Рейтинг
+11.10

Xalq təbabəti

5 üzv, 213 topik

Ağ Şəmsəddindən mükəmməl resept

Ağ Şəmsəddin 1389-cu ildə Şamda doğulmuşdur. Artıq 7 yaşında Quran hafizi olan Ağ Şəmsəddin Osmanlı mədrəsələrində dərs almağa başlayır. Yüksək əxlaqa və zəkaya sahib bu insana o vaxtın məşhur alimlərindən olan Hacı Bayramın yanına getməsini məsləhət görürlər. Ankaraya Hacının yanına gələn Şəmsəddin onun yerini soruşur və cavab alır ki, odur sən deyən adam dükanlardan pul yığır. Şəmsəddin peşman olaraq ordan uzaqlaşıb Hələbə gedir və belə deyir: “Dükanlardan pul yığan adamdan müəllim olmaz”.

Yorğun halda Hələbə çatan Şəmsəddin dəhşətli bir yuxunun təsirindən oyanır və yenidən Ankaraya Hacı Bayramın yanına üz tutur. Yuxuda görür ki, Hələbə getmək istəyir, amma Hacı Bayram boğazına bir zəncir salıb boğa-boğa Ankaraya tərəf dartır, tam boğulacaqmış ki, yuxudan oyanır. Ankaraya çatan Şəmsəddin Hacı Bayramı tələbələri ilə yemək yeyən görür, amma Hacı Bayram heç Şəmsəddinin üzünə də baxmır.
Davamı →

Xına haqqında nələri bilirik?

İnsanların böyük əksəriyyəti xınanın daha geniş istifadəsindən az mə-lumatlıdır. Boyu 2 metrə çatan xına kol bitkisi olub Hindistan, Ərəbistan, İran kimi ölkələrdə becərilir. Saçları boyamaq üçün istifadə olunan xına tozu lavsonia bitkisinin qurudulmuş, sonra üyüdülmüş yarpaqlarıdır.

Xınanın zəngin kimyəvi tərkibi onu olduqca faydalı bitkiyə çevirir.
Peyğəmbərimiz (səlləlləhu aleyhi vəsalləm) xınanın qoxusunu çox bəyənmiş və mələklərin bu iydən xoşlandığını söyləmişdir, eyni zamanda həm özü çox istifadə etmişdir, həm də səhabələrinin daha çox istifadə etməsini istəmişdir.
Davamı →

Həcəmət nöqtələri

Bəlkə də kimlər üçünsə bu barədə danışmaq yorucu ola bilər, amma bu müalicə növünün Azərbaycanda geniş yayılmasına çox ehtiyac var. Bunun üçün vaxtaşırı əhalinin maarifləndirilməsi lazımdır.

Həcəmət Peyğəmbərimiz (səlləlləhu aleyhi vəsalləm) tərəfindən ən çox bəyənilən və ən çox istifadə olunan müalicə növü olmuşdur. Amma bir çoxları həyatı boyunca bircə dəfə də olsun bu müalicə üsulundan istifadə etməyib. Həcəmətin o qədər faydaları var ki, bunları bir yazıya yerləşdirmək çətindir. Əsas nöqtələr və xəstəliklər haqqında məlumat verəcəm.
Davamı →

Peyğəmbərimizdən (s.a.v.) müalicələr

Əslində bu sözlərə diqqətlə fikir versək, xəstənin həmişə sağalabiləcək ruhda olması üçün ona xərçəngə və yaxud çarəsiz xəstəliyə tutulması haqda demək olmaz.

Peyğəmbərimiz (səlləlləhu aleyhi vəsalləm) xəstə insanlar üçün həmişə ümidverici sözlər söyləmişdir. Məsələn, “Allah dərmanını endirmədən dərdi endirməz”, “Ancaq bilən bilir, bilməyən bilməz” və yaxud “Allah bütün dərdlərə çarə vermişdir, sadəcə qocalmaqdan başqa”.
Davamı →

Köp üçün Boymadərən ərağı

Əgər sizdə mənşəyindən asılı olmayaraq köp varsa, onu müalicə etmək üçün xalq təbabətində çox gözəl bir üsul var – boymadərən ərağı. Boymadərən ərağını spirtli içki olan araqla müqayisə etməyin, bunu içəndə adam məst olmur, haram deyil, amma şəfalıdır.

Boymadərən çox faydalı bir bitkidir. Onun bütün şəfalı xüsusiyyətləri suda dəmləməsində vardır. Boymadərən ərağı sulu dəmləmədən fərqlənir. Boymadərən ərağı istənilən ağır yeməyi həzm etməyə kömək edir.
Davamı →

Şüyüd çayı

Elmi adı “Anethum graveolens” olan və Azərbaycanda yetişən şüyüd, aromayik ləzzətiylə süfrələrimizin bəzəyidir. Mensturasiya sancılarına yaxşı təsir edir. Kalsium, manqan, dəmir minerallarıyla zəngindir və güclü antioksidandır.

Təzə bitkisini müntəzəm olaraq istifadə etmək bədənin yenilənməsinə və formada olmasına kömək edir. Xüsusən də həzm sistemində, xolestrol balansında, insulin səviyyəsinin normallaşmasında faydalıdır.
Davamı →

Xren bitkisinin faydaları

Xren çoxillik bitki olub kələmkimilər fəsiləsinə daxildir. Onun sərt kökü və 120 santimetrə qədər böyüyə bilən tünd yaşıl yarpqları olur. Xren may-iyun aylarında böyüyür, yarpaqları böyüdükcə onun kökü də inkişaf edir.

Xrenin müxtəlif növləri var. Xrendən çox xoşlananalar onu öz bostanlarında da yetişdirə bilirlər. Onun qədim zamanlarda yunanlar, pomlılar və misrlilər tərəfindən daha çox istifadə edildiyi söylənilir. İndi xren dünyanın bir çox ölkələrndə yabanı halda yetişir. Bu bitkinin ən çox qida sənayesində ətrindən istifadə edirlər.
Davamı →

Bağayarpağı

Bağayarpağı çoxillik ot bitkisidir.Təbiətdə onun 200 növü yayılıb. Bağayarpağına planetin hər bölgəsində rast gəlmək mümkündür. Onun boyu 0,5 metrə qədər hündürə qalxa bilir. Bağayarpağının çiçəkləri kiçik olur. Onun yarpaqları torpağa yaxın hissədə qalır, yarpaqların orta hissəsindən uzun saplaq çıxaraq hündürə qalxır. Saplaqların baş hissəsində isə bağayarpağının xırda çiçəkləri və çiçəklərdən əmələ gələn toxumları olur. Bağayarpağı ləklərinin ləçəkləri olmur, toxumları isə əsasən külək vasitəsilə çoxalır.

1000 bağayarpağı toxumunun çəkisi 40 qram olur. Bağayarpağı yanlız toxumlarla çoxalır. Onun yarpaqları şaxtada donsa da, kökü məhv olmur və toxumları yan-yörəsinə səpələnərək çoxalır. Bağayarpağının yarpaqları yay aylarında yığılır.
Davamı →

Fındıq yağının faydaları

Fındıq yağından ötən əsrin 70-ci illərindən istifadə eddilməyə başlanılıb. Fındıq yağı ilk dəfə həmin illərdə istehsal olunmağa başlanılıb. Bu yağın eksportu ilə əsasən Fransa, İtaliya və Türkiyə məşğul olur. Fındıq yağı badam yağı qədər orqanizmə faydalıdır.

Soyuq sıxma üsulu ilə əldə edilmiş fındıq yağı kəhrəba rəngində və xüsusi qoxuya malik olur. Onun tərkibi E, B, PP və C vitaminim ilə zəngindir. Bu vitaminlərin qarışımı orqanizmə enerji verir. O orqanizmi tonuslandırır, əhval-ruhiyyənin yüksəlməsinə səbəb olur.

Necə seçməli?
Alan zaman fındıq yağının rənginə diqqət yetirmək lazımdır. Onun rəngi şəffaf olmalı və qoxusu insan xoş təsir bağışlamalıdır. Rənginin bulanıq olması onun keyfiyyətsiz olmasının göstəricisiddir. Onu 12 ay müddətində soyuq və qaranlıq yerdə saxlamaq mümkündür.
Davamı →

Qoz yağı

Qoz qədim zamanlardan intellektin və müdrikliyin meyvəsi hesab edilib. Qədim zamanlarda İran alimləri qozu insan beyninə bənzətmiş və ondan alınan yağın insan zəkasına və ağlına təsir etdiyini söyləmişlər. İllər keçdikcə isə bu söz öz təsdiqini tapmış və mübahisə doğurmamışdır.

Soyuq sıxılma üsulu ilə əldə edilmiş qoz yağı kəhraba rəngində, özünəməxsus orjinal qoxuya sahib olur. Onun digər yağlarla qarışımınına yol vermək məsləhət deyil. Belə ki, bu zaman qoz yağının ətri öz əvəzolunmaz qoxusu ilə digər yağların ətrini üstələyir.

Necə seçməli?
Soyuq üsulla sıxılmış qoz yağı almaq lazımdır. Kiçik və ağzı kip bağlı şüşələrdə satıılan qoz yağını almaq məsləhət görülür.
Davamı →