Ürəyiniz üçün bunlardan uzaq durun

Doymuş yağ nisbəti yüksək yağlarla çıxarılan qidaların ürək və damar xəstəlikləri riskini artırdığı ifadə edildi.Yağdan başqa turşu ehtiva edən yağların doymuş yağ nisbətinin olduqca yüksək olduğunu ifadə edən qidalanma mütəxəssisləri, bir çox restoranda və yemək fabrikində bu yağların istifadə edildiyini ifadə etdi.Yağdan əlavə turşu tərkibli qidaların ürək və damar sağlamlığı üçün yeyilməməsi lazım olduğuna diqqət çəkən mütəxəssislər, sağlam qidalanmaq üçün bəzi xəbərdarlıqlar verdi.

DİQQƏT YETİRİLMƏSİ LAZIM OLAN YEMƏKLƏR

Mütəxəssislərə görə,çörəyə sürtülən marqarinlər həm yağdan başqa turşu ehtiva edir həm də doymuş yağ nisbəti olduqca yüksəkdir.

Bu iki xüsusiyyət ürək və damar xəstəliklərinə səbəb ola bilir.
Bir şorba qaşığı bər marqarində, 2.8 qram turşu və 2.1 qram doymuş yağ var.

Paket yeməklərdə hazır kekslər, biskvitlər və bu tərzdəki hazır yeməklər yüksək miqdarda yağ sonrası turşu ehtiva edir.
Hazır şorbalarda yüksək miqdarda turşu var.
Qızardılaraq xidmət edilən fast-food tərzi yeməklərdə turşu nisbəti olduqca çox olur.
Bu yeməklər bol miqdarda yağ içərisində qızardılır.
Qızartma əməliyyatı əsnasında maye yağ istifadə edilməsinə baxmayaraq, bəzi restoranlar turşu olan yağları bir şəkildə istifadə edir.
Pankeklər və tostlar da ziyanlı maddələr ehtiva edir.

Mütəxəssislərin, diqqət yetirilməsi lazım olan yemək növləri haqqında verdiyi məlumat belə davam edir:

Dondurulmuş yeməklər: Dondurulmuş pizzalar, hamburgerlər və bənzəri məhsullar.

Sobada Bişirilənlər: Yağ turşuları ən çox bu məhsullarda var. Xəmir işləri yağ turşuların ən çox istifadə edildiyi məhsullardır.

Cips və krakerler: Bu məhsullarda da yağ turşularına rast gəlmək mümkündür. Kiçik paket bir kartof cipsində, 3.2 qram yağ turşusu var.

Naharlar: Naharlıqlar arasında xüsusilə corn-flakeslər yüksək səviyyədə yağ turşusu ehtiva edir. Bu məhsulların 4-də 3-ündə 1.5 qram yağ turşusu olur.

Aromalar: Süd tozları, qəhvələr, salat və yemək dadları da bol miqdarda yağ turşusu ehtiva edir.

 

0 şərh