Рейтинг
+26.38

Azərbaycan mətbəxi

24 üzv, 45 topik

Yarpaq dolması resepti

4-6 porsiya üçün nəzərdə tutulub
Ərzaqlar:yarpaq dolması
  • 450g çəkilmiş qoyun və ya mal əti, və yaxud ikisinin qarışığı
  • 1 orta baş xırda doğranmış soğan
  • ½ stəkan yumru düyü
  • ½ stəkan xırda doğranmış keşniş
  • ½ stəkan xırda doğranmış şüyüd
  • ½ stəkan xırda doğranmış nanə
  • 1 çay qaşığı duz
  • ¼ çay qaşığı və yaxud zövqə görə istiot
  • 80 kiçik və ya 40 iri üzüm yarpağı (ikiyə bölünmüş)
  • 3 xörək qaşığı ərinmiş kərə yağı
  • ½ stəkan su
Hazırlanması:
1. Dolmanın içini hazırlamaq üçün əti, soğanı, düyünü, keşnişi, şüyüdü, duzu və istiotu bir qabda əlinizlə yaşxıca qarışana qədər  yoğurun.
2. Yarpağı hazırlayın. Əgər təzə yarpaqdan istifadə edirsinizsə:  Qazanda su qaynadın. Yarpaqları hissə-hissə qaynayan suda təxminən 2 dəqiqə ərzində tutun. Bu proses yarpaqların yumuşalması üçün lazımdır. Yarpaqları sudan çıxardın və yaxşıxa süzün. Saplarını kəsin.
Əgər duza qoyulmuş yarpaqdan istifadə edirsinizsə:  Yarpaqları suya çəkin ki, duzu yuyulsun. Sonra isə yarpaqların saplarını kəsin. Hərdən elə olur ki, duza qoyulmuş yarpaqlar sərt olur. Belə olduğunda, yarpaqların yumuşalması üçün onları suda 1-2 dəqiqə qaynadıb, süzün.
Əgər yarpaqlar böyükdürsə, onları ikiyə bölün.
3. Hər yarpağın ortasına təxminən 1-2 çay qaşığı içlik qoyun. Bir əlinizdə dolmanı tutun, o biri əlinizlə isə yarpağı yumruvari bükün.
4. Bükülmüş dolmaları qazana bir birinə yaxın və lay lay düzün. Əgər təzə yarpaqdan istifadə etmişsinizsə, layların arasına azacıq duz əlavə edin.
5. Dolmaların üstünə yağı və suyu tökün. Axırıncı layın üstünə kiçik qapaq və ya qab qoyun ki, dolmalar bişdikləri vaxt açılmasınlar. Qazanın qapağını qoyun. Dolmanı əvvəlcə qaynadın. Qaynayan kimi, qazı azaldın və dolmanı vam odda təxminən 1 saat 30 dəqiqə ərzində bişirin. Bişmiş dolmanın içi və yarpağı yumuşaq olmalıdır, qazanın suyu isə çəkilməlidir.
6. Dolmanı süfrəyə sarmısaqlı qatıqla verin. Sarımsaqlı qatığı hazırlamaq üçünI qatıqla əzilmiş sarımsağı (miqdarı zövqə görə) qarışdırın.
Nuş Olsun!

Mənbə: azcookbook.com 
Davamı →

Nar qovurması

Ərzaqlar (4 pay üçün):
  • 1 kilo sümüklü və ya sümüksüz qoyun əti – orta tikələrə doğranmış
  • təxminən 6 x. q. yağ
  • 1 ədəd iri baş soğan – uzunlamasına yarı bölün sonra nazik-nazik doğrayın (aşın qarasında olduğu kimi)
  • 4 stəkan təmizlənmiş şabalıd
  • duz
  • istiot
  • bir çimdik zəfəran tozu
  • 2 x. qaşığı qaynar su
  • 2 stəkan turşməzə nar dənəsi (Gülöyşə narı yaxşı olardı). 

Hazırlanması:
Əti bir qazana qoyub, qazanı suyla doldurun. Əti qaynadın və içinin qırmızısı gedənədək suda bişirin. Bu müddət ərzində kəfini yığın. Ətin suyunu süzüb bir kanara qoyun. Əti ayrı qaba qoyun.
Davamı →

Soğan bozbaşı

Dünyanın zəngin və dadlı mətbəxlərindən biri olan Azərbaycan mətbəxinin qədim yeməklərindən hesab edilən “Soğan bozbaşı” zəngin tərkibi və fərqli ləzzəti ilə illərdir evlərimizin qış süfrələrini bəzəyir.

Bu xörəyin qış mövsümünə xas olan meyvə və tərəvəzlərlə hazırlanması bir çox xanımların tərkibi vitaminlərlə zəngin və bəzən də uşaqlar tərəfindən sevilməyən qida məhsullarını bişirmək üçün bir bəhanədir. İstəyə görə su və yaxud ət bulyonu ilə hazırlanan yemeyimiz üçün aşağıdakı məhsullar lazımdır.
Davamı →

Milli qayğanaq reseptləri

Milli qayğanaq növləri: nümrü, çalxama, şirin, ballı…
* Nümrü qayğanaqda – yumurtanı heç çalmaq da lazım deyil, elə tavanın kənarına vurub, qaynayan yağa salınır, cızhacız bişir. Gərək sarısını tam bişməyə qoymayasan ki, yaxşı həzm olsun.
* Çalxama – yumurtanın içinə bir az təzə süd əlavə edib çalxalayırsınız. Bir növ, omlet kimi.
* Ağsaq oxlax xörəyi – qaynar qayğanağın üzərinə sarımsaqlı camış qatığı töküb yeyirlər.
* Şirin qayğanaq – yumurtanın üzərinə şəkər səpirlər. Quba bölgəsində üzərinə bəkməz də əlavə edirlər. Onda qayğanaq qəhvəyi rəngdə olacaq.
Davamı →

Şalampur

Ərzaqlar:
  • Ət – 2 kq.
  • Soğan — 1 kq.
  • Yağ – 1,5 kq.
  • Kərəviz – 1 dəstə
  • Şirin bibər – 3 kq.
  • Acı bibər – 1 ədəd
  • Pomidor – 2 kq.
  • Alça turşusu – 1 kq.
  • Şabalıd — 2 kq.
  • Duz, istiot.

Hazırlanması:
Ətin üstünə üzərinə çıxanadək su tökülür. Qaynadılır, kəfi yığılır. İçərisinə soyulmuş soğan və duz əlavə olunur. Ət yumşalandan sonra suyu süzülür. Qazanda yağ dağ edilir, üzərinə bir lay ət düzülür.
Davamı →

Şeşrəngi

Ərzaqlar:
  • Qoyun və ya dana əti – 2 kq.
  • Soğan – 1 kq.
  • Kişmiş – 1 kq.
  • Zoğal axtası (quru zoğal) – 250 qr.
  • Şirin alça turşu – 100 qr.
  • Ərik qurusu – 200 qr.
  • Xurma – 250 qr.
  • Şəkər tozu – 100 qr.
  • Alma qaxı (qurusu) – 100 qr.
  • Kərə yağı – 350 qr.
  • Yumurta — 6 ədəd.

Hazırlanması:
Laçında böyük mərasimlərin arzulanan yeməyi ŞEŞRƏNGİ həm aş qarası kimi, həm də ayrıca xörək kimi verilir. Reseptdə qeyd olunan kişmiş, zoğal, alça, ərik, alma qaxı təmiz yuyulur, elə nəm halda üzərinə şəkər tozu əlavə edilib bir kənara qoyulur.
Davamı →

Abqora şərbəti

Abqora şərbəti qədimdə həm toy süfrələrində, həm də bir çox ailələrdə hər gün masada olan spirtsiz içki növü idi.

Bildiyiniz kimi, Abqora – turş və kal üzüm dənələrindən sıxılmış şirədir. Ondan yeməklərdə: balıq, ət, turşu qovurma, kabab, düşbərədə zövqə görə istifadə olunur.Abqora çox turş olduğundan əti, yağlı yeməkləri yedikdən sonra təzyiqin qalxmasına mane olur və həzmi tezləşdirir. Beləliklə, orta yaşlı insan üçün abqora əsl tapıntıdır. 

Ötən əsrdə statistik orta Azərbaycanlı və xüsusən Bakı ailəsində həmişə bir şüşədə, ağzı bağlanmış abqora mütləq olurdu. İndi isə təəssüf ki, bu unikal vasitə süfrələmizdən, mətbəximizdən itir. Amma biz bu yaxında tədbirlərin birində, milli restoranımızın təqdimatında süfrədə Abqora şərbəti gördük.

Sərin, turşməzə, ətirli Abqora şərbəti dolma, plov, kabab, qutab kimi ağır kalorili yeməklərin yanında əla vəhdət yaradırdı. Yaz və yay aylarında siz də bu faydalı içkini hazırlayıb, soyuducuda saxlaya və süfrənizə verə bilərsiz.
Davamı →

Qiyməli plov

Ərzaqlar:
Qoyun əti -1 kq.
Düyü – 500 qr. 
Zoğal axtası – 30 qr.
Kişmiş -30 qr.

Qazmaq üçün:
Un – 500 qr.
Yumurta – 1 ədəd
Yağ – 100 qr.

Hazırlanması:
Qoyun əti ətçəkəndən keçirilir, yağda qovrulub, qiymə halına salınır. İçinə zoğalı axtası, kişmiş vurulur.
Davamı →

Qarabağ kətəsi

Ərzaqlar:
Xəmir üçün:
  • Un – 1 kq.
  • Su – 0,5 st.
  • Bitki yağı – 1 st.
  • Yumurta – 2 ədəd
  • Quru maya – 1,5 x.q.
  • Şəkər tozu – 6 x.q.
  • Vanil — 0,5 ç.q.
  • Duz – zövqə görə.

İç üçün:
  • Un – 2 st.
  • Şəkər tozu – 150 qr.
  • Kərə yağı – 150 qr.

Davamı →

Cız-bız

Ərzaqlar:
  • Qoyun içalatı (ağciyər, qaraciyər, böyrək, ürək, bağırsaqlar)
  • Kartof – 1 kq.
  • Soğan – 2-3 baş
  • Pomidor – zövqə görə
  • Quyruq (yoxdursa, yağla əvəz etməli)
  • Duz-istiot.

Hazırlanması:
İçalat yaxşıca yuyulur, doğranılır, duz-istiot vurulub birlikdə qovrulur. Əgər bağırsaq da vuracaqsınızsa, o zaman onları daha diqqətlə və bol su ilə yumaq lazımdır.
Davamı →