Uşaqlar üçün hipoalerjenik pəhriz
Uşaqlar üçün xüsusi hipoalerjenik bir pəhriz, hətta yeni doğulmuşlar üçün də təyin edilə bilər. Xüsusiyyəti artan həssaslaşdırma aktivliyi olan məhsulların xaric edilməsidir.
Həm də görkəmli ekstraksiya komponentləri ilə fərqlənən və ya çox miqdarda efir yağları olan maddələr tez-tez qadağan olunmuş məhsullar qrupuna düşür. Tez-tez bədəni böyüklər üçün çox sevilən konservləşdirilmiş qabıqları qəbul etməkdən imtina edən uşaqlarla tanış ola bilərsiniz.
Ancaq çox vaxt bu cür xüsusi bir rejimə keçməyin səbəbi, əvvəlcədən analiz etmədən aşkarlanması çətin olan müxtəlif qida əlavələridir. Bütün istehsalçılar bir banka və ya qutu təlimatlarında göstərməyə hazır olmayan boyalar, qoruyucu maddələr və hətta emulsifikatorlar haqqında danışırıq. Şirniyyat və digər qənnadı məmulatları hazırlayan meyvə mahiyyəti olan ləzzətlər də təhlükəlidir.
Ancaq həqiqətən düzgün qidalanma formatı yalnız ümumi məhdudiyyətləri əhatə etməməlidir. Mikroelementlər, vitaminlər və böyüməkdə olan bədənin enerjisi ilə rasional şəkildə doldurulma standartlarına cavab verməlidir. Bunun üçün hər bir xüsusi qırıntıların fizioloji ehtiyaclarını, kalorilərinə xələl gətirmədən qayğı göstərmək lazımdır.Yanlış bəslənmə ilə əlaqəli allergik xəstəliklər, dünyada valideynlərin başağrısına çevrilir. Bu, qida sənayesindəki tərəqqi, getdikcə daha çox kimyəvi qatqı əlavə etməklə əlaqədardır. Ancaq yetkin bir orqanizm artan bir yükün öhdəsindən gələ bilsə, ancaq bir məktəbəqədər uşağın hələ də zəifləmiş bir toxunulmazlığı maneəni dəf edə bilməyəcəkdir. Bu, xüsusilə bir yaşa qədər olan gənc xəstələrə aiddir.
Ən çox diatezin inkişafında ifadə olunan müxtəlif dərəcədə dəri lezyonlarından əziyyət çəkəcəklər. Sonralar, seboreya əlavə olunur, xüsusən də mövzu bölgəsində daha çox səslənir. Diqqəti cəlb edən simptomları görməməzlikdən gəlsəniz, onda hər şey süd qaşınması, qasıq bölgəsindəki uşaq bezi döküntüsü, alt paltarları və hətta qulaqların arxasında görünə bilər.
Diatez olan stereotipə — ən kiçik xəstəliyi — bu tamamilə doğru deyil. Bu sapmanın ekssudativ formatına hətta məktəblilər arasında rast gəlinir. Xarakterik xüsusiyyətlərini tapmaq üçün dirsəklərdə, diz altında və sümüklərlə birbaşa təmasda olan dəri bölgələrində ola bilər.
Adi yeməkləri yenidən yazmaqla bu mərhələdə zərərçəkənə kömək etməsəniz, bunları başa vura bilərsiniz:
Digər hər hansı bir «köməkçi» uzun müddət davam edən allergik reaksiyaya hər hansı bir mədə-bağırsaq xəstəlikləri deyilir. Zəifləmiş toxunulmazlıq fonunda uşaq daim soyuqdəymə və tənəffüs yolları ilə sıx əlaqəli digər xəstəliklərdən əziyyət çəkəcəkdir.
Bir yaşa qədər uşaqlar ümumiyyətlə inək südünə, daha doğrusu onun proteininə yüksək həssaslıqdan əziyyət çəkirlər. Erkən mərhələdə analoq axtarmağa qayğı göstərmirsinizsə, onda gələcəkdə demək olar ki, bütün əlavə qidalara qarşı zorakı bir reaksiya verə bilməzsiniz.
Problemlər mənbəyini yaratmaq üçün xüsusi bir notebook almağa dəyər. Hər gün orada əziyyət çəkən gənc ailə üzvünə verilən məlumatları yeniləmək lazımdır. Bütün yeni məhsullar üçün yan təsirlərin yaranma vaxtının, baş verənlərin ətraflı təsviri ilə yazılacağı ayrı bir sütunu çıxartmaq daha yaxşıdır.
Mütəxəssislər israr edirlər ki, reaksiya ümumiyyətlə demək olar ki, dərhal özünü göstərir. Və xəstəliyin gedişatının təxirə salınmış variantları təxminən 2-3 saatlıq bir gecikməni əhatə edir. Təqdim olunan müşahidənin əsasında, mümkün fəsadları izləmək üçün vaxt əldə etmək üçün səhər bir yenilik vermək daha məntiqli olacaqdır. İlkin dozaj da minimal dəyərlərə sahib olmalıdır.
Hər şey qaydasındadırsa, tədricən hədləri artırmağa icazə verilir. Üç gün ərzində bədənin məyus bir mədə, bağırsaq və ya döküntü kimi reaksiyalarına qarşı çıxmaqdan qorxmadan ən optimal səviyyəni tuta bilərsiniz. Əks effekt özünü göstərərsə, problem tərkib hissəsi dərhal çıxarılmalıdır. Üç aydan sonra sınağı təkrarlamağa icazə verilir.
Digər bir cəhdin səbəbi elmi araşdırmalarla əlaqədardır. Uşaqların ferment sistemləri tez bir zamanda yenidən qurulduğundan, bədənin bulyon və ya başqa bir şeyi «bəyənmədiyini» xatırlamaması da mümkündür.
Məktəblilər üçün bəslənmələri sona çatmayan şeylər bir az fərqlidir. Evdə, valideynlərinin nəzarəti altında yalnız sağlam yemək yeyirlər, onda hər şey qaydasındadır. Ancaq yeni semestr başlayan kimi, sadəcə həyati təhlükəli kanserogenlərlə dolu olan zərərli cips, kraker və digər sürətli yeməkləri gizli şəkildə ala bilərlər.
Həkimlər, optimallaşdırılmış məzmun üçün balanslaşdırılmış bir sxem yaratmaqla yanaşı gündəlik nisbətə diqqət etməyi məsləhət görürlər:
Beş ayda ət verməyə icazə verilir. Lakin məcburi bir allergen sayıldığı üçün ilk il balıqdan çəkinmək lazımdır. Turş süd məhsulları ehtiyatla verilir, bunlar şəkərin demək olar ki, tamamilə xaric edilməsi tələb olunur.
Menyu, ləzzətini sınamaq istəyənlər üçün əsl işgəncəyə çevrilməməsi üçün onun tərtibinə diqqətlə yanaşmalısınız. İki yaşdan yuxarı körpələr üçün bütün yeməklər aşağıdakılara əsaslanmalıdır.
Qəbul süd ilə əhatə olunarsa, onda ən azı 15 dəqiqə qaynatmaq daha yaxşıdır. Süddən əlavə, verməyə icazə verilir:
İstifadəsi minimuma endirilən rahat makaron əvəzinə, icazə verilən dənli bitkilərə vurğu edilir:
Rifahın pisləşməsi riskini azaltmaq üçün satın alınan təbiət hədiyyələri təxminən iki saat soyuq suda isladılır. Eyni alqoritm aşağıdakı meyvələrə tətbiq olunur:
Bu cür sağlam içkilərdən əlavə, yaxşı yeməklərdə məhdud olan mineral su və ya şəkərsiz çay təklif etmək faydalı olacaqdır.
Çörək məhsullarının verilməsinin yolverilməzliyi ilə bağlı ümumi stereotipin əksinə olaraq, bu tamamilə doğru deyil. Qara, boz, ağ çörək, kroket peçenye kimi qadağan deyil.
Əgər çox gənc yaşda uşaq sonradan keçməmiş inək südü ilə uyğunluqda çətinlik çəkirsə, deməli mal əti onun əti deyil. Mal əti qaraciyər və dana qara siyahıya alındı. Bunun əvəzinə yağsız donuz əti, quzu, hindi, dovşan ətinə söykənməlidirlər. Üstəlik, gənc ət daha təhlükəli hesab olunur.
Mənbə: dieta-plus.com
Həm də görkəmli ekstraksiya komponentləri ilə fərqlənən və ya çox miqdarda efir yağları olan maddələr tez-tez qadağan olunmuş məhsullar qrupuna düşür. Tez-tez bədəni böyüklər üçün çox sevilən konservləşdirilmiş qabıqları qəbul etməkdən imtina edən uşaqlarla tanış ola bilərsiniz.
Ancaq çox vaxt bu cür xüsusi bir rejimə keçməyin səbəbi, əvvəlcədən analiz etmədən aşkarlanması çətin olan müxtəlif qida əlavələridir. Bütün istehsalçılar bir banka və ya qutu təlimatlarında göstərməyə hazır olmayan boyalar, qoruyucu maddələr və hətta emulsifikatorlar haqqında danışırıq. Şirniyyat və digər qənnadı məmulatları hazırlayan meyvə mahiyyəti olan ləzzətlər də təhlükəlidir.
Ancaq həqiqətən düzgün qidalanma formatı yalnız ümumi məhdudiyyətləri əhatə etməməlidir. Mikroelementlər, vitaminlər və böyüməkdə olan bədənin enerjisi ilə rasional şəkildə doldurulma standartlarına cavab verməlidir. Bunun üçün hər bir xüsusi qırıntıların fizioloji ehtiyaclarını, kalorilərinə xələl gətirmədən qayğı göstərmək lazımdır.Yanlış bəslənmə ilə əlaqəli allergik xəstəliklər, dünyada valideynlərin başağrısına çevrilir. Bu, qida sənayesindəki tərəqqi, getdikcə daha çox kimyəvi qatqı əlavə etməklə əlaqədardır. Ancaq yetkin bir orqanizm artan bir yükün öhdəsindən gələ bilsə, ancaq bir məktəbəqədər uşağın hələ də zəifləmiş bir toxunulmazlığı maneəni dəf edə bilməyəcəkdir. Bu, xüsusilə bir yaşa qədər olan gənc xəstələrə aiddir.
Ən çox diatezin inkişafında ifadə olunan müxtəlif dərəcədə dəri lezyonlarından əziyyət çəkəcəklər. Sonralar, seboreya əlavə olunur, xüsusən də mövzu bölgəsində daha çox səslənir. Diqqəti cəlb edən simptomları görməməzlikdən gəlsəniz, onda hər şey süd qaşınması, qasıq bölgəsindəki uşaq bezi döküntüsü, alt paltarları və hətta qulaqların arxasında görünə bilər.
Diatez olan stereotipə — ən kiçik xəstəliyi — bu tamamilə doğru deyil. Bu sapmanın ekssudativ formatına hətta məktəblilər arasında rast gəlinir. Xarakterik xüsusiyyətlərini tapmaq üçün dirsəklərdə, diz altında və sümüklərlə birbaşa təmasda olan dəri bölgələrində ola bilər.
Adi yeməkləri yenidən yazmaqla bu mərhələdə zərərçəkənə kömək etməsəniz, bunları başa vura bilərsiniz:
- şiddətli qaşınma;
- ağlamaq, quru ekzema;
- neyrodermatit.
Digər hər hansı bir «köməkçi» uzun müddət davam edən allergik reaksiyaya hər hansı bir mədə-bağırsaq xəstəlikləri deyilir. Zəifləmiş toxunulmazlıq fonunda uşaq daim soyuqdəymə və tənəffüs yolları ilə sıx əlaqəli digər xəstəliklərdən əziyyət çəkəcəkdir.
Bir yaşa qədər uşaqlar ümumiyyətlə inək südünə, daha doğrusu onun proteininə yüksək həssaslıqdan əziyyət çəkirlər. Erkən mərhələdə analoq axtarmağa qayğı göstərmirsinizsə, onda gələcəkdə demək olar ki, bütün əlavə qidalara qarşı zorakı bir reaksiya verə bilməzsiniz.
Problemlər mənbəyini yaratmaq üçün xüsusi bir notebook almağa dəyər. Hər gün orada əziyyət çəkən gənc ailə üzvünə verilən məlumatları yeniləmək lazımdır. Bütün yeni məhsullar üçün yan təsirlərin yaranma vaxtının, baş verənlərin ətraflı təsviri ilə yazılacağı ayrı bir sütunu çıxartmaq daha yaxşıdır.
Mütəxəssislər israr edirlər ki, reaksiya ümumiyyətlə demək olar ki, dərhal özünü göstərir. Və xəstəliyin gedişatının təxirə salınmış variantları təxminən 2-3 saatlıq bir gecikməni əhatə edir. Təqdim olunan müşahidənin əsasında, mümkün fəsadları izləmək üçün vaxt əldə etmək üçün səhər bir yenilik vermək daha məntiqli olacaqdır. İlkin dozaj da minimal dəyərlərə sahib olmalıdır.
Hər şey qaydasındadırsa, tədricən hədləri artırmağa icazə verilir. Üç gün ərzində bədənin məyus bir mədə, bağırsaq və ya döküntü kimi reaksiyalarına qarşı çıxmaqdan qorxmadan ən optimal səviyyəni tuta bilərsiniz. Əks effekt özünü göstərərsə, problem tərkib hissəsi dərhal çıxarılmalıdır. Üç aydan sonra sınağı təkrarlamağa icazə verilir.
Digər bir cəhdin səbəbi elmi araşdırmalarla əlaqədardır. Uşaqların ferment sistemləri tez bir zamanda yenidən qurulduğundan, bədənin bulyon və ya başqa bir şeyi «bəyənmədiyini» xatırlamaması da mümkündür.
Məktəblilər üçün bəslənmələri sona çatmayan şeylər bir az fərqlidir. Evdə, valideynlərinin nəzarəti altında yalnız sağlam yemək yeyirlər, onda hər şey qaydasındadır. Ancaq yeni semestr başlayan kimi, sadəcə həyati təhlükəli kanserogenlərlə dolu olan zərərli cips, kraker və digər sürətli yeməkləri gizli şəkildə ala bilərlər.
Həkimlər, optimallaşdırılmış məzmun üçün balanslaşdırılmış bir sxem yaratmaqla yanaşı gündəlik nisbətə diqqət etməyi məsləhət görürlər:
- karbohidratlar;
- zülallar;
- yağlar.
- soya formulaları;
- aşağı laktoza qarışıqları.
Beş ayda ət verməyə icazə verilir. Lakin məcburi bir allergen sayıldığı üçün ilk il balıqdan çəkinmək lazımdır. Turş süd məhsulları ehtiyatla verilir, bunlar şəkərin demək olar ki, tamamilə xaric edilməsi tələb olunur.
Menyu, ləzzətini sınamaq istəyənlər üçün əsl işgəncəyə çevrilməməsi üçün onun tərtibinə diqqətlə yanaşmalısınız. İki yaşdan yuxarı körpələr üçün bütün yeməklər aşağıdakılara əsaslanmalıdır.
- süd məhsulları;
- yumurta;
- yağlar;
- ət;
- krup;
- tərəvəz;
- giləmeyvə;
- meyvələr;
- çörək;
- düzgün seçilmiş içkilər.
Qəbul süd ilə əhatə olunarsa, onda ən azı 15 dəqiqə qaynatmaq daha yaxşıdır. Süddən əlavə, verməyə icazə verilir:
- az yağlı pendir, hətta evdə edə bilərsiniz;
- xama;
- kəsmik.
İstifadəsi minimuma endirilən rahat makaron əvəzinə, icazə verilən dənli bitkilərə vurğu edilir:
- qarabaşaq;
- yulaf ezmesi;
- arpa;
- düyü;
- qarğıdalı.
Rifahın pisləşməsi riskini azaltmaq üçün satın alınan təbiət hədiyyələri təxminən iki saat soyuq suda isladılır. Eyni alqoritm aşağıdakı meyvələrə tətbiq olunur:
- bəzi növ alma;
- zoğal;
- göyərti;
- gavalı;
- göyərti;
- Gilas
- zoğal;
- armud;
- qarğıdalı.
Bu cür sağlam içkilərdən əlavə, yaxşı yeməklərdə məhdud olan mineral su və ya şəkərsiz çay təklif etmək faydalı olacaqdır.
Çörək məhsullarının verilməsinin yolverilməzliyi ilə bağlı ümumi stereotipin əksinə olaraq, bu tamamilə doğru deyil. Qara, boz, ağ çörək, kroket peçenye kimi qadağan deyil.
Əgər çox gənc yaşda uşaq sonradan keçməmiş inək südü ilə uyğunluqda çətinlik çəkirsə, deməli mal əti onun əti deyil. Mal əti qaraciyər və dana qara siyahıya alındı. Bunun əvəzinə yağsız donuz əti, quzu, hindi, dovşan ətinə söykənməlidirlər. Üstəlik, gənc ət daha təhlükəli hesab olunur.
Mənbə: dieta-plus.com
0 şərh