Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

23 üzv, 214 topik

Dadlı kompotun sirləri

1. Dadlı kompotun əsas sirri — meyvələrin çox olmasıdır. Bəzi ev xanımları meyvələrə qənaət edir və bu səbəbdən kompot dadsız alınır.

2. Kompotun bişirilməsi üçün 3-5 l-lik emallı qazan götürmək lazımdır. Allüminium qazanda kompot bişirmək olmaz.

3. Qazanın 1/3 hissəsini meyvə və giləmeyvələrlə doldurun. Bərk meyvələri daha kiçik, yumşaq meyvələri isə daha iri tikələrə doğrayın. Giləmeyvələr bütov istifadə olunur.
Davamı →

Kafellərin təmizlənməsi

Hamam təmizliyində diqqət edilməli ən əhəmiyyətli nöqtələrdən biri kafellərin təmizliyidir. Adətən kafellərin arasına dolan çirk pis bir görünüş yaradır. Bu qarışımla kafelləriniz parıldayacaq.

Lazım olanlar:
— 1 stəkan hidrogen peroksid
— 1 xörək qaşığı soda
— Bir az yuyucu vasitə

Hazırlanması:
Bir balonun içərisinə bütün vəsaitləri töküb ağzını bağlayaraq, 10 dəqiqə çalxalayın. Köpüklənməyə başlayan qarışımı plastik qaşıqla qarışdırın. Bu qarışımı çirkli kafellərin üzərinə töküb ovalayın. Kafelləriniz tərtəmiz olacaq.
Davamı →

Paltaryuyan maşına sirkə tökün

Adi sirkənin sonsuz faydalarından xəbərdarsınızmı? O kafel, şüşə qablar, pəncərələr və s. materiallara əvəzsiz parlaqlıq qazandırır. Soda ilə qarışdırıldıqda mətbəx və hamam çanağını, kranı qüsursuz təmizləyir.

Bəs sirkəni paltar yuyan zaman paltaryuyan maşına töksək, nə baş verər? Siə paltaryuyan maşına sirkə tökmək üçün 5 əsaslı səbəbi təqdim edirik. Sınamağa dəyər.

Paltarları yumşaltmaq üçün:
Sirkə yumşaldıcı təsirə malik olduğu üçün, onu çox bərk və qalın parçaların yumasında istifadə edə bilərsiniz.
Davamı →

Pərqu gödəkçələrin yuyulması

Havalar soyuduqca daha qalın və rahat geyimlər seçməyə çalışırıq. Payız və qış aylarının ideal üst geyimi isə artıq uzun illərdir, pərqu (quş tükü) materiallı gödəkçələrdir. Lakin zaman keçdikcə bu geyimlər də çirklənib, ləkələnir. Xüsusən yağış, xanımlara tanış olan tonal krem və s. ləkələrdən sonra gödəkçələrin ilk günkü görünüşündən əsər-əlamət qalmır.

 Kimyəvi təmizləmə xidməti isə çoxumuzun cibinə uyğun deyil. Odur ki, sizə pərqu materiallı gödəkçələri evdə yumağın qaydalarını təqdim edirik. Bunun üçün aşağıdakı ardıcıl 7 qızıl qaydaya əməl etmək lazımdır.
Davamı →

Təbii çörək mayası

Bugün hamımızın yediyi çörəklərin mayası süni üsulla hazırlanmış kimyəvi bir maddədir. Bu, maya deyil. Süni maya ilə hazırlanmış çörəklə təbii maya ilə bişirilmiş çörək arasında böyük fərq vardır. Süni maya ilə biz öz ömrümüzü qayçılayırıq, belə ki, süni maya mineral və vitamin sorulmasını ləngidir, bağırsaq mikroflorasını pozur, immun sistemimizi zəiflədir və allergiyaya meyilliyi artırır, amma təbii maya bunun tam əksinə təsir edir və Allahın bizə verdiyi ömrü sağlam yaşamağımıza yardımçı olur.

Keçmişdə həmişə çörəyi təbii xəmirlə qıcqırdıb bişirirdilərsə, indi artıq çox insanlar təbii mayanın necə hazırlanmasını bilmir. Mən bir neçə üsul yazıram, bu üsulların hansı sizə səmərəlidirsə istifadə edə bilərsiniz.
Davamı →

Soyuducunun buzxanasından fərqli istifadə yolları

Elə bir ev tapmazsan ki, orada soyuducu olmasın. Meyvə-tərəvəzlərin, süd, ət məhsullarının təzə qalması üçün soyuduculardan istifadə edirik. Amma soyuducudan başqa məqsədlər üçün də istifadə olunur. Soyuducunun buzxanasından başqa məqsədlər üçün yararlanmağın yolları ilə tanış olun:

Corabların cırılmasının qarşısını alır
Nazik kapron corabların ən böyük problemi tez cırılmasıdır. Bu problemin olmaması üçün yeni aldığınız kapron corabları isladıb, suyunu sıxın və 12 saat boyunca buzxanada bir paketin içində saxlayın. 12 saatdan sonra otaq temperaturunda qurudun.

Saqqız ləkələrini təmizləyir
Ayaqqabınıza saqqız yapışarsa, heç narahat olmayın. Saqqızı təmizləməyin asan bir yolu var. Saqqızın üzərinə bir kağız qoyun və ayaqqabınızı 2 saat buzxanada saxlayın. Beləcə, saqqız ayaqqabınızdan asanlıqla çıxacaq.

Ayaqqabı qoxularını aparır
Pis qoxu yayan ayaqqabılarınızı bir sellofan torbaya qoyub buzxanada saxladıqdan sonra, qoxunun getdiyini hiss edəcəksiniz.
Davamı →

Paltarlarımızı güvədən necə qoruyaq?

Güvənin 30-a yaxın növü var. Onların bəziləri yun, digərləri yarmalar, un, quru meyvələri, tərəvəzləri və s. yeyir. İnsanların əksər hissəsi elə bilir ki, paltarlarımızı uçan güvə yeyir. Bu belə deyil.

Yaxından tanıdığımız güvə-kəpənək paltarlara yumurtalarını qoyur, daha sonra oradan qurdlar çıxır. Məhz bu qurdaların böyüməsi üçün qida (yəni bizim paltarlarımız) lazımdır. Güvənin bu növü yun, xəz, təbii məxmər, tük və s. yeyir.

1. Güvə (daha dəqiq desək, onun qurdları) gün şüalarını və təmiz havanı sevmir. Məhz bu səbəbdən tez-tez geyinilən paltarları güvədən qorumağa ehtiyac yoxdur. Lakin uzun müddət ərzində şkaflarda, dolablarda qalan, geyinilməyən paltarlar və s. ev əşyaları (yastıqlar, yorğanlar, döşəklər, yun xalçalar və s.) təhlükə altındadır.

Bu səbəbdən belə paltarları və ev əşyaları tez-tez günə vermək, havaya çıxartmaq lazımdır.
Davamı →

Banka və qapaqları necə sterilizə etmək lazımdır?

Ev şəraitində qışa müxtəlif mürəbbə, turşular, kompotlar və s. tədarük edəndə banka və qapaqların düzgün sterilizə edilməsi çox vacibdir. Bu ev konservlərinin uzun müddət ərzində qalmasını təmin edir. Banka və qapaqları sterilizə etmək üçün sizə 2 üsul təqdim edirik.

1. Qaynatmaqla
Bankaları və qapaqları qabyuyan vasitə ilə yaxşı yuyun və yaxalayın. Bankaları qapaqlarla birlikdə enli qazana yığın, üzərinə çıxana qədər su tökün, 10-15 dəqiqə qaynadın. Bankaları istifadə edənə qədər suda saxlayın.
Davamı →

Duş kabinlərini təmizləməyin effektiv üsulu

Hamamda ən çox çirklənən və tez-tez təmizlənməli olan yerlərdən biri duş kabinləridir. Amma bu, hər zaman asan olmur və nə qədər təmizlənsə də, çirk ləkələri getmir.

Qabartma tozu və sirkə
Qabartma tozu və sirkəni bir qabın içində qarışdırın. Qarışımı duş kabinəyə sürtüb, 15 dəqiqə saxlayın. Daha sonra ilıq su ilə yuyun. Ləkələrin asanlıqla təmizləndiyini görəcəksiniz.

Qabyuyan maye və sirkə
Boş bir sprey şüşəsinin içinə bir az su və sirkə tökün. Bir az çalxaladıqdan sonra içinə qabyuyan maye töküb, bir az da çalxalayın. Bu qarışımı duş kabinə sıxın və 15 dəqiqə saxlayın. Daha sonra bir süngərlə ovalayın. Nəticə sizi heyran edəcək.
Davamı →