Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

98 üzv, 600 topik

Balıq uşaq orqanizminə necə təsir edir?

Uşaq yaşlarında ayda heç olmazsa bir dəfə balıq yemək gələcəkdə təhlükəli xəstəliklərin çoxunun inkişaf riskini azaldır.

İsveçin Höteborq Universitetinin alimlərinin apardıqları tədqiqatın nəticələri bu faktı təsdiq edib.
İsveçli diyetoloqlar uşaq yaşlarında yeyilən balıq və balıq məhsullarının potensial faydasını üzə çıxarıblar. Məlum olub ki, böyüməkdə olan orqanizmin rasionuna daxil olan balıq ot qızdırmasının (pollinoz) inkişaf riskini xeyli azaldır.
Davamı →
 

Rəqsin beyinə təsiri

1. Bu, neyroplastikanızı artırır
Nyu-Yorkda Albert Eynşteyn Tibb Kollecinin rəhbərliyi altında aparılan yeni araşdırmada tədqiqatçılar insanın qocalma sürəti ilə əqli qabiliyyət göstəricilərini qiymətləndiriblər. Araşdırma 75 yaşından yuxarı yaşlı vətəndaşlar üzərində aparılıb. Onun məqsədi isə fiziki fəallığın zehnə və ya idrakın itiliyinə təsirini araşdırmaq olub. Tədqiqatın nəticələri “Yeni İngiltərə” tibb jurnalında dərc olunub.

Əldə olunan nəticələrə görə, rəqsdən başqa digər fiziki hərəkətlər zehni itiliyə müsbət təsir göstərmir. Müntəzəm olaraq rəqslə məşğul olmaq əqli gerilik riskini 76% -i azaldır. Nevroloq Robert Katsman izah edib ki, rəqs edən insanlar daha yüksək koqnitiv ehtiyatlara və yüksək mürəkkəb sinir hüceyrələrinə malikdir. Rəqslər beynin neyron yolunu bərpa etməyə vadar edir, bununla da neyroplastikaya kömək edir.
Davamı →
 

Su içməmək hansı xəstəliklər yaradır?

Su həyatdır. İnsan sağlamlığının əsasını təşkil edir. Bəs az su içmək və ya bədənin susuz qalması hansı xəstəliklər yarada bilər?

Yorğunluğunuzun əsas səbəbi su içməmək ola bilər.
Sağlam insan vücud ağırlığının kişilərdə 60, qadınlarda isə 50 faizi sudan ibarətdir. Bu göstərici yeni doğulan körpələr üçün 70faiz təşkil edir. Beynin 95 faizi və ağciyərlərin 90 faizi sudur. Vücudda olan suyun 2 faizinin azalması nəticəsində yorğunluq, diqqət əksikliyi, yaddaş ilə bağlı problemlər ortaya çıxır.
Davamı →
 

Sağlam qidalar

«Time» jurnalı tarixin bütün dövrlərində orqanizm üçün ən faydalı olan 50 bitki və qidanın siyahısını dərc edib. Tufts Tibb Mərkəzlərinin dietoloqlarının hazırladığı siyahıdan bəzi bitki və təamların faydalı xüsusiyyətləri orqanizmin sağlamlığı üçün olduqca əhəmiyyətlidir.

1. Ghe yağı — hind mətbəxində istifadə olunur. Dadlı və orqanizm üçün faydalıdır. Duzsuz kərə yağından əldə edilir. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri, dəri və gözaltı qırışları aradan qaldırır, qan dövranının fəaliyyəti üçün çox faydalıdır;

2. Harissa sousu — Mərakeş mətbəxinə aid olan həddindən artıq acı ədviyyatdır. Sousda bibər, zeytun yağı, sarımsaq və bəzi acı ədviyyatlardan istifadə olunur. Tərkibində xalestrol və şəkərin olmaması onun orqanizm üçün faydalılıq dərəcəsini artırır. İmmun sistemini gücləndirir.
Davamı →
 

Sodalı suyun faydaları

Aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, sodanı suyun içərisinə töküb içmək sağlamlığa faydalıdır. Bu su bədəndəki PH dəyərinin tarazlıqda qalmasına kömək edir. Orqanizmdə turşulu şəraitin əngəllənməsini təmin edərək, sağlıq baxımından möcüzəvi faydalar göstərir.

Toksinləri sürətli şəkildə atır
Şəhər həyatında çirkli havanın, yediyimiz bəzi orqanik olmayan qidaların bədənimizdə yaratmış olduğu zəhər irəliləyən zamanlarda sağlamlığımızı ciddi şəkildə hədələyə bilir. Ancaq soda əlavə edərək içilən su bu çirkli tullantıların bədənimizdən sürətli şəkildə atılmasına kömək edir.
Davamı →
 

Plovun ziyanları

Düyü çox faydalı diyetik məhsul sayılır. Lakin bunu bütün düyü növlərinə şamil etmək düzgün deyil. Aş bişirəndə istifadə etdiyimiz ağ cilalanmış düyünün (biz ona «uzun düyü» deyirik) əksinə xeyirdən çox ziyanları var.

Uzun düyünün istehsalı zamanı o, bütün qişalardan təmizlənir. Hansı ki, bu qişalar düyünün əsas faydalı hissəsidir. Onların tərkibinə qidalı liflər, maqnezium, B qrupu vitaminləri daxildir. Emaldan sonra bizə faktiki olaraq yalnız karbohidratlar qalır.

Davamı →
 

Cavanlaşdıran resept

Müxtəlif vitaminlər, makro və mikroelementlərlə zəngin olan cücərdilmiş buğda orqanizmə güclü cavanlaşdırıcı təsir edir.


Sizə cücərdilmiş buğda ilə çox faydalı cavanlaşdırıcı qarışığın reseptini təqdim edirik.
Hərəsindən yarım stəkan cücərdilmiş buğda, bal, qoz, hərəsindən 1/3 ç.q. üyüdülmüş darçın və zəncəfil götürülür. Qozla buğda blenderdə əzilir, bal, ədviyyatlar əlavə olunur, yaxşı qarışdırırlır. Gündə 2 dəfə yeməkdən 20 dəqiqə əvvəl 1 ç.q. olmaqla qəbul olunur. Qarışığı soyuducuda saxlayın.
Davamı →
 

Ayaqlara qulluğun vacib qaydaları

Ayaqları sağlam saxlamaq, əzələləri rahatlaşdırmaq və gərginliyi azaltmaq üçün nəmləndirici kremlərdən istifadə kifayət etmir. Mütəxəssislər ayaqlarda gərginliyi azaltmaq üçün gündə ən az bir neçə dəqiqə ayaqyalın gəzməyi məsləhət görür.

1. Möhkəmləndirmə məşqləri
Əzələlər zamanla sıxlaşır, nəticədə ağrı və digər problemlərə səbəb ola bilir. Ağrıları məşqlərlə aradan qaldırmaq olar.
Ayaq barmaqlarınızı hərəkət etdirin, bir neçə dəfə büküb açın.
Ayaq barlaqlarınızla qələm qaldırın.
Ayaqlarınızın altına dəsmal sərin və onu irəli-geri hərəkət etdirin.
Ayağınızın altına tikanlı və ya tennis topu qoyaraq onu yuvarlayın.
Davamı →
 

Kəsmikli banan


Bu qarışımın saymaqla bitməyən faydaları vardır, həm uşaqlar həm böyüklər üçün olduqca faydalı bir qidadır, çox dadlıdır hətta kiçik uşaqlar belə həvəslə yeyə bilir. Qarışımın çox faydalı olması üçün yaxşı olar kənd südünü çürüdüb (bunun üçün südə 1-2 damcı soda qarışdırmaq kifayətdir) süzüb bananla qarışdırasınız.

Uşaqlar üçün gündə 1 ədəd banan 2 xörək qaşığı kəsmik böyüklər üçün isə 2 ədəd banan 5 xörək qaşığı kəsmiyi bir birinə qarışdırıb ac qarına yemək lazımdır, sümük inkişafı, kalsium çatışmazlığı üçün mükəmməl bir qarışımdır, bu məqsədlə uşaqların hər gün yeyilə biləcək qidası olmalıdır, bu qarışım insanın əhval ruhiyyəsini yüksəldir, insanın sinir oyanıqlığını azaldır, ürək, əzələ zəifliyi üçün faydalıdır, yorğunluğu götürür əsəb sakitləşdirici təsir edir, kişilər üçün faydalıdır çinsi istəyi çox artırır (hətta qoz fındıqdan belə qüvvətlidir), klimaks keçirən xanımların hər gün istifadə edəcəyi qida olmalıdır çünki bu dövrdə kalsium itkisinin və çox tərləmənin qarşısını alır.
Davamı →
 

Xaşxaş faydalıdır

Bir çox insanlarda xaşxaş yalnız narkotiklərlə assosiasiya edilir. Lakin bu bitkinin dəymiş toxumları orqanizmə heç bir narkotik təsir etmir. Əksinə onlar çox faydalıdır.

Xaşxaş bütün dünyada kulinariyada geniş istifadə olunur. Xoş dadından əlavə xaşxaşın çox qiymətli müalicəvi xüsusiyyətləri də var. Xaşxaş antioksidantlar, flavonoidlər, antosianlar, orqanik turşular, vitaminlər və minerallarla zəngindir.
Davamı →