Рейтинг
+117.98

sağlam həyat tərzi

103 üzv, 790 topik

Ürəyi dayandıran 11 səhv

Ürək xəstəlikləri və infarktın artması mütəxəssisləri yeni araşdırmalar aparmağa sövq edir.
Alimlər ürək xəstəliklərinə səbəb olan 11 faktı aşkarlayıb. Bu səhvlərə son qoymaqla ölüm riskini azalda bilərsiniz. 


1. Gec yuxudan durub, yeməyi gec yemək. Ürək sağlamlığı üçün yaxşı yuxu və dadlı səhər yeməyi şərtdir. 

2. Acmadan yemək. Metabolizmanın sürətini pozur və ürəyi yorur. 

3. Yatmazdan əvvəl yemək. Yuxuda orqanizmin dincəlməsini əngəlləyir və ürəyin yükünü artırır.
Ardı →

Enerji artıran üsullar

Günə enerjili başlayırsınız, lakin günortadan sonra ruh düşkünlüyü, tənbəllik başlayır? Onda bəzi məsləhətləri oxuyun və bütün gün ərzində enerjili olun. Səhər yuxudan durandan sonra ilk iş olaraq havaya çıxmaq lazımdır.

1. Hər gün 40 qr buğda, qarğıdalı qəbul etməlisiniz. Çünki onlar enerjini artırmaqla bərabər stressi də azaldır.

2. Səhər isti su ilə duş alandan sonra bir dəfə də soyuq su ilə yuyunun. Amma başınızı soyuq suya salmamağa çalışın. 5-6 dəqiqə bunu etsəniz özünüzü daha gümrah hiss edəcəksiniz.

3. Aparılan araşdırmalara görə, hər 4 qadından birində dəmir əksikliyi var. Bu da yorğunluq və halsızlıq yaradır. Bunun üçün də tərkibində daha çox dəmir olan meyvə, tərəvəz yeyin.

4. Bol-bol balıq, toyuq, pendir, yumurta qəbul etməyə çalışın. Çünki onlarda olan «Omega-3» orqanizmin gümrahlığı üçün önəmlidir. Bundan əlavə balıq bədəndə seratonin hormonunu artırır ki, bu da xoşbəxtlik mərkəzini fəallaşdırır.
Ardı →

Bədənin mökəmləndirilməsi üsulları


Bədənin mökəmləndirilməsi
 – xəstəlikləri müalicə etmir, onların qarşısını alır. Bu, onun çox vacib olan profilaktik roludur.
Bədəni mökəmləndirilmiş olan insan nəinki, istini, soyuğu, həmçinin, orqanizmin müdafiə qüvvələrinin zəifləməsinə səbəb ola bilən havanın kəskin temperatur dəyişmələrini də yüngül şəkildə keçirə bilər. Məsələ bundan ibarətdir ki, biz bədənimizi möhkəmləndirərkən öz immun sistemimizi də məşq etdiririk. Müntəzəm olaraq məşq edilmədiyi halda, hər bir digər orqan və sistem kimi, immun sistemi də zəifləmiş olur. Bədənin möhkəmləndirilməsi zamanı istifadə olunan üsullar vasitəsi ilə orqanizm üçün ekstremal hesab edilən müxtəlif vəziyyətlər yaradılır. Bu zaman immun sistemi də təcili olaraq öz mübarizə üsullarını aktivləşdirir.

Fiziki inkişafı səviyyəsindən asılı olmayaraq istənilən yaş qrupuna aid olan insanlar öz bədənlərinin möhkəmləndirilməsi ilə məşğul ola bilərlər. Yüksək qızdırma ilə müşayiət olunan xəstəliklərdən savayı bədənin möhkəmləndirilməsi üçün əks göstəriş yoxdur. Yadda saxlamaq lazımdır ki, bədənin möhkəmləndirilməsi fasiləsiz və sistemli şəkildə aparılmalıdır. Bədənin möhkəmləndirilməsi üzrə 2-3 ay ərzində aparılan prosedurlar daha sonra saxlanılarsa, orqanizm yaxın 3-4 həftə (uşaqlarda isə 5-7 gün) ərzində öz möhkəmliyini itirmiş olur. Buna görə də əgər hər hansı bir səbəbdən siz, uzun müddət ərzində, bədənin möhkəmləndirməsi prosedurlarını saxlamış olsanız, bunu davam etdirmək üçün yenə də lap əvvəldən başlamaq lazım gələcək.


Ardı →

Təbii içkilər

Ekoloji problemlər bizi çiy su içmək  problemi ilə üz-üzə qoyub. İnsanlar düşünür ki, su qaynadılıb içilməlidi ki, mikroblar məhv olsun. Əslində insan orqanizminə, ürəyin və başqa orqanların sağlamlığı üçün su çiy şəkildə qəbul edilməlidir. Lakin çiy suda mikrob təhlükəsi olduğundan alternative variant seçilməlidir. Məlumunuz olsun ki, su qaynadıldıqda deyil, yalnız dondurulduqda tərkibindəki mikroblar məhv ola  bilər. Buz soyuducudan götürülür, əridilir, 6 saat ərzində içilməlidir.

Satışdakı hər bir təbii şirə adı ilə satılanlardan tutmuş qazlı, qazsız suya qədər orqanizmə ziyanlıdır. Xüsusən də hamilə qadınlara qəti qadağandır. Məlumdur ki, təbii şirələr 30 dəqiqədən artıq saxlanıldıqda  öz tərkibini itirir.  Bu zaman şirənin tərkibindəki mikroelementlər parçalanır və keyfiyyətini  itirir. Satışdakı təbii şirələr adı altında satılan içkilərin tərkibi uzun muddət təzə qalması üçün kimyəvi maddə, aroma, rəng insan orqanizminə çox zərərdir.


Ardı →

Çərəzlərin faydası

Bu dadlı çərəzlərin faydası haqqında insanlar hətta bizim eramızdan əvvəl bilirdilər. Qədim Vavilonun kahinləri aşağı təbəqə insanlara bunları yeməyə qadağan edirdilər.

Kahinlər qorxurdular ki, onlar ağıllanacaq. Maraqlıdır ki, bunda müəyyən həqiqət var. Tərkibində çox faydalı E vitaminin olmasına görə qoz-fındıq yaddaşı yaxşılaşdırır, əqli fəaliyyəti stimullaşdırır, yaşlı insanlarda ağıl zəifliyinin inkişaf etməsinin ehtimalını azaldır.

E vitaminindən əlavə qoz-fındıqda müxtəlif faydalı vitamin və mikroelementlər vardır: kalsium, kalium, dəmir, maqnezium, yod, fosfor, selen, A, B1, B2, C, P və s. Bundan əlavə onların tərkibində çoxlu miqdarda əvəzsiz yağ turşuları, dəyərli zülallar var.

Qoz, fındıq, badam, araxis, keşyu və s. qan-damar sistemi üçün çox faydalıdır. Ateroskleroz, anemiya (qanazlığı), ürəyin işemik xəstəliyi, damar xəstəlikləri və s. yayılmış xəstəliklər zamanı onlar yaxşı müalicəvi və profilaktik effekt verir.

Əqli fəaliyyəti ilə məşğul olan insanlar bu məhsullardan daim istifadə etməlidir.


Ardı →

Ürək də "istirahət" etməlidir!


Kifayət qədər yuxu insanın sağlamlığı üçün çox vacibdir. Uzanmış vəziyyətdə istirahət etmək, ürək-damar sisteminin üzərinə düşən gərginliyi çıxararaq, onun işini normallaşdırır. Uzanaraq istirahət etməyi heç nə ilə əvəz etmək olmaz. “Uzanmış vəziyyətdə”, və ya ayaqları yuxarı qaldırmaqla oturaq vəziyyətdə, vaxtaşırı olaraq istirahət edilməsi (xüsusən də ayaq üstə işləyənlər üçün), arterial hipertoniyanın inkişaf etməsinin, aşağı ətraflarda qan dövranının pozulmasının profilaktikası üçün vacib hesab edilir.


Ardı →

Ürəyin "sevdiyi" qida məhsulları

İnsan ürəyi cəmi 300 qram olub, kişilərdə qadınlardan bir qədər ağır olur. Öz sahibinin yaşaması üçün bu kiçik, lakin dahi orqan sutka ərzində 170 l qan qovur. Əlbəttə işləyən orqana möhkəmlənmək də lazımdır. Ürəyin “sevdiyi” qida məhsulları hansılardır?

Qaragilə
Qaragilə “ürək ərzaq məhsulları” siyahısına başçılıq edir. O ürək xəstəlikləri ilə mübarizədə ən faydalı meyvə hesab olunur. Bu meyvə çoxlu miqdarda antosianinlər-antioksidantlar saxlayır, hansılar ki, qaragiləyə tünd-göy rəng verir. Bu qiymətli giləmeyvə eyni zamanda liflə (selluloza), vitamin C ilə də zəngindir. Həm təzə, həm də dondurulmuş vəziyyətdə faydalı xassələrini itirmir. Qaragilə ürək üçün əvəzedilməz produktdur.

Qızılbalıq
Bu soyuq su balığı əla zülal mənbəyi olmaqla bərabər, həmçinin ürək üçün əvəzedilməz olan omega-3 yağ turşuları ilə də zəngindir. Dietoloqlar qızılbalığı həftədə 2 dəfə yeməyi məsləhət görürlər. Bu balıq təkcə ürək üçün deyil, bütün orqanizm üçün çox faydalı qida məhsuludur. Bunlarla yanaşı onun əla dadı da var.
Ardı →

Nə qədər su içməliyik?

su həyatdırİnsan orqanizminin 2/3 hissəsini su təşkil edir. Bunu biz məktəb vaxtından bilirik.  Reallıqda isə insan orqanizmində olan suyun həcmi daim dəyişilir və 45%-dan 60%-a qədər çata bilər.

Bu suyun böyük hissəsi hüceyrələrin içərisində, daha az hissəsi — hüceyrələr arasında olan boşluqlarda və damarlarda olur. Məhz suyun köməyilə orqanizmimizdə gedən, demək olar, bütün proseslər (hüceyrələr arası mübadilələrdən başlayaraq, sinir impulsların ötürülməsinə kimi) mümkün olur. Bu səbəbdən su insan üçün həyat deməkdir. Susuzlaşma zamanı insanın orqanizmində çox ciddi pozulmalar baş verir. Kəskin susuzlaşma hətta insanın az bir müddət ərzində həlak olmasına səbəb ola bilər.

Orqanizmimizin bütün ehtiyaclarını ödəmək üçün bizə nə qədər su lazımdır? Belə bir formul mövcuddur — insan çəkisinin hər 1 kiloqramı üçün 30-40 ml su.
Digər formula görə — 1500 ml + insan çəkisinin hər 1 kq-na 20 ml su (bədən çəkisi 20 kq-dan artıq olduqda). Orta hesabla 70 kq bədən çəkisi olan insan gün ərzində 2,5 l və daha artıq su qəbul etməlidir.Təbii ki, bu heç də o demək deyil ki, insan hər gün mütləq düz 3 l su içməlidir. Axı biz suyu digər mənbələrdən də alırıq — suplar, şirələr, meyvə və tərəvəzlərdə olan su və s.


Ardı →

Siqaretin orqanizmdə törətdiyi zərərlər!!!

Siqaret tütün bitkisinin qurudulmuş yarpaqlarından hazırlanır. Tütün müxtəlif cür yəni burunotu kimi çubuqla çəkilir. Tütün istər turubka, istər müştüklə çəkilsin, istərsə də tütünün yarpaqlarından hazırlanmış uzun və qalın siqaretlərdən istifadə olunsun bütün bunlar nikotinin  insan orqanizminə göstərdiyi zərərli təsirin qarşısını ala bilməz. Tütünün və hər cür siqaretin zərərsiz olanı çəkilməyənidir. Bir sözlə insan orqanizmi üçün ən zərərli vərdiş heç şübhəsiz siqaret çəkməkdir.


Ardı →

Hamiləlik zamanı stomatoloji problemlər

Bu gün müasir stomatologiyada hamiləlikdə yaranan ağız boşluğu problemləri və onların həlli üsulları önəmli yer tutur. Günümüzün şərtlərində uşaq sahibi olmağı düşünən şəxslərin diqqət etməsi lazım olan bir çox ünsürlər vardır. Hamiləliyin əvvəlində fol turşusu əsaslı, hamiləlikdə isə Ca, Mg və s. minerallarla zəngin həblərin dölə və anaya müalicəni davametdirici məqsədlə tövsiyəsi aktual məsələlərdəndir. Bütün bu kompleksləri təbii qidalarla və bitki mənşəli həblərlə əvəz etmək heç də pis olmazdı. Çünki mineral balansın pozulması bilavasitə ana namizədə stomatoloji problemlər yaradacaq. Bunun üçün də ilk növbədə hamilə xanım detallı stomatoloq müayinəsindən keçməlidir, diş əti, selikli qişada olan problemlər öyrənilməlidir. Bundan sonra isə kariyesli, pulpitli və periodontiti olan dişlər və iltihabı olan diş əti müalicə edilməlidir. Müalicənin taktikasında təcili olmayan cəhdlər, məsələn, estetiklik və s. doğum sonrasına da buraxıla bilər.

Hamiləlikdə hormonal disbalans nəticəsində diş ətində “hamiləlik gingiviti”, yəni diş ətinin yayılmış iltihabi xəstəliyi çox müşahidə olunur. Bu zaman diş ətində tünd qızartı, ağrılar, keyimə hissi və qanamalar olur.

Qanamalar fırçalama zamanı daha da artır. Bu da hamilə xanımın bu proseduru yarımçıq kəsməsinə gətirib çıxarır. Gingivit artdıqca normal diş əti cibləri dərinləşir. Bura toplanan mikroblar (stafilokok, streptokok, aktinomiset, kandida göbələkləri) güclü qoxu yaradır və kariyoz proseslərə stimulyasiya verir. Bu bakteriyaların qana keçməsi anaya və inkişaf edən dölə nəzərəçarpacaq dərəcədə təsir edir.

Kariyoz proseslərin hamiləlik zamanı artmasını əvvəllər Ca2+ ionunun çatışmazlığı ilə əlaqələndirirdilər. Aparılan araşdırmalar bunun normal Ca həbi qəbul edən xanımlarda da olduğunu göstərir. Bu gün tibdə bu problemin əsas səbəbinin qalxanabənzər vəzin arxasında olan paratiroid vəzlərdə olduğu tapılıb. Bu düyü həcmində olan vəzlərin hormonu parathormon qanda kalsiumu sümüklərdən və dişlərdən ayırmaq hesabına artırır. Bunun nəticəsində dişlərdə destruksiya gedir, mikroflora isə kariyoz prosesə təkan verir. Eləcə də II-III trimestrlərdə intensivləşən gəyirmə və qusmalar zamanı mədə və onikibarmaq bağırsaq mühitləri (ferment və HCl) ağız boşluğuna evakuasiya olunur. Bu da mina qatında hidroksiapatitlərin dağılmasına səbəb olur. Bunun üçün xanımlar maarifləndirilməlidir. Gəyirmə və qusmalardan sonra ağız boşluğu ya ilıq su ilə, ya da müalicəvi Teasept çayı ilə mütləq yaxalanmalıdır.

Ardı →