Рейтинг
+22.47

Evdarlıq

23 üzv, 208 topik

Soyuducunun buzxanasından fərqli istifadə yolları

Elə bir ev tapmazsan ki, orada soyuducu olmasın. Meyvə-tərəvəzlərin, süd, ət məhsullarının təzə qalması üçün soyuduculardan istifadə edirik. Amma soyuducudan başqa məqsədlər üçün də istifadə olunur. Soyuducunun buzxanasından başqa məqsədlər üçün yararlanmağın yolları ilə tanış olun:

Corabların cırılmasının qarşısını alır
Nazik kapron corabların ən böyük problemi tez cırılmasıdır. Bu problemin olmaması üçün yeni aldığınız kapron corabları isladıb, suyunu sıxın və 12 saat boyunca buzxanada bir paketin içində saxlayın. 12 saatdan sonra otaq temperaturunda qurudun.

Saqqız ləkələrini təmizləyir
Ayaqqabınıza saqqız yapışarsa, heç narahat olmayın. Saqqızı təmizləməyin asan bir yolu var. Saqqızın üzərinə bir kağız qoyun və ayaqqabınızı 2 saat buzxanada saxlayın. Beləcə, saqqız ayaqqabınızdan asanlıqla çıxacaq.

Ayaqqabı qoxularını aparır
Pis qoxu yayan ayaqqabılarınızı bir sellofan torbaya qoyub buzxanada saxladıqdan sonra, qoxunun getdiyini hiss edəcəksiniz.
Davamı →

Paltarlarımızı güvədən necə qoruyaq?

Güvənin 30-a yaxın növü var. Onların bəziləri yun, digərləri yarmalar, un, quru meyvələri, tərəvəzləri və s. yeyir. İnsanların əksər hissəsi elə bilir ki, paltarlarımızı uçan güvə yeyir. Bu belə deyil.

Yaxından tanıdığımız güvə-kəpənək paltarlara yumurtalarını qoyur, daha sonra oradan qurdlar çıxır. Məhz bu qurdaların böyüməsi üçün qida (yəni bizim paltarlarımız) lazımdır. Güvənin bu növü yun, xəz, təbii məxmər, tük və s. yeyir.

1. Güvə (daha dəqiq desək, onun qurdları) gün şüalarını və təmiz havanı sevmir. Məhz bu səbəbdən tez-tez geyinilən paltarları güvədən qorumağa ehtiyac yoxdur. Lakin uzun müddət ərzində şkaflarda, dolablarda qalan, geyinilməyən paltarlar və s. ev əşyaları (yastıqlar, yorğanlar, döşəklər, yun xalçalar və s.) təhlükə altındadır.

Bu səbəbdən belə paltarları və ev əşyaları tez-tez günə vermək, havaya çıxartmaq lazımdır.
Davamı →

Banka və qapaqları necə sterilizə etmək lazımdır?

Ev şəraitində qışa müxtəlif mürəbbə, turşular, kompotlar və s. tədarük edəndə banka və qapaqların düzgün sterilizə edilməsi çox vacibdir. Bu ev konservlərinin uzun müddət ərzində qalmasını təmin edir. Banka və qapaqları sterilizə etmək üçün sizə 2 üsul təqdim edirik.

1. Qaynatmaqla
Bankaları və qapaqları qabyuyan vasitə ilə yaxşı yuyun və yaxalayın. Bankaları qapaqlarla birlikdə enli qazana yığın, üzərinə çıxana qədər su tökün, 10-15 dəqiqə qaynadın. Bankaları istifadə edənə qədər suda saxlayın.
Davamı →

Duş kabinlərini təmizləməyin effektiv üsulu

Hamamda ən çox çirklənən və tez-tez təmizlənməli olan yerlərdən biri duş kabinləridir. Amma bu, hər zaman asan olmur və nə qədər təmizlənsə də, çirk ləkələri getmir.

Qabartma tozu və sirkə
Qabartma tozu və sirkəni bir qabın içində qarışdırın. Qarışımı duş kabinəyə sürtüb, 15 dəqiqə saxlayın. Daha sonra ilıq su ilə yuyun. Ləkələrin asanlıqla təmizləndiyini görəcəksiniz.

Qabyuyan maye və sirkə
Boş bir sprey şüşəsinin içinə bir az su və sirkə tökün. Bir az çalxaladıqdan sonra içinə qabyuyan maye töküb, bir az da çalxalayın. Bu qarışımı duş kabinə sıxın və 15 dəqiqə saxlayın. Daha sonra bir süngərlə ovalayın. Nəticə sizi heyran edəcək.

Yumşaq oyuncaqları necə təmizləmək olar?

Yumşaq oyuncaqların təmizləməsini yaxşı olar ki, qışda həyata keçirəsiniz, çünki bu zamanoyuncağı bir müddət şaxtada saxlaya bilərsiniz. Körpə və ya bir az böyük uşaqlar yumşaq oyuncaqları çox sevirlər.

Oyuncaqların çoxu təzə olsa da, onlardan bəziləri onlara valideynlərindən, böyük bacı qardaşlarından qalır. Buna görə valideynlər bu oyuncaqları tozdan və gənələrdən daim təmizləməlidir. Sizə yumşaq oyuncaqların təmizləməsinin ən təsirli metodlarını təqdim edirik.

Maşında yuma. İlk olaraq parçanın və oyuncağın içinin tərkibi ilə tanış olmaq lazımdır ki, onu maşında yumağın mümkün olub olmadığını aydınlaşdırasınız. Yun və xəzdən olan oyuncaqları paltaryuyan maşında yumaq məsləhət deyil.
Davamı →

Cins şalvarlara qulluq

Cins şalvarları heç zaman dəbdən çıxmır. Cins şalvarlarının xarici görünüşünü qoruyub saxlamaq üçün onlara düzgün qulluq etmək lazımdır. Cins şalvarlarına qulluq edəndə bu qaydalara əməl edin:

1. Cins şalvarları gec-gec yumağa çalışın.

2. Cins şalvarları, xüsusilə üzərinə qaşlar, strazlar, krujeva və s. olduqda əllə yumaq daha yaxşıdır.

3. Əgər siz cins şalvarları paltaryuyan maşınında yuyursunuzsa, onları nəzakətli («деликатный») rejimdə yuyun və sıxılmadan istifadə etməyin. Üzərində bəzəklər (qaşlar, strazlar və s.), dekorativ «sürtülmə»lər və s. olan şalvarları yumazdan əvvəl xüsusi torbaya qoyun.

4. Şalvarları islatmaq lazım deyil. Böyük vannaya ilıq su tökün, maye şəklində olan yuyucu vasitə əlavə edin və bu suda şalvarları yuyun.

5. Yumazdan əvvəl cins şalvarları tərs üzünə çevirin və «molniya»nı və düymələri bağlayın.
Davamı →

Ev şəraitində əla qəhvə

Qəhvə dəmləyəcəyiniz qab təmiz olmalıdır. Köhnə qəhvə qalıqları dəmlədiyiniz içkiyə acılıq qata bilər.

Sevdiyiniz qəhvə növünü seçin: Arabica və ya Robusta? Növlərin qarışığı, yoxsa bir növ? Yüngülcə qızardılmış yoxsa tünd?

Qəhvə dənələrini üyüdəndən sonra mümkün qədər tez dəmləməyə çalışın.
Davamı →

Xəzlərə qulluq

Yaxalıqlarda, papaqlarda, mantoda olan təbii xəzləri müntəzəm olaraq şotka ilə daramaq lazımdır. Çirklənmiş yerləri təmizləmək üçün soyuq suya yuyucu toz (enzimsiz) əlavə edin, suda süngəri isladın və çirklənmiş yeri silin. Sonra xəzi təmiz nəm əsgi ilə silib qurudurlar.

Yağışın və ya qarın altına düşmüş kürkü çırpın və isti sobadan uzaq yerdə səliqə ilə asılqana asın və ev temperaturunda qurudun. Kürükü heç bir halda fenlə qurutmaq olmaz!

Kürkü, hətta astardan ütüləmək olmaz! Bu dərini korlayır və kürk asanlıqla cırıla bilər. İstənilən ətir, kosmetika, krem kürükün üzərinə düşməməlidir. Bu kürkü korlayır. 
Davamı →

Dəri əşyaları belə təmizləyin


Çox sevərək aldığınız dəri ayaqqabı, gödəkcə, ya çantanız indi istifadə edilməz hala gəlib? Ürəyinizi sıxmayın! Onları ilk günki kimi tərtəmiz vəziyyətə gətirmək çox asandır.

Sizə dəri əşyaları təmizləmək üçün evdə hazırlaya biləcəyiniz asan formul təqdim edirik.
— 2 yemək qaşığı zeytun yağı
— 2 yemək qaşığı sirkə
— 10 damcı uçucu yağ (lavanda, portağal, okaluiptus yağı və s.)
Davamı →

Ədviyyatlardan necə istifadə etməli?

Bişirdiyiniz bütün xörəklərin ləzzətli olmağını istəyirsinizsə, ədviyyatlardan düzgün istifadə etmək qaydalarını öyrənməlisiniz.

Qoyun və mal əti üçün: qırmızı, qara və pul bibər, mixək, kəklikotu, kimyon, zirə, sarıkök, zərdəçal, soğan, oreqano.

Toyuq və digər quş ətləri üçün: kəklikotu, rozmarin, reyhan qurusu, adaçayı, kəklikotu Balıq əti üçün: dəfnə yarpağı, ağ istiot, zəncəfil, pul bibər,soğan, keşniş və ya toxumu, çili bibəri, xardal, şüyüd, kəklikotu, soğan.

Qril (izqara) üçün: qırmızı istiot, mayoran, hind qozu, zirə, zəncəfil, çili bibəri, hil.
Davamı →