Portağal sufleli pirojna
biskvit:
3 yumurta
150 q şəkər tozu
150-200 q un
sufle:
20 q jelatin
200-250 portağal şirəsi (4-5 portağalın)
500 ml 33-35%-li qaymaq
150 q şəkər tozu
Ardı →
İnkişaf etmək istəyənlər üçün maraqlı məlumatlar olan kollektiv bloq servisi
Zoğalın təzə dərilmiş meyvəsindən və şirəsindən xalq təbabətində şəkər xəstəliyi zamanı, sərinlədici və ürək yanğısının qarşısını alan vasitə kimi istifadə edirlər. Ümumiyyətlə, Azərbaycanın xalq təbabətində zoğalın meyvələrindən çox qədimdən isitməyə [malyariyaya] qarşı istifadə olunur. Zoğal mürəbbəsi soyuqdəyməni aradan qaldırır.
Tərkibi:
Zoğal – 1kq,
şəkər – 1,2kq.
Hazırlanması:
Zoğaldan bütöv və çəyirdəyi çıxardılaraq mürəbbə bişirilir. Şəkərə 2 stəkan su töküb şərbət hazırlanır. Şərbətin yarısı birinci bişirmədən əvvəl, yarısı isə 2-ci bişirmədən əvvəl tökülür. 5-8 saat saxlamaq şərti ilə 2 dəfəyə bişirilir. Bəzən zoğalın üzərinə şərbətin hamısı tökülür, qaynadılır və aradan 10-15 dəqiqə soyutmaq şərtilə 4-5 dəfəyə bişirilir.
Tərkibi:
1kq qalin qabiqli portağal
8st şəkər tozu
1 ədəd limon suyu
5st su
Hazırlanması:
Portağallar yuyulur,ağ iç qabığı qalacaq şəkildə narıncı qabığı soyulur.Soyulan portağalların bir neçə yerinə bıçaqla deşik açılır. Portağallar bu şəkildə dərin bir qazana tökülür üzərini örtəcək qədər su tökülür. 5-10 dəq. qaynadılır, su süzülür. Bu proses portağalların acısı gedənə qədər ən azı 2 dəfə yerinə yetirilir(qaynadılma süzmə işi). Başqa bir qazanda su və şəkər tozu qaynadılır. Suyu süzülən portağallar istənilən şəkildə dilimlənir və şirənin içinə tökülür. Limon suyu da əlavə edilir, mürəbbə şəklinə gələnə qədər bişirilir. Soyuduqda bankalara yığılır.
Bu metodla limon,naringi və qreypfrut mürəbbələri də hazırlamaq olar.
İnqridientlər:
2 kq balqabaq (qabıqları soyulmuş, dilimlənmiş)
3 stəkan şəkər tozu
qoz ləpəsi
Hazırlanması:
Balqabaq dilimlərini bir qazana qoyun. Üzərinə şəkəri tökün və qazanın qapağını bağlayın. 1 gecə bu şəkildə gözlədin. Sabahısı gün az isdidə ara-ara nəzarət edərək öz suyu ilə bişirin. Aman diqqət edin dibi tutmasın.
Bişdikdən sonra, qazandakı balqabaq dilimlərini soba qabına yerləşdirin. Qalan şərbətini üzərinə tökün. Üzərini folya ilə örtün və bu şəkildə sobaya verin. Daha ləzzətli olması üçün, bir müddət də sobada bişirin.
Balqabaq soyuduqdan sonra üzərinə qoz səpin və servis edin. Nuş olsun!