngülləşdirir, sağalmanı tezləşdirir.
Davamı →

Sağlam həyat tərzini necə qurmalı?

Biz hər gün adi çaydan istifadə edirik. Çayın özü də dərman bitkisidir, amma xammal, yəni, təzə yığılmış yaşıl çay yarpaqları fermentlənir. Fermentlənmə çox sadə bir məsələdir. Yaşıl yarpaqlar ot tayası kimi üst-üstə yığılır, üzəri müşəmbə ilə örtülür, nəticədə yarpaqlarda müəyyən bir temperatur əmələ gətirir, sonda onların rəngi qaralır. Adi qara çayla yaşıl çay arasında çox böyük bir fərq vardır, yaşıl çay vitamin və mineral tərkibi cəhətdən adi qara çaydan üstündür. Lakin qara çayın tərkibində kofeinin miqdarı yaşıl çaydan 10 dəfə çoxdur, bu da o deməkdir ki, qara çayın zərərləri daha çoxdur.

Yaxşı olardı ki, qara çayı gündə 1-2 stəkandan artıq içməyəsiniz. Qara çay bədənin mühitini turşlaşdırır və bundan sonra orqanizm müalicəyə çətin tabe olan xəstəliklərə qapı açır.
Davamı →

Culepin orqanizmə faydaları

Culep(ərəb. Julab — gül suyu) sakitləşdirici və susuzluğu aradan qaldıran içkidir. Onun əsas tərkibini təzə nanə təşkil edir. Onun hazırlanması zamanı aşağıdakılardan istifadə edilir.
* spirtli içki
* sirop
* mineral mətbəx suyu
* təzə meyvə və giləmeyvələr.

Culepdən dərmanların, miksturaların və tinkturaların hazırlanmasında istifadə edilir. Culep barədə amerika yazıçıları Con Miltonun və Samuel Pepisin əsərlərində də qeydlərə rast gəlinir. Bu yazıçıların qeydlərindən sonra culep bütün dünyada məşhur olmuşdur. Adətən Amerikada burbon tərkibli culeplar hazırlanır. Qədim zamanlarda bu içki kiçik və qapaqlı gümüş qablaşdırmalarda satılıb.

Klassik culep reseptində onun şəkər və ya şəkər siropu, nanə, likör (bəzən rom, viski, burbun, konyak, vodka və s. müxtəlif alkohollu içki) və buzdan istifadə edilir. Culep enli və hündür stəkanlarda satılır. Sərin qalması üçün onu soyuducuda və ya dondurucuda saxlayırlar. Nanəli culep kokteyli çox dadlı olur. Onu alma, şaftalı, nar, çiyələk, üzüm, albalı şirəsi və müxtəlif giləmeyvələrdən də əlavə edərək qəbul etmək mümkündür.
Davamı →

Təbii antibiotik – propolis

Propolis nədir?
Propolis bal arılarının xüsusi olaraq hazırladıqları mürəkkəb tərkibli bir maddədir. Arılar çöldən yem gətirən zaman yeşiklərin girişindən keçəndə ayaqlarını propolis sərilmiş yerə basırlar ki, ayaqları dezinfeksiya olunsun və yeşiyin içinə mikrob gətirməsinlər. Bundan əlavə yeşiyin açıq qalan deşiklərini də propolislə tuturlar.

Onu da nəzərinizə çatdırım ki, arıların ayaqlarının altındakı propolisin tərkibi yeşiyin başqa yerindəki propolisin tərkibi ilə eyni deyildir. Daha dəqiq desək, ayaq altındakı propolis daha keyfiyyətlidir, antibakterial maddələrlə daha zəngindir.
Davamı →