Рейтинг
+11.10

Xalq təbabəti

5 üzv, 161 topik

Kəklikotunun faydaları

Kəklikotunun xoş qoxusu, görünüşü və dadından əlavə, orqanizm üçün inanılmaz faydaları var.
Yeməklərə ləzzət qatan kəklikotu həm də şəfa deposudur.

Hər dərdə dərman hesab olunan kəklikotunun sağlamlığa verdiyi faydalardan bəzilərini təqdim edirik:

— Bədəni qüvvətləndirir, həzmi asanlaşdırır.

— Sinir sistemini gücləndirir və iştahsızlıqla mübarizə aparır.

— Cinsi istəyi artırır.

— Xəstəliklərə qarşı müqavimət gücünü artırır, iltihabları azaldır.

— Kəklikotu suyu ilə vanna qəbul etmək, yaxud duş almaq revmatizm ağrılarını sakitləşdirir.
Davamı →

Kontrast hava vannası

Dərimiz Kainatla bədən arasında həm sərhəddir, həm də körpü. Dəri maddələr mübadiləsi prosesinə güclü təsir göstərir, bədənin hərarətini tənzimləyir. Lakin dünyaya lüt gələn insan Yer üzünü buz örtəndən sonra, öldürdüyü heyvanların dərisinə bürünmək, bu yolla soyuqdan qorunmaq məcburiyyətində qalıb. Hazırda paltar təkcə soyuqdan qorunmaq vasitəsi deyil, ondan daha çox bər-bəzək rolu oynayır, zənginlik və kübarlıq atributu kimi çıxış edir.

İndi biz bədənimizi sintetik mallarla bərk-bərk “bələyib”, Ana Təbiətin saflaşdırıcı qüvvəsindən –oksigendən və şəfalı Günəş şüalarından təcrid edirik. Geyim – keçim bir yana, modabazlıq qadınlarımızın açıq qalan bir parça dərisini-əllərini və üzlərini də Kainatdan təcrid edib:ənnik-kirşan, zəhərli boyalar, yağlar, pudra, pamada, karandaş və s. dərini nəfəs almağa qoymur, onu boğur. Orqanizm zəyifləyir, xəstəlik törədən amillərin hücumuna tab gətirə bilmir.
Davamı →

Baş beyin damarlarını təmizləyən təbii reseptlər

Baş beyin damarlarının təmizlənməi çox mühüm prosedurdur! Bu, boyun ağrısı, osteoxondroz və ateroskleroz kimi müxtəlif xəstəliklərin xeyli yaxşılaşmasına kömək edir.

Damarların mütəmadi olaraq təmizlənməsi baş ağrılarından xilas olmağa kömək edəcək, xroniki yorğunluq aradan qalxacaq, zehniniz daha yaxşı inkişaf edəcək, kefiniz və qavrama qabiliyyətiniz yaxşılaşacaq. Baş beyin damarlarını təmizləyən səmərəli və etibarlı reseptlər:
Davamı →

Qarğıdalı saçağı çayı

Artıq qarğıdalı mövsümü başlayıb. Bu isə o deməkdir ki, yayın ləzzətini doya-doya yaşayacağıq.
Bu həm də o deməkdir ki, dəniz kənarında, evlərdə qarğıdalı bişəcək. Kifayət qədər kalorili və faydalı bitki olan qarğıdalının saçağı da ən az özü qədər faydalıdır.

Min bir dərdin dərmanı olan qarğıdalı çayının sonsuz fayaları var:
Sidik yolları, sidik kisəsinin və prostat vəzi infeksiyası kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir. Qarğıdalı saçağı çayı bu xəstəliklərə qarşı istifadə edildikdə boymadərən ilə birlikdə hazırlayın.

— Qarğıdalı saçağı çayı bədənə qüvvət verir.
— Qırxaçar çayı kimi yel ağrılarına yaxşı təsir edir.
— Qan şəkərini tarazlaşdıran qarğıdalı saçağı çayı pəhrizdə ikən arıqlamağa yardım edir.
— Sidik qovucu xüsusiyyətə malik qarğıdalı saçağı çayı böyrək daşının əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Davamı →

Sarımsaq cövhəri

Alimlərin fikrinə görə, sarımsaq damarların daralması və ateroskleroz zamanı çox yaxşı təsir edir.
Ateroskleroz ürək-damar sistemi xəstəliklərin, infarkt və insultun əsas səbəbi sayılır. 

Həmçinin sarımsağın müntəzəm istehlakı arterial təzyiqi normaya salmağa kömək edir. Sarımsağın tərkibində olan bioloji aktiv maddələr qanı duruldur, damarları genişləndirir ki, bu da təzyiqin normallaşmasına kömək edir. 

Mütəxəssislər bu məqsədlərlə sarımsaq cövhərini istifadə etməyə tövsiyə edir. 
Davamı →

Mixəyin möcüzəli faydaları

Mixəyin kimyəvi tərkibi olduqca zəngindir. Onun tərkibində nadir faydalı birləşmələr var — flavonoidlər, qeksan, evgenol, timol və s.

Bu maddələr orqanizmə güclü antioksidant təsir edir, qocalmanı ləngidir, xroniki xəstəliklərin inkişafı riskini azaldır.

1. Qanda şəkərin səviyyəsini aşağı salır.
2. Xərçəng şişlərinin böyüməsini ləngidir.
3. Göbələk infeksiyaları ilə mübarizə edir.
4. Ağrıları, xüsusilə diş və baş ağrılarını azaldır.
5.
Sakitləşdirir, stresin səviyyəsini azaldır.
6. Ağız boşluğunda yaşayan ziyanlı mikrobları öldürür, pis ağız qoxusunun qarşısını alır.
Davamı →

Ayaq qaşıntısına çarə

Yay aylarında ayaq qaşınmaları çoxalır əsasən baldır və topuq hissələrdə qaşınmalar daha çox olur. Çünki yayda tərləmələr çoxalır, axan tər daha çox ayaqlara dəydiyindən qaşınmalar ayaqlarda olur.

Deməli, 2 xörək qaşığı təbii alma sirkəsini 1 stəkan suya qarışdırıb gündə 3 dəfə ayaqlarınızı bu suya batırılmış pambıq parça ilə silin.

 fizulihuseynov.com
Davamı →

Moruq saplağı

Moruqdan mürəbbə və ya kompot bişirdikdə saplaqlar adətən atılır. Lakin bu çox böyük səhvdir. Moruğun saplaqları moruq qədər xeyirlidir. Bu saplaqların tərkibində giləmeyvədə olan bütün faydalı maddələr mövcuddur. Bu səbəbdən saplaqları atmayın, onları qurudun və soyuq fəsillərdə faydalı dəmləmələr və çaylar hazırlayın.

1 ç.q. moruq saplağını 1 fincan isti suda dəmləyin və ətirli, faydalı, müalicəvi çaydan zövq alın. Moruq saplaqlarından hazırlanmış çayın müalicəvi xüsusiyyətləri:
— soyuqdəymə zamanı çox faydalıdır
— iltihabları azaldır
— immun sistemini möhkəmləndirir
— baş ağrısını müalicə edir
— tərkibində olan antioksidantlara görə orqanizmi cavanlaşdırır
— orqanizmdən ziyanlı maddələri xaric edir.
Davamı →

Şüyüd toxumu

Şüyüd toxumu güclü qurd əleyhinə vasitədir. Şüyüdün özü də qurdları öldürmək xüsusiyyətinə malikdir. Lakin onun toxumlarında bu xüsusiyyət daha güclüdür. Bu məqsədlə şüyüd toxumunu bir neçə üsulla istifadə etmək olar.

1. Hər səhər acqarına 1 çay qaşığı şüyüd toxumunu çeynəyin və 1 stəkan su için.

2. 1 x.q. şüyüd toxumu 1 stəkan qaynar suda 30 dəqiqə ərzində dəmlənilir, süzülür, gün ərzində 3 dəfə stəkanın 1/3 olmaqla içilir.
Davamı →

Sarıkökdən istifadə

Sarıkökün faydası və müalicəvi təsiri insanlara qədim zamanlardan məlumdur. Qədim Şərq tibbi əsərlərində bu ədviyyatın adı və onun müalicəvi xüsusiyyətləri dəfələrlə qeyd olunur. Qədim təbiblər sarıkökü mədə-bağırsaq sistemi, dəri, oynaqlar, soyuqdəymə, qadın və s. xəstəliklərinin müalicəsində geniş istifadə edirdilər. Sarıkökün orqanizmə olan müalicəvi təsiri müasir tibb elmində öz təsdiqini tapıb.

Azərbaycan mətbəxində sarıkök müxtəlif qidalara əlavə olunur. Bu çox gözəl adətdir. Bununla biz həm yeməyin dadını yaxşılaşdırırıq, həm də sağlamlığımızı qoruyuruq. Beləliklə, sarıkökü qidalara əlavə etməklə biz nəyə nail oluruq?
Davamı →