Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

102 üzv, 770 topik

Turşu yeməyin faydaları

Turşu evdə şüşə qabda və əlverişli şəraitdə hazırlanarsa sağlamlıq üçün son dərəcə faydalıdır. Sağlam insanlarda turşunun həftənin 2 günü maksimum 1 ovuc içi qədər istifadəsi yetərlidir. Bəs, uyğun şəraitdə altında hazırlanıb yeyildikdə sağlamlığımız üçün faydaları nələrdir? Sadəcə sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşunun 7 faydası bunlardır.
Qan şəkərini tarazlaşdırır
Turşu yemək ilə birliktə yeyildikdə tərkibindəki sirkə sayəsində insulin ifrazını tarazlaşdıraraq qan şəkərini
kontrolda saxlayır. Ancaq diabet və qan təzyiqi ilə yanaşı böyrək xəstəliyiniz varsa turşu yemək sizin üçün bir risk yarada bilər. Buna görə istehlak miqdarında nəzarət etməlisiniz.

Davamı →

Qulançar və onun faydaları

Qulançarın tərkibində maqnezium, fosfor, selenium, sink, natrium, dəmir, mis, kalsium, manqan kimi minerallar və ə A, C, B6, K kimi vitaminlər var.
Qulançarın sağlamlığa faydaları
Tərkibindəki fol turşusu sayəsində tam ürək dostudur.
Kaliumla cəhətdən zəngin, natrium cəhətdən yoxsul bi qidadır.

Davamı →

K vitamini haqqında heç eşitmisiniz?

Vitamin K, çox eşitdiyimiz bir vitamin deyil, təəssüf ki digər vitaminlər qədər adı çəkilmir. Ancaq bu təməl qidaya əhəmiyyət verməmək səhv olardı. Bəs, çoxumuzun eşitmədiyimiz K vitamini nə işə yarıyır?
K vitamininin əsas vəzifəsi
Bu zəruri vitamin çox qan itirməmək üçün qan laxtalanma prosesində görünən zəruri bir komponentdir. Laxtalanmağa kömək etmək, K vitamininin ən çox bilinən bir funksiyasıdır. Bununla birlikdə, K vitamininin faydaları qan laxtalanmasından öndədir və bu vitaminlə sağlamlığınız üçün bir çox xroniki xəstəliklərlə mübarizə edir.
Davamı →

Dəmir, kalsium və maqneziumla zəngin kəklikotu suyu

Gərginliyi azaltan və mikrob öldürücü tərkibi olan kəklikotu xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır və uşaqlarda anemiya üçün müsbət təsir edir. Bəs kəklikotu və kəklikotu suyunun faydaları nədir?
Qoxusu, görünüşü və dadı ilə çox məşhur olan kəklikotu sağlamlığınıza inanılmaz faydalar verir. Kəklikot tərkibindəki vitamin və minerallarla zəngindir və antioksidan təsiri var.
Lakin,kəklikotu suyunun həddindən artıq içilməsi həssas orqanlarda allergiyaya səbəb ola bilər. Başgicəllənmə və ya baş ağrısı yarada bilər.
Davamı →

Sarımsağın bilmədiyiniz 5 zərəri

Sarımsaq həm qida, həm fdədərmandır. Amma onun da çox yeyilməsinin bir çox orqanlara mənfi təsiri var. Xüsusən ac mədəyə və gün ərzində çox miqdarda çiy sarımsaq yemək fəsadlar törədə bilər.
Sarımsağın bilmədiyiniz 5 zərərini təqdim edirik.
Qaraciyəri zəhərləyər
Bu orqan qanı təmizləyir, yağ zülal mübadiləsini tənzimləyir, orqanizmdən zəhərli ammiakı çıxarır. Sarımsaqda olan allisin adlı kimyəvi birləşmə qaraciyərə çox daxil olduqda onu toksiki zəhərləyir.
Davamı →

Siqareti atmağın elmi yolu

Elm adamları nikotinə qarşı iyrənmə hissindən məsul beyin hüceyrələrini aşkar edib. Bu haqda aparılan tədqiqatın nəticələri ilə bağlı «Proceedings of National» Elmlər Akademiyasının jurnalında dərc edilmiş məqalədə deyilir.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, bu kəşf siqaretdən imtina etmək üçün effektiv dərman yaratmağa kömək edəcək. Məqalədə deyilir ki, ilk çəkilən siqaret onu çəkənin beyninə ikiqat təsir göstərir və həm iyrənməyə, həm də zövqə səbəb olur. Siqaret bir vərdiş halına gəldikdə isə ilk ləzzətin əvəzinə nikotinə qarşı davamlı bir meyil yaranır.
Davamı →

Xroniki yorğunluğu yox edən qidalar və vasitələr

Özünüzü davamlı olaraq yorğun hiss edir, başınızı qoymağa bir yer axtarırsınızsa xroniki yorğunluq sindromundan əziyyət çəkirsiniz. Qış mövsümündə bahar yorğunluğu kimi tanınan bu kefsiz haldan siz də xilas ola bilmirsinzisə, deməli, qidalanmada ciddi səhvlərə yol verirsiniz. Mütəxəssislər bu yorğunluq vəziyyətinin qeyri-kafi qidalanmadan və ya səhv tətbiq olunan pəhrizlərdən qaynaqlandığını bildirir.
Günün birinci yarısı şirniyyat məhsulları yeyir daha sonra çox tez yorulduğumuzdan şikayət edirik. Əgər gün ərzində özünüzü şux, gümrah hiss etmək istəyirsinizsə, günə yorğunluq yaradan qəhvə, şirniyyatla başlamayın.
Davamı →

Alma, çuğundur, kök qarışığının möcüzəvi faydası

Payız mövsümünün gəlişi ilə təzə çəkilmiş şirələrin dövrü başlayır. Alma, yerkökü və çuğundurdan hazırlanmış şirə həm cismə, həm də əqlə faydalı olan saysız-hesabsız keyfiyyətləri sayəsində əsl sehrli içki sayılır. Orqanizmə şəfaverici təsiri və çox asan hazırlanması bu şirəni bütün dünyada populyar edib. Bunun üçün sadəcə bazardan alma, yerkökü və çuğundur alıb, onları şirəçəkən maşından keçirmək lazımdır. Vəssalam.
Davamı →

Vərəmli xəstələr yalnız bu müddətdə təhlükəlidir

Vərəm xəstəsi yalnız vərəm mikrobakteriyası ifraz edən halda qorxuludur.
Elmi Tədqiqat Ağciyər Xəstəlikləri İnstitutunun elmi işlər üzrə direktor müavini İradə Axundova bildirib.
İ. Axundova deyib ki, müalicə olunmayan bir yoluxucu vərəm xəstəsi 1 ildə 10-15 yeni xəstə yaradır: "İlk növbədə vərəmin müalicəsi vaxtında və düzgün təyin olunmalıdır. Ona görə də hamıya ilk növbədə tövsiyə edirik ki, vərəmin müalicəsini ftiziator yazmalıdır. Yalnız vərəm sahəsində ixtisaslaşmış həkim vərəmin müalicəsinin düzgün sxemlərini və müddətini bilir.

Davamı →

Parazitləri öldürən, bədəni toksinlərdən təmizləyən çay

Sarıkök, darçın, zəncəfil və bir neçə ədviyyatdan hazırlanan bitki çayı parazitləri öldürməyə, bədəni toksinlərdən və şlaklardan təmizləməyə kömək edir.
Sarıkök
Sarıkökün müalicəvi xüsusiyyətləri hazırda olduqca populyardır. Kurkumin birləşməsi iltihabı azaldır, xərçənglə mübarizə aparır və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
Zəncəfil
Zəncəfil həzm və miqren problemlərini həll etməyə kömək edir. İltihab önləyici xüsusiyyətlərə malikdir və xərçəng kimi ölümcül xəstəliklərlə mübarizə aparır.
Davamı →