Рейтинг
+26.86

Kulinariya

27 üzv, 997 topik

Meyvəli vafli

Ərzaqlar:
3 yumurta
1,5 su stəkanı süd
1,5 su stəkanı un
1 stəkan şəkər
1 çay stəkanı duru yağ
1 şirin qaşığı qabartma tozu
1 şirin qaşığı vanil

Üzəri üçün:
Şokolad (istəyə görə)
Fındıq
Fıstıq
Mövsüm meyvələri
Ardı →

Şəkərbura

Xəmir üçün:
1 kilo + 1 xörək qaşığı  (mərhələ 3 üçün) əla növ un
400 qram kərə yağı
5  yumurta sarısı
250 qram xama
1/4 çay qaşığı duz
1/2 çay qaşığı  vanil tozu
1/2 çay qaşığı  quru maya (toz maya)
1 xörək qaşığı şəkər tozu
1/2 stəkan (125 m) ilıq süd


Ardı →

Göbələkli yay salatı

Tərkibi:
1 banka (təxminən 450 q və ya 3 stəkan) turşuya qoyulmuş göbələk (xırda, yumrulardan, adı şampinyondur)
1 ədəd orta boy yerkökü
1 ədəd kiçik qırmızı Bolqar bibəri
1 ədəd kiçik sarı və ya portağal rəngi Bolqar bibəri
1 ədəd kiçik yaşıl Bolqar bibəri
1 ədəd orta boy turşu-xiyar
1 ədəd orta boy təzə xiyar
zövqə görə şüyüd
1 ədəd orta boy baş soğan
3-4 x. qaşığı limon suyu
3-4 x.qaşığı zeytun yağı
duz
istiot


Ardı →

Rəngarəng bibər salatı

Tərkibi:
2 ədəd iri qırmızı Bolqar bibəri
2 ədəd iri sarı Bolqal bibəri
2 ədəd narıncı Bolqar bibəri
xırda doğrançəş cəfəri (zövqə görə nanə də əlavə edə bilərsiniz)
2-3 diş əzilmiş sarımsaq
təxminən yarım limonun suyu
zeytun yağı
duz
istiot


Ardı →

Kələm salatı

Tərkibi:
2-3 porsiya üçün nəzərdə tutulub
100 qram təzə kələm
2 ədəd xiyar (100 qram)
2-3 ədəd turp
2-3 ədəd bişmiş yumurta
30-40 qram göy soğan
3 x.q. xama
şüyüd
duz


Ardı →

Badımcan turşusu


Badımcan turşusunu hazırlamaq üçün xırda faraş badımcanlar götürülür, saplağı kəsilir, yuyulur, sonra duzlanıb acı suyu çıxarılır.
10%-li duzlu suda 2-3 dəqiqə pörtlədilir, süzülür. Süzüldükdən sonra badımcanlar süzgəcə yığılır, üstünə taxta, onun da üstünə ağır yük (2-3 kq) qoyulur ki, suyu tamam çıxsın (15-20 saat).
Sıxılmış badımcanların içinə azca duz vurulur, əvvəlcədən hazırlanmış iç qoyulub ya şüşə, ya da şirəli saxsı qablara yığılır və üstünə sirkə tökülür. 3-4 gündən sonra badımcan hazır olur. Sirkəyə qoyulmuş badımcanları soyuq yerdə saxlamaq lazımdır.
Badımcan üçün iç belə hazırlanır: sarımsağın qabığı soyulur, dilimlənib duzlanır (1 kq sarımsağa 50 qram duz götürülür) həvəngdə döyülür və ya xırda-xırda doğranır, buna xırda-xırda doğranmış şirin və acı istiot, cəfəri, nanə qatılıb qarışdırılır və zövqə görə duzlanır.
Davamı →

Xiyar turşusu

Tərkibi:
3-4 kq kiçik körpə xiyar
5-6 budaq kərəviz yarpağı
1 baş sarımsaq
1 ədəd limon
1 dəstə şüyüd
2-3 ədəd dəfnə yarpağı
1 Litr su
6 x.qaşığı duz
Hazırlanması:
* Təzə, sərt, eyni boydakı xiyarları yaxşıca yuyub təmizləyin.
* Təmiz bir iynəylə bir neçə yerindən deşin.
* Bankanın dibinə bir neçə budaq kərəviz yarpağı yerləşdirin və bunun üzərinə də iki incə limon dilimi qoyun.
* Xiyarları möhkəmcə yerləşdirin.
* Aralarına sarımsaq dişlərini, dəfnə yarpağını və kərəviz yarpağını sıxışdırın.
* İncə limon dilimlərini xaricdən görüləcək şəkildə qabın kənarlarına yerləşdirin.
* Yerləşdirmə əməliyyatı bitincə, 1 litr suya (qaynadılmış və süzülmüş olması lazımdır ) 6 x.qaşığı duzu töküb suyunu hazırlayın.
* Duz əridikdən sonra bankaya tökün.
* Əgər su xiyarların üzərini örtmədisə eyni şəkildə duzlu su hazırlayıb, xiyarların üstünü örtəcək qədər duzlu su qoyun.
* Xiyarların üzərini dəfnə yarpaqları və şüyüdlə örtüb qabın qapağını bağlayın.
* Otaq istiliyində 3-4 həftə suyuna nəzarət edərək  gözlədin.
* 3-4 həftə sonra turşunuz hazır hala gəlmiş olar.

Davamı →

Kələm turşusu

Kələm şorabasını hazırlamaq üçün çox da böyük olmayan kələmlər seçilir. Onun üst qatı, özəyi çıxarılır.
Dörd yerə bölünür, çəlləklərə yığılır, üstündən taxta parçası ilə basılır və duzlu su (1litr suya 400 qram duz) tökülür.
Elə etmək lazımdır ki, duzlu su taxta parçasını örtsün. Kələmə xoş rəng vermək üçün onun içinə dilim-dilim kəsilmiş qırmızı çuğundur əlavə edilir.
Turşumanı sürətləndirmək üçün çəlləyə bir neçə sütül qarğıdalı parçası qoyulur. Bir neçə gündən sonar çəlləyin suyundan götürməyə başlayırlar.
Çəlləyin suyundan iki həftə ərzində günaşırı götürülür. Turşuma qurtarandan sonar suyun üzərinə bir neçə ovuc təmiz yuyulmuş arpa tökülür. Arpa cücərir və kələmin üstünü kif bağlamaqdan qoruyur.
Çəlləkdən kələm götürmək istədikdə üstdəki səməni qatının bir qatı qaldırılır, kələm götürülür. Duzlu kələm çəlləyi üstdən möhkəm örtülməlidir.
Davamı →

Toyuq ruleti

Tərkibi:
1 yumurta
1 kök, şüyüd, qarox
600-700 qr file
falqa kağız 

Hazırlanma qaydası:
Yumurta ilə kökü suda qaynadırıq. Toyuğu ət maşınından 2 dəfə çəkirik. Sonra falqanı yağlayıb üzərinə toyuq ətini rulet kimi yayıb (ətə istiot, duz vurmağı unutmayın), yumurtanı, kökü 2 yerə bölüb ətin üzərinə qoyub qarox, göyərti əlavə edib rulet kimi bükürük. Falqanın ağzını bərk bağlayırıq. Listə 1 st su əlavə edib, suyu çəkilənə qədər sobada 250 dərəcədə 35-40 dəq. bişiririk.  


Davamı →