Balıq dolması
Keçən dəfə beynimə Salyanlıların hazırladığı məşhur "balıq dolması"nı hazırlamaq düşdü.Bu yemək əsl yay yeməyidir.Yəni yağlı olmayan,ürək vurmayan,turşməzə bir yemək.Bunu hazırlamaq üçün ilk öncə duzlanmış balıq 1 saat suda saxlanılır.Sonra bir bez götürüb,üstünə üzüm yarpaqları yığırıq.Və bunların üstünə 1 saat suda saxladığımız balığı qoyuruq.
İçi üçün isə soğan,alça,pomidor,giləmərzə lazım olur.Giləmərzə xüsusi otdur ki,bunu nanə kimi qurudub,həmin balığın içinə qatırlır.Mövsümə görə içliyə göyəm də doğrayıb qatmaq olar.Şəxsən mən balıq dolmasını göyəm ilə hazırlayanda çox xoşuma gəlir.
Həmin yuxarıda saydıqlarım ərzaqları da doğrayıb,duz istiot,gilərmərzə əlavə edib,balığın içinə qatırıq.
Bunun ağzını məhkəm bağlayıb,hündür bir qazanda buğda bişiririk.
1-1,5 saatdan sonra yemək hazır olur.Bu yeməyi soyuq halda yemək daha yaxşı olur.Çünki bu zaman ərzaqların dadı bir-birinə çıxmış olur.Yanında mütləq ayran olmalıdır.
p.s: Ayranın müəllifi bibim qızıdır.Xiyarlarını bir az yekə doğrayıb))))))))
İçi üçün isə soğan,alça,pomidor,giləmərzə lazım olur.Giləmərzə xüsusi otdur ki,bunu nanə kimi qurudub,həmin balığın içinə qatırlır.Mövsümə görə içliyə göyəm də doğrayıb qatmaq olar.Şəxsən mən balıq dolmasını göyəm ilə hazırlayanda çox xoşuma gəlir.
Həmin yuxarıda saydıqlarım ərzaqları da doğrayıb,duz istiot,gilərmərzə əlavə edib,balığın içinə qatırıq.
Bunun ağzını məhkəm bağlayıb,hündür bir qazanda buğda bişiririk.
1-1,5 saatdan sonra yemək hazır olur.Bu yeməyi soyuq halda yemək daha yaxşı olur.Çünki bu zaman ərzaqların dadı bir-birinə çıxmış olur.Yanında mütləq ayran olmalıdır.
p.s: Ayranın müəllifi bibim qızıdır.Xiyarlarını bir az yekə doğrayıb))))))))
17 şərh
Səlyanda yay fəslinin ən populyar yeməyi. Üzü payıza qarpız ilə də yemək olur. Amma fərq etməz ayran və ya qarpız ilə yemisən, dolma balıq(Səlyanda bu yeməyə əsasən balıq dolması yox, məhz dolma balıq deyirlər) yedinsə, həmin gün 10 litr su yanında olsun, çünki yediyin balıq «dirilib» su tələb edəcək. :)
Oduq deyil, oduğdur)) elə əsl adı da odur. Oduğ, balıq dolması, giləmərzəli ayran kulinariya elminin əvəzedilməz kəşflərindən, dür incilərindəndir))) Elə mən də ayranla xoşlayıram. Heç vaxt qarpızla bir şey yeyə bilmirəm.
İnşallah.
Bilirsənee misalı hardan çəkəsən))) mmm...pendirlə qarpız super. Hmm… bu dolma balıqdan mütləq dadmalıyam.